Utelamper – gjør det selv eller ikke?
Det er praktisk å ha lamper utendørs rundt huset, langs hagegangen og i boder og uthus. Mulighetene er tallrike – også hvis du gjerne vil stå for monteringen av utelampene selv
Hvis du vil gjøre det selv, forutsetter det dog at lampene er lavvolt-lamper, i sett som er godkjent for oppsetting av andre enn en elektriker. De er enkle å sette opp, og har en transformator som omdanner 230 volt til for eksempel 16 volt.
Slike sett kan du sette opp selv, men du skal ikke endre lengden på ledningene eller på annen måte modifisere dem.
Utelamper på batteri
Du kan også kjøpe lamper som går på batteri. Noen av dem er så energibesparende, at du ikke trenger å bekymre deg om å skifte batteriene mer enn en gang i året.
Utelamper som kobles direkte til den faste elektriske installasjonen i huset, skal du ha en elektriker til å sette opp for deg.
Utelamper med sensor
Det er ingen grunn til at du skal huske å slå utelampene på og av, med mindre du ønsker dem tent hele natten. Når du velger utelamper med sensor, slår de seg kun på når de registrerer bevegelse.
Ofte er lamper med bevegelsessensor det mest praktiske: når de registrerer bevegelse, slår de seg på i en kort periode, før de slår seg av igjen. Du kan ofte justere hvor mørkt det skal være før lampene skal slå seg på, og hvor lenge de skal være tent etter at de har registrert bevegelse.
Noen lamper har innebygget sensor, men du kan koble en hvilken som helst utelampe til en ekstern sensor, som sørger for å slå dem av og på. En sensor tilkoblet 230 volt skal settes opp av en elektriker.
Galleri: Inspirasjon til utelamper
Når er en lampe en utelampe?
For at du skal kunne bruke en lampe utendørs, skal den være beskyttet mot vanninntrengning. Lampers tetthet oppgis ut fra en IP-skala med to siffere: IPXX. Det første sifferet forteller om motstandsdyktigheten mot inntrenging av faste gjenstander, det andre om motstandsdyktigheten mot vanninntrengning. Utendørs er kravet til kapsling IPX4. Det er da vanlig å bruke utstyr med IP44, som gir beskyttelse mot både inntrengning av faste gjenstander og vann.
Oppsetting av utelamper – den enkleste løsningen
En lampe som bare skal ha et nytt batteri én gang i året eller sjeldnere, er den absolutt enkleste lampen å montere. Du skrur normalt opp et beslag som lampen klikkes fast på. Og når det skal skiftes batteri, er det bare å klikke av lampen, finne en skrutrekker og bytte ut batteriene med nye.
Ulempen ved batterilamper er at de – for å spare strøm – ofte er forutinnstilt til kun å lyse i 10-30 sekunder om gangen, før de slukker igjen (hvis de ikke registrerer bevegelse).
LED-utelamper
Mange utelamper bruker LED-pærer, fordi de er strømbesparende. En LED-pære som bare skal skape lys nok til at du kan orientere deg i mørket, bruker så lite strøm at du knapt kan se forbruket på strømregningen. Særlig hvis en sensor slukker lampene når ingen beveger seg i nærheten av dem.
Batteridrevne lamper bruker av samme grunn også LED.
Utelamper gjør huset sikrere
Innbruddstyver liker best å jobbe ubemerket. Derfor kan utelamper ha en preventiv effekt i forhold til innbrudd. Dette gjelder særlig hvis du velger utelamper med sensor. Når noen nærmer seg huset, tenner utelampene via en bevegelsessensor. Lyset gjør det vanskelig for en tyv å "jobbe" i fred.