Galleri med 11 utelamper

Utelamper – gjør det selv eller ikke?

Det er praktisk å ha lamper utendørs rundt huset, langs hagegangen og i boder og uthus. Mulighetene er tallrike – også hvis du gjerne vil stå for monteringen av utelampene selv

Hvis du vil gjøre det selv, forutsetter det dog at lampene er lavvolt-lamper, i sett som er godkjent for oppsetting av andre enn en elektriker. De er enkle å sette opp, og har en transformator som omdanner 230 volt til for eksempel 16 volt.
Slike sett kan du sette opp selv, men du skal ikke endre lengden på ledningene eller på annen måte modifisere dem.

Utelamper på batteri

Du kan også kjøpe lamper som går på batteri. Noen av dem er så energibesparende, at du ikke trenger å bekymre deg om å skifte batteriene mer enn en gang i året.

Utelamper: Utelamper på batteri

Ofte kan du nøye deg med å skifte batteri på utelampen én gang i året.

Utelamper som kobles direkte til den faste elektriske installasjonen i huset, skal du ha en elektriker til å sette opp for deg.

Utelamper med sensor

Det er ingen grunn til at du skal huske å slå utelampene på og av, med mindre du ønsker dem tent hele natten. Når du velger utelamper med sensor, slår de seg kun på når de registrerer bevegelse.

Ofte er lamper med bevegelsessensor det mest praktiske: når de registrerer bevegelse, slår de seg på i en kort periode, før de slår seg av igjen. Du kan ofte justere hvor mørkt det skal være før lampene skal slå seg på, og hvor lenge de skal være tent etter at de har registrert bevegelse.

Noen lamper har innebygget sensor, men du kan koble en hvilken som helst utelampe til en ekstern sensor, som sørger for å slå dem av og på. En sensor tilkoblet 230 volt skal settes opp av en elektriker.

Galleri: Inspirasjon til utelamper

Utelamper: Atria. Kvadratiske LED nedbyggingsspotter

1. Atria. Kvadratiske LED nedbyggingsspotter

Atria Garden Lights er enkle å installere selv. Kan brukes under vann. Måler 4,2 cm i høyden, 4 cm i bredden.

Utelamper: Cool LED-spot

2. Arigo. Cool LED-spot

Denne kan også brukes under vann, og alternative pærer kan kjøpes som ekstra tilbehør. Lampen er 10 cm høy, 9 cm bred.

Utelamper: Xsolar. La solen lyse om natten

3. Xsolar. La solen lyse om natten

Solar er en serie kvalitetslamper med solcelleteknologi, som er laget for forholdene i de nordiske landene. Det betyr at solcellene kan klare seg med den begrensede mengden sollys våre breddegrader byr på, og likevel levere en tilfredsstillende belysning.

Utelamper: Vitex. Mykt LED-lys til hagegang og innkjørsel

4. Vitex. Mykt LED-lys til hagegang og innkjørsel

Godt egnet langs hagegangen eller langs terrassekanten, der du vil ha mindre målrettet lys enn med spotter. Måler 36,5 cm i høyden, 10 cm i bredden.

Utelamper: Cube LED. Designlamper til veggen

5. Cube LED. Designlamper til veggen

Med sine to 3 watts pærer, kan lampene lyse hele natten med minimalt strømforbruk. En elektriker skal trekke strøm til transformatoren, men resten kan du klare selv. Måler 10 x 10 x 10 cm.

Utelamper: Andros. LED-lamper i rustfritt stål

6. Andros. LED-lamper i rustfritt stål

Klassifisert IP67, så de kan monteres både i hagegang og gesimskasser. Diameter 9,6 cm, høyde 6,5 cm.

Utelamper: Paros. Lyspunkter til terrasse eller gesimskasser

7. Paros. Lyspunkter til terrasse eller gesimskasser

De fine små lampene er godt egnet som kantbelysning på terrassen eller i gesimskasser. Lampenes diameter er 2,6 cm og høyden 2,4 cm.

Utelamper: Astrum. LED mini-lampe

8. Astrum. LED mini-lampe

De små 4 cm LED-lampene egner seg mange steder – også der det er liten plass. De kan også brukes under vann. Måler 2,8 cm i høyden og 4 cm i diameter.

Utelamper: Mr Beams, LED Security Light Dual Head

9. Mr Beams, LED Security Light Dual Head

De to kraftige lampene på 500 lumen kan dreies og vinkles, slik at det sterke lyset treffer der du vil ha det. Ingen tyv kan skjule seg i mørket når sensoren finner ham på ti meters avstand. Bruker fire D-batterier, som holder minst ett år ved normal bruk.

Utelamper: Nordlux Scorpius

10. Nordlux Scorpius

En klassisk rimelig utelampe, til for eksempel husveggen eller et gjerde.

Utelamper: Klassisk utelampe

11. Klassisk utelampe

Fås i mange varianter. Gir et godt lys, for eksempel ved ytterdøren.

Når er en lampe en utelampe?

For at du skal kunne bruke en lampe utendørs, skal den være beskyttet mot vanninntrengning. Lampers tetthet oppgis ut fra en IP-skala med to siffere: IPXX. Det første sifferet forteller om motstandsdyktigheten mot inntrenging av faste gjenstander, det andre om motstandsdyktigheten mot vanninntrengning. Utendørs er kravet til kapsling IPX4. Det er da vanlig å bruke utstyr med IP44, som gir beskyttelse mot både inntrengning av faste gjenstander og vann.

Oppsetting av utelamper – den enkleste løsningen

En lampe som bare skal ha et nytt batteri én gang i året eller sjeldnere, er den absolutt enkleste lampen å montere. Du skrur normalt opp et beslag som lampen klikkes fast på. Og når det skal skiftes batteri, er det bare å klikke av lampen, finne en skrutrekker og bytte ut batteriene med nye.

Ulempen ved batterilamper er at de – for å spare strøm – ofte er forutinnstilt til kun å lyse i 10-30 sekunder om gangen, før de slukker igjen (hvis de ikke registrerer bevegelse).

LED-utelamper

Mange utelamper bruker LED-pærer, fordi de er strømbesparende. En LED-pære som bare skal skape lys nok til at du kan orientere deg i mørket, bruker så lite strøm at du knapt kan se forbruket på strømregningen. Særlig hvis en sensor slukker lampene når ingen beveger seg i nærheten av dem.

Batteridrevne lamper bruker av samme grunn også LED.

Utelamper gjør huset sikrere

Innbruddstyver liker best å jobbe ubemerket. Derfor kan utelamper ha en preventiv effekt i forhold til innbrudd. Dette gjelder særlig hvis du velger utelamper med sensor. Når noen nærmer seg huset, tenner utelampene via en bevegelsessensor. Lyset gjør det vanskelig for en tyv å "jobbe" i fred.

Utelamper: Utelamper gjør huset sikrere

Et kraftig lys fra utelamper med sensor kan bidra til å holde innbruddstyver på avstand.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Belysning