Derfor er det smart med bevegelsessensor

Det er minst to gode argumenter for at du skal ha bevegelsessensor på utelampene dine.

Bevegelsessensor: Derfor er det smart med bevegelsessensor

En bevegelsessensor som tenner utelampene dine når noen eller noe går forbi, er en fordel på flere måter.

For det første er det opplagt å ha bevegelsessensor på lyset i innkjørselen, carporten eller garasjen, slik at du slipper å famle etter en bryter i mørket når du kommer hjem eller skal ut med søpla.

For det andre kan en bevegelsessensor bidra til å sikre huset ditt mot innbrudd, ettersom lyset tennes straks noen nærmer seg huset.

Bevegelsessensor utendørs

Du kan enkelt få koblet utelampene dine til en sensor. Sensoren skal monteres mellom strømuttaket og lampen/lampene, men hvis det betyr at du må endre faste elektriske 230 volts installasjoner, må du få en elektriker til å gjøre det for deg.

Et alternativ er også å kjøpe batteridrevne utelamper med innebygget bevegelsessensor.

Det er opplagt å ha lys med bevegelsessensor her:

  • I innkjørselen
  • I carporten
  • I garasjen
  • Foran ytterdøren

Som preventiv belysning (mot innbrudd) er det opplagt å ha lys med bevegelsessensor her:

  • Ved bak- og kjellerdører
  • Ved terrassedører
  • Langs husveggen (ved vinduer)
  • Ved ytterdøren

En bevegelsessensor kan også være innebygget i lampen. En batteridrevet lampe med bevegelsessensor vil typisk ikke ha justeringsmuligheter, mens en strømtilkoblet bevegelsesessensor kan justeres. Du kan bestemme både hvor mye bevegelse som skal til for å tenne den, hvor lenge lampen skal lyse og hvor mørkt det skal være før den setter i gang.

Bevegelsessensor utendørs: En bevegelsessensor er praktisk utendørs.

Her er bevegelsessensoren plassert på en stolpe utendørs.

Bevegelsessensor innendørs

Det er ikke bare utendørs en bevegelsessensor er praktisk. Innendørs i for eksempel entreen eller vaskerommet kan det også være praktisk å ha lys som tennes ved bevegelse. Da slipper du å slå på lyset når du kommer hjem med hendene fulle av handleposer. I tillegg kan du koble lyset til en bryter, som kan overstyre bevegelsessensoren.

Bevegelsessensorer i smarte system

“Smartlys”-produsentene har også sensorer. Til det mest utbredte og kjente systemet, Philips Hue, kan du kjøpe både utendørs og innendørs bevegelsessensorer. Det samme gjelder Ikeas system “trådfri”. De krever heller ikke besøk av en elektriker.

Avhengig av systemets øvrige oppsett, kan du for eksempel stille inn en rekke lamper til å tenne med dempet lys, hvis det registreres bevegelse om natten. Da kan du finne veien til toalettet uten å bli vekket av skarpt lys, samtidig som du slipper å snuble i ting som ligger på gulvet.

Du kan også utnytte de ekstra funksjonene disse systemene har til å la en utendørs bevegelsessensor tenne lys både ute og – kanskje med noen sekunders forsinkelse – inne, slik at det ser ut som om du er blitt vekket av at noen lister seg rundt i mørket.

LES OGSÅ: Galleri med 11 utelamper

Akkurat nå leser andre ...