Intro
Veiledning
01
Puss veggene
6
Trinn
Veggene er i dårlig stand, i hvert fall på overflaten. Løs maling, avskallet puss, uheldige gamle reparasjoner. Men bunnen er i orden, tørr og fast, slik at det bare er å skrape løs all maling og puss, og deretter bygge opp igjen
Det gamle murverket er av myk tegl, og en mørtel med veldig lite sement, så vi reparerer også med en kalkmørtel - en hard sementpuss risikerer å skalle av, fordi den ikke følger underlaget. Men er det dype hull, kan du godt legge et ganske tynt lag sementmørtel først. Det vil sikre god vedheft, før det tykke, og derfor tunge, laget trekkes på.
Vi skraper av all løstsittende maling og puss med en sparkel - eller hva som ellers egner seg til formålet: Stålbørster, skraper eller koster, vi skal bare ned til fast bunn og maling som sitter godt.
Muren fuktes godt med kost og vann, der du vil pusse. Veggen skal ikke være dyvåt når du legger på mørtel, men det er viktig at den ikke trekker fukten ut av den friske mørtelen. Da vil den nemlig ikke herde ordentlig.
Den opprørte mørtelen trekkes opp på veggen. Rør gjennom mørtelen godt, f.eks. med visp på en kraftig bormaskin. Da hefter den maksimalt. Første lag på gammel bunn må ikke være for tykt, da vil mørtelens vekt ofte trekke den av.
Hullene fylles godt opp. Har du bruk for et tynt lag innerst, rører du det litt tynnere opp, koster eller kaster det på, og lar det sitte til det er fast, gjerne natten over. Deretter fyller du på mer mørtel med murskjeen eller med et stålbrett.
Når mørtelen har sittet litt, glatter du den med et fuktig filsebrett. Beveg brettet i store sirkulære bevegelser med et lett trykk. Prøv deg fram. Når det virker, trekkes mørtelen litt seig og sammenhengende, mens overf aten glattes.
02
Mal rør, tak og vegg
5
Trinn
Til tross for alle anstrengelsene våre, ser rommet nesten verre ut enn tidligere. Men nå går det heldigvis fort i riktig retning. Det er blitt tid for å male.
Det er smart å begynne med taket og rørene rett under det, fortsette ute på veggene og avslutte med treverket - da trenger du ikke å dekke til gulvet eller å tenke på sprut på vegger og treverk.
Vi bruker vanlig matt takmaling, og på veggene en god diffusjonsåpen akrylmaling. Vinduer og dører får en halvblank akrylmaling. Hadde taket vært litt slitent i den gamle malingen, hadde det også fått et strøk heftgrunning først.
Vask rør og tak med grunnrens. Du må nok skifte vann et par ganger. Det er avgjørende for malingen er at den har et rent og fettfritt underlag å hefte til.
Rørene males enklest med rull. Spesielt på oversiden av rørene er det enklest å komme til med rullen. Vi bruker veggmalingen på rørene. Den er en anelse blankere enn takmalingen, og derfor litt enklere å holde ren senere.
Taket rullemaler vi to strøk. Kanten maler vi med pensel først. Pass på at malingen i kanten ikke blir for tørr før du maler med rullen, i så fall vil kanten synes gjennom takmalingen.
Tips: Et langt skaft letter arbeidet veldig.
Ved veggene maler vi også kanten med en pensel før vi følger opp på flatene med rullen. Igjen er det best ikke å gå så langt at malingen i kanten tørker, før du kommer med rullen. Da vil kanten lyse hvitt ut gjennom neste lag med maling.
03
Mal treverket
3
Trinn
Vi sliper det malte treverket lett - når veggene er tørre. Det er slett ikke nødvendig å slipe alle flatene. Bare der det er skrammer som skal jevnes ut. Du tar det grove med grovt slippepapir og avslutter med f.eks. korn 120, som er fint å male på.
Hull og rifter sparkles, og deretter vaskes treverket med grunnrens. Det er fristende å stå og arbeide lenge for å få flatene helt glatte og fine. Men det er fortsatt en kjeller, og tingene trenger ikke å være helt perfekte.
04
Mål opp til flisene
5
Trinn
Nå kommer vi til en helt ny fase, som vil forvandle rommet nesten like mye som de nymalte veggene: Vi legger flotte fliser over det avskallede støpte gulvet.
Gulvet er nesten plant, så vi nøyer oss med å slipe vekk løs maling og små-topper. Hadde det vært store “dumper” i gulvet, ville vi blitt nødt til å fylle ut med selvnivellerende sparkelmasse.
For å få lagt flisene pent, måler vi først om det går best opp med en fuge eller en flisrekke i rommets senter linjer. På den måten kan vi alltid få minst en halv flisbredde ved alle vegger.
Deretter limer vi fast en flisrekke midt gjennom rommet i hver retning, etter snor. Etterpå rettes resten inn etter dem.
Gulvet slipes med grovt slipepapir. Gulvet er nesten jevnt, og det er ikke nødvendig å slipe ned til ren betong, for flislimet binder på hva som helst. Men det er viktig å fjerne ujevnheter. De grove kan du først fjerne med hammer og meisel.
Så beregner vi hvordan flisene vil ligge penest. Fra midten av gulvet legger vi fliser løst ut mot veggen med fugesnor mellom, og ser at vi får nesten en hel flis i hver side når vi velger å legge en fuge i senterlinjen.
Vi merker opp den løse rekken fliser på en list med en strek på begge sider av hver fuge. Den listen kan vi så bruke til hele tiden å sjekke om flisene kommer til å holde samme avstand - det er sikrere enn bare å legge etter en fugesnor.
Vi bruker listen til å merke opp kanten av den midterste rekken fliser i begge ender av rommet. Det kan virke litt omstendelig, men fordi vegger nesten alltid er litt skjeve, får du problemer hvis du tar utgangspunkt i veggene.
05
Legg de hele flisene
5
Trinn
Vi har nå en snor å legge den første rekken fliser etter. I den andre retningen kan vi vente med å spenne ut snoren. Men vi må sørge for å legge flisene i første rekke slik at vi også i den retningen ender med like store fliser i hver ende.
Den første rekken fliser retter vi inn veldig nøye, og vi lar limet få godt tak før vi legger første rekke fliser i motsatt retning - igjen i midten av rommet.
Når de to rekkene ligger helt riktig, går resten fort. Risikoen for at mønsteret sklir er langt, langt mindre, enn om vi hadde begynt ute langs en vegg.
Bland en porsjon flislim, og smør det ut på gulvet til den første rekken fliser. Det beste er først å trekke ut limet med en glatt sparkel, slik at du er sikker på at limet har tak i gulvet, og deretter rette til mengden med tannsparkelen.
Legg de første flisene med fugesnor som avstandsmål. Som du ser, har vi bare lagt ut lim der den første rekken skal ligge. Limet vil rekke å tørke før vi vender tilbake med flisene ved siden av.
Flisene trykkes og vris litt, slik at det ikke er luftlommer under dem. Den første flisen bør du løfte opp igjen for å sjekke at limet rører hele flisen, og ikke bare i stripene fra tannsparkelen. Gjør den det, kan du eventuelt blande limet litt tynnere.
Så legger du senterrekken i den andre retningen. Igjen spenner du først ut en snor, så rekkene ligger nøyaktig.
06
Legg fliser i kanten
3
Trinn
Nå kommer vi til flisene langs kanten, som skal kuttes til. Alle de rette snittene klarer du med fliskutteren. Den raskeste er denne typen, som først risser flisen, og så knekker den etterpå. En vannsag skjærer lettere tynne flisstrimler.
Til skjeve utskjæringer bruker du en vinkelsliper med en skive for fliser. Det støver fælt, så det er lurt å skjære flisene utendørs. Plenen er et godt sted, men enda bedre er det i en haug med sand eller lignende, som kan holde på flisen.
07
Fyll ut fugene
5
Trinn
Dagen etter at vi har lagt fliser, kan vi fylle ut fugene. Det kan være litt kronglete til å begynne med, men så snart du har erfart hvor lenge fugemassen skal tørke før du vasker av overskytende masse, hvor mye vann du skal bruke og hvor hardt du skal trykke, så går fugingen faktisk ganske fort.
Før vi fuger, skal gulvet være helt fritt for urenheter som kan sette seg i fugens overflate. Derfor støvsuger vi grundig.
Vi har valgt en ganske lys fugemasse. Før vi støvsuger, sjekker vi derfor nøye om noe av det mørkere flislimet står så høyt at det synes gjennom fugen - er det tilfellet, skraper vi først fugen ren.
Vi støvsuger gulvet og tørker over med en fuktig klut, slik at det ikke kommer mørke korn i den lyse fugemassen. Så blander vi fugemasse etter anvisningene på posen. Ikke for mye om gangen, den må ikke bli for hard før den fuges på plass.
Flisene fuges ut med fugemasse, som skal arbeides godt ned i fugene. Skrap fugemassen diagonalt over fugene med gummibrettet i alle fire retninger. Da vil du snart se at fugene er fylt helt til bunns, og i plan med flisene.
Overskytende fugemasse vaskes av med en fuktig svamp. Den skal først være så hard at du ikke uten videre kan trykke en finger ned i den. Fugemassen synker til bunns i spannet. Derfor er det ikke nødvendig å skifte vannet hele tiden.
Fugearbeidet avsluttes med å polere flisene helt rene med tørre kluter. Her skal du la fugen bli så hard at du kan polere rundt, og polere på langs av fugene uten å fjerne fugemassen - på den måten glatter og runder du fugene også.
Materialer
• Reparasjonsmørtel – sørg for at den ikke inneholder mer sement enn underlaget
• Evt. slammemørtel, med litt sement, til et tynt første lag
• Murgrunning (heftgrunn)
• Maling til mur (eller hvittekalk)
• Maling til tak
• Maling til treverk
• Fliser til gulv
• Flislim
• Fugemørtel
Spesialverktøy
• Stålbrett
• Murskje
• Murkost
• Tannsparkel (her 5 mm)
• Fugebrett
Tidsforbruk
5-6 dager fordelt over 2 uker
Pris
Cirka 3500 kroner til puss og maling. Cirka 200 kroner per m2 for flisgulvet
Vanskelighetsgrad
Er det første gang du legger fliser og reparerer puss, står du selvsagt foran en stor oppgave. Men helt perfekt trenger ikke resultatet å bli. Det er fortsatt en kjeller.