Vinkjeller i matkjelleren

Er du så heldig å ha en ubenyttet matkjeller? Da kan du enkelt pusse den opp til et lekkert rom. For eksempel til en vinkjeller.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 uke
Pris
7500 kroner
Vinkjeller

Det er plass til 200 flasker vin i den restaurerte matkjelleren.

Intro

En matkjeller under gulvet kan virke litt upraktisk å bruke til noe. Men den er faktisk enkel å restaurere til et nytt, lekkert og brukbart rom.

Her er rommet gjort om til en lekker vinkjeller, med et karakteristisk gulv av vinkorker. Men det kan også brukes til for eksempel et lite lagerrom.

Vi guider deg gjennom prosessen med trinnbilder og forklarende tekster.

Du får også en materialliste, slik at du kan se hvilke materialer som er brukt.

Veiledning

01
Slik gjør du 8 Trinn

Denne matkjelleren har bare 2 m² gulvflate og 150 cm takhøyde. Det gir ikke rom for de helt store bruksmulighetene, men som en vinkjeller er den helt perfekt - både når det gjelder størrelsen og den konstante temperaturen.

Før flaskene kan legges på plass i hyllene, skal rommet ha en gjennomgripende renovering. Veggene pusses, gulvet støpes, taket isoleres, det settes opp himlingsbord og bygges en ny trapp. Trappen har for øvrig et spesielt trinn som kan trekkes ut, slik at det også fungerer som sitteplass.

Gulvet er noe helt spesielt - det er støpt med en liten fordypning, slik at det kan legges ned et felt med vinkorker. Reolene er kjøpt ferdige, men har fått nye hyller til vin.

En gammel matkjeller vil ofte være litt fuktig, og hvis pussen derfor har begynt å falle av, skal den gamle pussen fjernes, slik at du kan legge ny puss på veggen. Det er smart å bruke en kalkmørtel hvis det er litt fuktig, fordi den er diffusjonsåpen og lar veggen “puste”.

Dette gulvet er skjevt og rettes opp med selvnivellerende flytesparkel. Når det er rettet opp, får det enda en omgang flytesparkel rundt en støpeform, som festes midt på gulvet. Da blir det en fordypning, som fylles med halve vinkorker og dekkes av en glassplate, slik at gulvet blir plant.

1

Den gamle pussen bankes av veggene - alt som sitter løst fjernes, til underlaget er fast. Veggene pusses på nytt med en kalkmørtel. Den er diffusjonsåpen, slik at veggene kan “puste”.

2

Gulvet gjøres plant med flytesparkel. Først gjøres hele gulvet plant. Deretter bygges det en form, slik at det kan lages en fordypning midt på gulvet. Rundt formen fylles det opp med enda et lag flytesparkel.

3

Gulvet males med epoksymaling. Hullet i gulvet har en dybde på 3 cm. Det tilsvarer høyden på en halv kork, pluss en glassplate. Her var det nødvendig å dele glasset i tre deler for å få det ned i kjelleren.

4

Vinkorker halveres med en skarp kniv. 800 korker er skåret over til dette gulvet. Det tar lang tid og er hardt arbeid. Korkene er skaffet på en lokal vinbar.

5

Korkene limes fast i hullet i gulvet i det viste mønsteret. Etter at korkene er limt fast, legges det glass oppå i plan med det blå gulvet.

6

Det bygges en ny trapp ned til kjelleren. Materialene er høvlede furubord som ble til overs fra et annet prosjekt. I vangene er det frest spor til trinnene. Et av trinnene er bredere, slik at det kan trekkes ut.

7

Det lages nye hyller til reolene, og vi sager ut buer til flasker i hyllene. De får samme olje som trappen. Reolene må settes sammen nede i kjelleren, fordi nedgangen er for liten til å frakte dem hele ned.

8

Veggene males med en diffusjonsåpen maling. Taket er isolert og kledd med himlingsbord. Rørene til vannmåleren skjules vekk bak en kasse. Ellers mangler det nå bare å legge på plass vinflasker i hyllene.

Materialer

  • Kalkmørtel
  • Flytespartel (selvnivellerende)
  • Epoksymaling
  • Diffusjonsåpen silikatmaling
  • Bord til trapp og kasse
  • Lim (her No More Nails)
  • Vinkorker
  • Vinhyller
  • Olje med valnøttglød
  • 1 glassplate, 6 mm tykk
  • Himlingsbord

Tidsforbruk

1 ukes tid.

Pris

Cirka 7500 kroner.

Vanskelighetsgrad

Du skal være nøye når du bygger støpeformen til gulvet, slik at du har kontroll på flytesparkelen.

Video

Slik bruker du overfresen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker overfresen til å lage perfekt finish når du jobber med tre. Det finnes utallige forskjellige fresestål, slik at du kan lage alt fra flotte profilerte forkanter, til noter til skjulte plateskjøter og utfresinger til hengsler. Vi gjennomgår de forskjellige typene fresestål og viser hvordan du bruker dem.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Kjeller