4 trinn til nytt bord

Har du et eikebord som er alvorlig ramponert – med sprekker, flekker, skitt og ujevnheter – så fortvil ikke. Gir du det en skikkelig runde med grunnrengjøring, sliping og ny overflatebehandling, får du et bord som ser helt nytt ut!

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
500 kroner

Med en ordentlig grunnrengjøring kan du redde bordet ditt fra en tur på søppeldynga.

Intro

I denne gjør det selv veiledningen viser vi hvordan du i 4 trinn får et bord som er så godt som nytt. Vi viser hvordan du fjerner:

1. VANSKELIGE FLEKKER

Noen flekker er ekstra vanskelige og forsvinner ikke med vanlig grunnrens. De krever rengjøring med en spesiell flekkfjerner.

2. SKITT

Bordet har en skitten overflate med flekker av forskjellig art. Derfor skal det ha en grundig rengjøring med grunnrens.

3. SPREKKER

Flere steder rundt i kanten av bordet er det små sprekker. De skal fylles med lim, så de ikke synes.

4. UJEVNHETER

Det er løse trefibre og små ujevnheter flere steder. Alle ujevnheter skal slipes vekk, slik at flaten blir helt jevn og klar til en ny overflatebehandling.

Veiledning

01
Flekker fjernes 3 Trinn

Skal du fjerne vanskelige flekker fra et eikebord, skal du bruke en spesiell flekkfjerner til eik. Er bordet i en annen tresort, fjernes flekker med vanlig grunnrens i en litt sterkere blanding.

1

Flekkfjerneren sprayes på det tørre, ubehandlede bordet. Det er en god idé å bruke plasthansker.

2

Gi flekkfjerneren tid til å virke i 30-60 minutter, slik at den kan trenge godt inn i treverket. Behandlingen kan eventuelt gjentas.

3

Vask de vanskelige flekkene med en klut oppvridd i varmt vann. Rensemiddelet vaskes vekk, og flekkene forsvinner. Gjenta eventuelt.

02
Bordet rengjøres 3 Trinn

For å kunne komme ordentlig til, tas bordet fra hverandre. Mens flekkfjerneren får tid til å virke på bordplaten, vasker vi understellet til bordet.

Når hele bordet er vasket grundig og tørket av, settes det sammen og stilles til tørk. La det tørke godt i 24-48 timer. Viktig! Unngå å sette det i nærheten av varmekilder, da det i så fall kan “slå” seg.

1

Smør på grunnrensemiddel, først med løs hånd, så det blir fordelt overalt. Det skal ha 3-5 minutter til å virke. Vask deretter over med en børste.

2

Skrubb treet når det er fuktet godt med rensemiddelet. Det er viktig at du følger åreretningen på treet, slik at børsten kommer seg godt ned i furene.

3

Tørk av det skitne etter skrubbingen med en klut vridd opp i rent vann. Fjern det skitne fortløpende, før det rekker å tørke inn i treet.

03
Sprekker limes 3 Trinn

Dette bordet har vært lagret i et rom med store temperaturforskjeller. Det har resultert i et par små sprekker, der treet har tørket inn og sprukket.

Det kan fikses med trelim som fylles i en sprøyte, slik at det kan sprøytes inn i sprekken og fylle den opp. Når limet er tørt, skal bordet slipes, så flaten blir helt jevn.

1

Bland trelim med vann og litt slipestøv, så konsistensen er tynn nok til å kunne trenge inn i sprekken. Her må det en del vann til, fordi sprekken er smal.

2

Fyll lim i sprekken. Kanylen føres så langt ned i sprekken som mulig, så den fylles nedenfra og ut. Du kan kjøpe sprøyter i forskjellige størrelser på apoteket.

3

La limet tørke minst en times tid. Det er viktig at limet er herdet godt før du sliper over det.

04
Ujevnheter slipes 3 Trinn

Når bordet skal slipes, gjøres det i åreretningen til treet. Er det veldig dype riper, kan det være nødvendig å slipe diagonalt, men avslutt uansett alltid i treets åreretning.

Det slipes i flere omganger, først med en båndsliper, korn 60, deretter finpussing med en plansliper, korn 80, og til slutt avsluttes det med korn 100.

Husk å fjerne alt slipestøvet etterpå, så flaten er helt ren før den får sluttbehandlingen.

1

Bordet slipes med korn 60. Vi begynner med å slipe de mest belastede stedene, den limte sprekken og flekker som kan synes. Pass på at du ikke sliper for hardt ett sted - da kan du skape fordypninger i platen.

2

Kantene slipes med en plansliper eller eksentersliper. Når hele flaten har fått en runde med korn 60, skifter du til korn 80 og sliper hele flaten. Slip en siste gang med korn 100.

3

Nå er treplaten slipt ned. Eik er hardt, så det tar sin tid. De stedene du ikke kan komme til med plansliperen, kan du bruke slipekloss eller et brettet slipepapir og håndkraft.

05
Slik passer du på bordet 4 Trinn

Når du gir det nyslipte bordet en sluttbehandling, blir overflaten mer motstandsdyktig overfor for eksempel flekker og skitt, slik at det holder seg pent lenge. Her etterbehandler vi med såpespon.

1

Smør såpesponblandingen på bordet. Vi begynner med understellet og jobber såpen godt inn i furene i treet med skurebørsten. Det er ikke alle steder det er mulig å skrubbe i åreretningen, men gjør det der det er mulig. Hvis såpegrøten blir for tørr, tykk eller tung, kan du helle i litt vann og røre opp igjen. Når såpen har trukket i rundt 20 minutter, tørkes den av med en lett fuktig klut.

2

Bordplaten såpes inn. Vi begynner med undersiden og snur den rundt etterpå. Forsiden får en ekstra grundig behandling, fordi det er den som slites mest. Husk kantene. Når såpen har trukket cirka 20 minutter, tørkes den av med en lett fuktig klut.

3

Trekk av overskytende såpe, når den har trukket godt inn i treet, og det ikke er mer skum på overflaten. Bruk for eksempel en deigskrape i stiv plast - noe som ikke riper.

4

Tørk over bordet med en lett fuktig klut, som vris opp i rent vann underveis. Det er viktig å fukte hele flaten jevnt for å unngå skjolder i overflaten.

Materialer

• Grunnrens
• Flekkfjerner til eiektre
• Trelim
• Såpespon

Tidsforbruk

Én dags tid, pluss tørketid.

Pris

Cirka 500 kroner, hvis du må kjøpe alt du trenger.

Vanskelighetsgrad

Et fint nybegynnerprosjekt, der alle kan henge med.

Spesialverktøy

  • Sprøyte

Tips & Triks

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...