6 geniale IKEA-ombygginger

Hvis du betrakter Ikea som et byggvarehus, kan du kjøpe billige møbler og materialer, som du kan bygge videre på. Det sparer deg for tid – og ofte blir prosjektet billigere.

Ikea - Norges største byggvarehus! Det bugner av billige møbler og halvfabrikata, som du fint kan bruke til et av dine mange byggeprosjekter, hvis du tenker kreativt. Kjøper du halvferdige ting, er du allerede langt i prosessen, slik at du kan bli raskere ferdig med prosjektet ditt. Ofte vil det også være den billigste løsningen – dermed sparer du både tid og penger.

Små endringer med stor effekt

Her viser vi deg noen eksempler på ting vi har funnet hos Ikea og bygget videre på, så det har fått en ny funksjon eller et annet utseende, med et personlig preg.

Det skal ikke særlig mye til – små endringer kan ha så stor effekt, at du ikke lenger kan se at det opprinnelige møbelet var for eksempel et standardskap fra Ikea.

INSPIRASJON: 6 IKEA-hacks du kan gjøre selv

Fra billige hyller til eksklusiv hyllevegg

Skjøten mellom hyllene er dekket av flotte, profilerte lister.

En vegg av billige hyller får et eksklusivt utseende, hvis du dekker skjøtene med flotte lister - som du kan frese selv.

Utgangspunktet er Ikeas Billy-hylle, en helt enkel hylle i laminat. Den egner seg godt hvis du vil lage en hel hyllevegg, fordi du med få virkemidler kan piffe den opp og sette ditt eget personlige preg på hyllen.

Hvis du lager en hel hyllevegg, blir det pent å plassere hyllene på en sokkel, slik at de løftes litt over gulvet, samtidig som lukker åpningen mellom hyllen og taket. Skjøtene mellom hyllene kan du dekke med profilerte lister, som du enten kan kjøpe eller frese selv. Det er billigere å frese, i tillegg kan du lage akkurat den profilen du ønsker på listene.

BILLY-hyllene koster fra 225 kroner.

Spenn fast et bord og fres profilen. Her freses et spor i midten med et hulkilstål.

Slip bordet når du har frest de profilene du ønsker. Etterpå kan du male.

Ett høyt av tre små

Tre IVAR-skap er byggeklossene til dette høyskapet. De ellers helt glatte dørene har fått profillister i en firkant på fronten, og skapene er malt hvite. Det er enkle virkemidler med stor effekt, som gir skapet karakter.

Skapet er plassert på en sokkel, slik at det er enkelt å åpne dørene i det nederste skapet.

IVAR-skapet koster 745 kroner.

Plassen utnyttes optimalt med tre skap oppå hverandre.

Kapp lister med skrå snitt i endene, slik at du kan lage flotte gjærskjøter i hjørnene.

Listene spikres på med dykkert. Slå en spiker i midt på listen først. Da er det enklere å justere hjørnene.

Skapmøbel til stua

METOD-skap (88 x 40 x 60 cm) koster 350 kroner

Her er overskap til kjøkken brukt som en lang skjenk i stua, med en plate oppå.

Lim en plate på toppen, for eksempel en svart MDF­plate. Legg monteringslim på platen i tynne streker.

Sett nye grep på dørene. Det gir skapene personlig stil. Bruk en mal, som du lager av en plate med et hull til grepet, slik at det havner på samme sted på alle dører.

Baderomsmøbel med innebygget vask

Lag en flott skjøt på hjørnet mellom de to platene. Skjær dem til i 45 grader, og lim dem sammen.

Skjær ut til vasken med en stikk­ sag. Understøtt platen du skjærer ut, slik at den ikke knekker.

Skinner til alle skuffer

Ikeas skuffeskinner er billige, robuste og kan tilpasses alle typer skuffer, så det er opplagt å bruke dem som reservedeler hvis du for eksempel lager kjøkkenskuffer selv, eller bruker skap fra et annet fabrikat. Hullene i skapene må du lage selv. Når du gjør det, kan du med fordel bruke en avstandskloss.

BESTÅ-skinner koster 50 kroner per sett.

Plasser en avstandskloss mellom skinnene. Den skal tilsvare høyden på skuffene som skal kjøre i skinne­ ne. Da sikrer du at skinnene sitter med samme avstand i begge sider.
Her er overskap til kjøkken brukt som en lang skjenk i stua, med en plate oppå.

Seng med oppbevaring

Du sparer plass, hvis du løfter sengen og utnytter plassen under den, for eksempel ved å ved å bygge inn skap i det fundamentet du lager til sengen.

Her er fronten laget av fem skap, som er montert til et treskjelett på baksiden.

Oppå konstruksjonen er det lagt en plate, som sengen kan ligge på.

Slik kan treskjelettet bygges

Du sparer plass, hvis du løfter sengen og utnytter plassen under den, for eksempel ved å ved å bygge inn skap i det fundamentet du lager til sengen. Her er fronten laget av fem skap, som er montert til et treskjelett på baksiden. Oppå konstruksjonen er det lagt en plate, som sengen kan ligge på.

Slik kan treskjelettet bygges

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...