Bygg flott sidebord til sofaen

Du har satt deg til rette i sofaen, men sofabordet er altfor langt borte når du skal ha en kaffetår eller en neve peanøtter. Løs problemet ved å bygge et bord til armlenet – og gjør det elegant med sterke, usynlige treskjøter.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
6 timer
Pris
1.000 kroner

Alle delene er satt sammen med lameller. Målene skal tilpasses sofaen din og ønskene du har. Hvis du for eksempel ønsker bladhyllen større, tilpasser du bare.

Intro

Bordet er en enkel konstruksjon og en smal sak for de fleste.
Kjøp en treplate, og skjær til delene til bordet med en sirkelsag eller en dykksag med føringsskinne. Du justerer selv målene på bordet, slik at det passer til sofaen din.

Sett eventuelt små merker på de forskjellige delene til bordet. Da blir det enklere å holde styr på hvilke deler som skal sitte hvor.

Vi har valgt å bygge bordet vårt i eik, men en hvilken som helst tresort kan brukes, for eksempel bøk eller furu.

Veiledning

01
Tilskjæring 4 Trinn

1

Mål bredden på armlenet til sofaen. Du kan selv justere hvor mye plass det skal være på bordet ved å lage det bredere.

2

Skjær ut platene i de valgte målene. Dykksag og føringsskinne gir nøyaktige og flotte snitt i treet, men en sirkelsag langs et rett anlegg kan også fint brukes.

3

Slip kantene grundig. Kantene på platene slipes glatte med slipepapir i korn 80 eller korn 120 på en slipekloss.

4

Merk opp hvor platene skal sammenføyes. Legg platene tett sammen, slik at du er sikker på at skjøtene kommer til å passe. Vi setter bordet sammen med lamellplugger, og bruker tre lameller til hver skjøt; en i hver side og en i midten.

02
Fresing 4 Trinn

Nå kommer det morsomme! Når emnene er saget til, skal vi nemlig i gang med lamellfreseren. For de fleste er lamellfreseren kanskje litt eksotisk, men maskinen er enkel å bruke.

Hvis du ikke er fortrolig med maskinen, kan du øve deg på noen restematerialer før du starter for alvor.

Det er viktig at underlaget er stabilt og helt plant når du freser ut til lamellpluggene. Utfresingene må nemlig være millimeterpresise.

1

Juster lamellfreseren. Hullene skal passe til de lamellene du bruker til skjøtene. Juster fresedybden og bredden på maskinen.

2

Hold lamellfreseren tett mot kanten. På alle de platene du skal sette sammen, holder du freseren mot kantene og markeringene. Da vet du at ting vil passe sammen.

3

Alle plater freses. Fortsett med å frese ut til lameller på samme måte på resten av emnene. Lag en utfresing i hver side og en i midten på emnet.

4

Bruk en hjelpeplate til å styre freseren midt på platen. Bruk en platebit i riktig tykkelse til å lage utfresingene midt på selve bordplaten.

03
Sammenføyning og oljing 7 Trinn

Nå er vi ferdige med lamellfreseren, vi mangler bare å sette sammen og bordet før det kan tas i bruk.

De forskjellige delene av bordet tørkes rene for støv før de limes og settes under hardt press med skrutvinger. Etterpå behandles bordet med en egnet treolje.

Det kan være nødvendig å olje, mellomslipe og olje en gang til, hvis bordet ikke er mettet.

1

Slip alle utfresinger helt plane. Bruk for eksempel en eksentersliper med korn 150-slipepapir. Sørg for at alt støvet er fjernet før du limer.

2

Utfresingene limes. Rens alle utfresinger grundig for støv og sagflis. Legg vanlig hvitt trelim i hullene.

3

Utfresingene fylles med lameller. Legg også lim på kantene, der elementene skal limes sammen. Lamellene presses ned i limet. De vil utvide seg cirka 25 prosent når de trekker til seg fukt fra limet.

4

Bordet settes sammen. Det er lameller i alle utfresinger, og vi er klare til å sette sammen bordet. Tørk av overskytende lim med papir eller en klut.

5

Bladhyllen monteres. Bruk rikelig med skrutvinger til å holde konstruksjonen på plass mens limet tørker. Hold hyllen oppe med en støtteplate mens limet tørker.

6

Bordet oljes. Overskytende olje tørkes av med en klut. La treet tørke i 8-10 timer. Mellomslip, og legg eventuelt på enda et strøk med olje.

7

Materialer

  • 27 mm stavlimt benkeplate (lengde og breddemål avhenger av sofaen din)
  • Lamellplugger
  • Treolje
  • Trelim

Spesialverktøy

  • Lamellfreser

Tidsforbruk

En ettermiddags arbeid.

Pris

Let etter billige stavlimte benkeplater. Du finner fint en stavlimt eikeplate for under tusenlappen.

Vanskelighetsgrad

Bordet er en enkel konstruksjon, og når du har kontroll på lamell-freseren, er resten en smal sak.

Tegning

Alle delene er satt sammen med lameller. Målene skal tilpasses sofaen din og ønskene du har. Hvis du for eksempel ønsker bladhyllen (D) større, tilpasser du bare.

3D-modell

3D-modell

Tilskjæring

Armlenet til sofaen bestemmer målene på platen.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Utfresing

Lamellfresen siker sterke sammenføyninger.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Sammenføyning

Alle utfresinger er fylt med lim. Deretter er bordet satt sammen med lamellplugger.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du eksentersliperen

I denne videoen lærer du alt om eksentersliperens muligheter. Den er det opplagte valget når du skal slipe større vannrette flater, uansett om du skal fjerne gammel lakk og maling, eller om du skal glattslipe samlinger og ubehandlet tre. Men den klarer også finere polering, for eksempel hvis kjøkkenbenken skal ha ny olje.

Video

Tips & Triks

Alternativet: runde plugger

Hvis du ikke har en lamellfreser, og du heller ikke vil kjøpe deg en, kan du i stedet bruke vanlige treplugger. Det er en god måte å lage sterke skjøter på, men det er ikke nødvendigvis enklere enn å bruke lamellfreseren. Det er nemlig overraskende vanskelig å bore hullene helt rette. Og hvis de ikke er rette, blir ikke sammenføyningene pene. Det finnes heldigvis et enkelt verktøy, som kan hjelpe deg med å bore rette hull: en borejigg, som koster fra et par hundrelapper. For å bore hullet enda mer presist, kan du bruke et dybdestopp.

Et dybdestopp sikrer jevn dybde.

Med borejiggen er du sikker på at hullene blir rette.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Møbler