Bygg reolen av vannrør

Du har sikkert sett dem i klesforretninger: smarte, rustikke reoler av vannrør. Hvis du vil ha samme stil hjemme, er det helt enkelt å lage selv. Her får du et eksempel som kan sette gjør det selv-fantasien i sving, slik at du kan lage din egen reol, en garderobeløsning eller noe helt annet.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
2500 kroner
Reol av vannrør

Denne rørreolen er enkel å lage. Ikke minst fordi alle deler settes sammen med unbrakoskruer.

Intro

Rørreoler trenger ikke å være vanskelige å lage. Med et smart unbrako-system kan de settes sammen helt enkelt. Du skal bare kappe rørene, og deretter skru dem sammen med de skjøtestykkene som passer. Du får både T-stykker, bøyer og forgreninger.

Her får du oppskriften på en liten reol. Du kan lage en tilsvarende, eller bruke den som inspirasjon til å bygge din helt egen reol av rør.

Veiledning

01
Kapp vannrørene til reolen 3 Trinn

I stedet for rør og skjøtemuffer med gjenger, bruker vi et system med såkalte ”pipe clamp fittings”. De skal bare festes med en unbrakoskrue. Det gjør samtidig sammenføyningene rimelig fleksible, fordi rørene kan justeres noen millimeter inn og ut av skjøtestykkene før de settes endelig fast.

Lag en enkel tegning med mål, kapp til rørene og lag en prøvesammenføyning. Vi gjør det utendørs for ikke å ripe opp veggen inne i entreen, der denne reolen skal ende opp med å være.

1

Kutt rørene med en vinkelsliper. Skjær så rett du kan. Små skjevheter er dog ikke noe problem; systemet gir rom for litt justering.

2

Sett sammen rørene med fittings. Fittings fås i mange varianter. Her bruker vi en 90° bøy. I tillegg bruker vi T-stykker.

3

Prøveoppstilling. For ikke å ripe opp veggen innendørs, er reolen satt opp midlertidig utendørs, inn mot en vegg. Her er det mulig å rette inn og justere, før alt skal innendørs.

A: T-stykke
B: 90° bøjning
C: Rund flange

02
Sett opp rammen til reolen 7 Trinn

Det er viktig at rammen til reolen blir satt opp helt rett. Her er en linjelaser til god hjelp (men du kan selvsagt klare deg med et helt vanlig, langt vater).

Vi setter opp reolen og retter den opp i lodd og vater, men vi setter den kun midlertidig fast til veggen. Den skal nemlig ned igjen og males når vi er sikre på at alle rør har riktig lengde, og alle deler er satt sammen som de skal.

Alle deler skal males med grunning og en avsluttende maling. Spraymaling gir det peneste resultatet.

1

Sett opp reolen innendørs. Ved hjelp av en linjelaser, blir reolen rettet opp til ønsket høyde. Systemet gir heldigvis en viss fleksibilitet, ettersom rørene kan justeres litt inn og ut i skjøtestykkene. Hullene i alle de runde krageflensene merkes opp.

2

Dermed kan første flens settes fast. Det forbores og settes i plugger, før flensen skrus midlertidig fast med én skrue.

3

Alle hull bores, og neste flens skrus fast. Ved hjelp av laseren settes den i nøyaktig samme høyde som den første. Flensene kan gi seg litt, slik at det er mulighet til å justere litt.

4

Et godt tips: Marker lengden til skruen på boret, slik at du ikke borer for dypt. Streken slites vekk, så den må friskes opp jevnlig.

5

Sjekk jevnlig med et vater eller et laservater at alle rør er i lodd og vater.

6

Flytt reolen utendørs, og mal den. Først skal den ha grunning, slik at den endelige fargen kan få godt feste.

7

Mal rørene med spraymaling. Den endelige fargen er koksgrå og passer til flisene i entreen. Det skal males i flere omganger for å få alt dekket.

03
Legg på gulvbord som hyller 8 Trinn

Gamle gulvbord passer godt som hyller til den rustikke reolen. Og ettersom vi har et gulv som uansett skal brytes opp, passer det perfekt. Du kan selvsagt velge akkurat den typen hyller som passer best hjemme hos deg.

Vi kunne ha valgt å lime fast hyllene til rørene, men vi velger heller en - synes vi - mer elegant metode: Med en multikutter skjærer vi ut til forhøyningene i skjøtestykkene. Dermed kommer hyllene til å ligge helt fast oppå rørene, uten å flytte seg.

1

Vi kapper til bordene. Vi har valgt å la hyllene flukte med yttersiden av rammen. Du kan også velge å la dem stikke litt utenfor. Det er kun snakk om smak og behag.

2

Bordene settes sammen. Én hylle består her av fire bord i bredden. Et av bordene i midten er satt sammen av to. Det gir mer liv i hylleflaten enn fire like lange bord.

3

Fjær og not skjæres av de to ytterste bordene for å skape rette kanter.

4

Mål tykkelsen på fittingsene. Her er de 6 mm. Det er altså den tykkelsen vi skal skjære vekk senere.

5

Merk opp alle steder hvor bøyer, T-stykker eller flenser sitter. Husk å merke bordene, slik at du ikke bytter om på dem underveis.

6

Skjær vekk det markerte treverket. Multikutteren er perfekt til oppgaven, fordi den kan skjære nøyaktig. Er du flink med stemjernet, kan det også brukes.

7

Dermed er det skåret ut til alle forhøyninger. Fordi bordene bare er satt sammen i fjær og not, kan de enkelt tas fra hverandre for å skjære i bordene i midten.

8

Så flott kan det gjøres. Alle utskjæringene sørger for å holde den sammensatte hyllen på plass på reolrammen.

Materialer

  • 6 meter 1" rør
  • Diverse 1" ”Kee Klamps”
  • Primer og spraymaling
  • Skruer og plugger
  • Gulvbord

Tidsforbruk

En reol som denne kan bygges og males på en helg.

Pris

Cirka 2500 kroner for rammen.

Vanskelighetsgrad

Rørsammenføyningene er forholdsvis enkle, hvis du kan håndtere en vinkelsliper. Det vanskeligste er å skjære ut i hyllene.

Video

Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Slik bruker du vinkelsliperen

I denne videoen kan du se hva vinkelsliperen kan, og hvordan du bruker den. Sliperen gir deg masser av kraft når du skal skjære i jern, betong og stein. Og med riktig kutteskive kan du lage nøyaktige snitt i alt fra aluminium og plast til hardtbrente fliser. Du lærer også alt om innstillinger og beskyttelsesustyr, slik at du kan jobbe trygt.

Slik bruker du krysslaseren

I denne videoen lærer du alt om krysslaserens funksjoner. Laseren markerer helt nøyaktige loddrette og vannrette streker på vegger og tak, og er opplagt å bruke til en lang rekke oppgaver, for eksempel ved oppsetting av fliser, opphenging av bilder, lamper og bokhyller, plassering av maskeringsteip midt på en vegg og avsetting av samme høyde fra rom til rom.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Møbler