Fleksibelt hyllesystem

Med denne smarte oppbevaringsveggen får du hjelp til å få styr på rotet. De franske opphengene gir stor fleksibilitet og mange muligheter. Les med, og bli inspirert til å lage ditt eget hyllesystem med franske oppheng.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
15.000 kroner
Fleksibelt hyllesystem

Bygg din egen oppbevaringsvegg, og bland skuffer og hyller akkurat slik du vil.

Intro

Uansett om det er barnerommet eller garasjen som trenger mer oppbevaringsplass, så er løsningen med franske oppheng smart.

Franske oppheng består av to motsattrettede skrå lister. Den ene listen sitter her på en bakplate, og den andre sitter på hyllekassen. Det gjør det mulig å flytte kassene rundt i forskjellige kombinasjoner.

Kassene er bygget med flotte fingerskjøter og formet i en fasong som gjør det lett å se hva som er i dem - selv når de henger på veggen.

Her er alt laget i bjørkekryssfinér, som er dyrt. Kryssfinérplater av poppel er vesentlig billigere, men ikke like pene. Til et verksted kan du også velge OSB-plater. Da er prisen nesten nede i en fjerdedel av bjørkeplatene.

Veiledning

01
Bakplate og lister 5 Trinn

På bakplaten monteres den ene halvdelen av de franske opphengene.

Når du har bestemt deg for hvor mange kasser du har bruk for, og hvor store de skal være, kan du måle opp til bakplate og opphengslister. Det er smart å lage bakplaten og listene cirka 5 cm bredere enn kassene.

Her er det valgt en høyde som gir plass til 25 skrå lister, som monteres helt parallelt og med en innbyrdes avstand på 8,5 cm.

1

Skjær til platen. Det er smart å lage platen med cirka 5 cm overmål i forhold til kassene - både i høyden og i bredden. En dykksag med føringsskinne er perfekt å bruke til de lange snittene.

2

Skjær ut listene. I første omgang skjæres de ut i en høyde på 6,5 cm. Deretter avrundes de på to av kantene. Det er enklest å gjøre det før de deles i to skrå lister.

3

Del de 6,5 cm høye listene på langs, slik at du får to like lange skrålister av hver. Lengden på listene avhenger av bredden på bakplaten.

4

Når listene skal monteres på bakplaten skrus de fast fra baksiden. Merk alle skruerekkene nøyaktig opp, og skru inn skruene et lite stykke, slik at det er maksimalt 20 cm mellom dem.

5

Monter listene slik at det blir plass til den andre delen av opphenget (på kassene). Her er det 8,5 cm fra kant til kant på listene.

02
Hyllekasser 7 Trinn

Hyllekassene kan være store, små, smale eller brede - men alle med en skrå front, slik at det er lett å se hva som er i dem når de henger på veggen.

Her er alle kassene satt sammen med elegante fingerskjøter. Ønsker du ikke den ekstra jobben det medfører, eller skal du lage hyllekasser av plater som ikke egner seg, kan du selvsagt også bare skru og lime dem sammen, kant mot kant.

1

Bredden på hyllekassene bestemmes av størrelsen på bakplaten. Husk at det skal være litt luft mellom kassene, slik at de er mulig å gripe tak i.

2

Begynn med å skjære ut delene til kassene. De store platene deles enklest med dykksag og føringsskinne.

3

Når kassene er skåret grovt til, kan du merke opp til vinkelen på de skrå forkantene. Alle skarpe kanter avrundes til slutt.

4

I bunnen av sidene på kassen freses eller skjæres det et spor, som passer til tykkelsen på bunnplaten (her 9 mm).

5

Bunnplaten limes inn i sporet når kassen settes sammen. Når sidene, bakplaten og fronten er satt sammen, er bunnplaten låst og trenger ingen ytterligere innfesting.

6

Skarpe kanter rundes på platene i fronten og toppen. Bruk en overfres hvis av rundingen skal være markant. Alternativt kan du nøye deg med å “knekke” kantene med et slipepapir.

7

Hvis hjørnene er satt sammen med fingerskjøter, limes delene sammen. Til slutt slipes sammenføyningene med en slipemaskin, til alt er pent og glatt.

Materialer

  • 18 mm bjørkekryssfinér (her 4 plater à 122 x 244 cm)
  • 9 mm bjørkekryssfinér (her 1 plate, 122 x 244 mm)
  • Trelim
  • 3,5 x 30 mm skruer
  • Slipepapir, korn 120 og 240

Spesialverktøy

  • Bordsirkelsag
  • Overfres
  • Dykksag med føringsskinne
  • Forsenkerbor

Tidsforbruk

Cirka to effektive dager for en vegg med 12 hyllekasser.

Pris

Cirka 15.000 kroner med 18 mm bjørkekryssfinér. Velger du kryssfinér av poppel, er prisen cirka 5000 kroner. OSB-plater gir en pris på cirka 4000 kroner i 18 mm.

Vanskelighetsgrad

Hvis du har brukt en bordsirkelsag tidligere, er prosjektet enkelt. Ellers krever det litt øvelse.

Tegning

Kasser i forskjellige størrelser

De franske opphengene gjør det mulig å flytte hyllekassene raskt og enkelt. Derfor er det også opplagt å lage kassene i flere forskjellige størrelser, så de passer akkurat til det de skal brukes til.

Du kan for eksempel lage hyllekasser til lamper og bilder øverst, smale kasser på midten til papirbunken og store kasser i bunnen til lekene til barna. På tegningen ser du en kasse som er 30 cm høy, 34 cm bred og 26 cm dyp. Ønsker du kasser og hyller i andre størrelser, kan du enkelt tilpasse målene til det.

Det er smart å lage en skisse av platen og de ønskede hyllekassene i 1:10 før du begynner. Da ser du lettere om det blir plass til alt.

Kasser i forskjellige størrelser

Video

Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

Video

Nøyaktig oppmåling med tre kontrollpunkter

Video

La sirkelsagen skjære i underlaget

Video

Slik bruker du overfresen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker overfresen til å lage perfekt finish når du jobber med tre. Det finnes utallige forskjellige fresestål, slik at du kan lage alt fra flotte profilerte forkanter, til noter til skjulte plateskjøter og utfresinger til hengsler. Vi gjennomgår de forskjellige typene fresestål og viser hvordan du bruker dem.

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...