Hattehylle med garderobestang

Hattehylle og garderobestang i en og samme konstruksjon. Her kan du se hvordan du lager den snekkerlekre oppbevaringsløsningen av en enkel eikeplate med en tykkelse på 18 mm.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
750 kroner
Hattehylle med garderobestang

Her kan du se hvordan du bygger en kombinert hattehylle og garderobestang til yttertøy.

Intro

Er det dårlig med plass i entreen, kan denne kompakte hattehyllen, som er kombinert med en garderobestang, være løsningen. Hattehyllen gir deg muligheten til å ha et sted du kan legge fra deg sykkelhjelmen eller sette vesken, mens du kan henge yttertøy på garderobestangen.

Vi bygger hattehyllen av en rest av en eikeplate på 18 mm, som vi sager ut på en bordsirkelsag. Resultatet blir et lekkert snekkerarbeid, som ikke er vanskeligere enn at de fleste kan henge med.

Veiledning

01
Skjær ut delene og sett dem sammen 4 Trinn

Skjær ut alle delene i deres riktige lengder og bredder. Her skjærer vi dem ut av en 18 mm stavlimt eikeplate, og bruker en bordsirkelsag til formålet. Du kan også fint bruke en sirkelsag med føringsskinne.

Sørg for å lage alle de forskjellige innhakkene og skråsnittene før du limer gavlene (B + A, B + F), bunnstykket (D) og tverrstiverne (C).

Se for øvrig godt på tegningen, slik at du er sikker på at alle skråsnittene vender riktig vei.

1

Skjær ut delene. Bor et 8 mm hull gjennom hyllelister (A) og de to vannrette endelistene (B) (synes ikke på bildet). Hullene bores i midten av listene med en senteravstand til enden på 18 mm. Lag også fingerstykket (E).

2

Lim sammen gavlene (B + A og B + F). Se godt på tegningen, og sørg for at alle hakk og sammenføyninger kommer til å vende riktig vei.

3

Lim og skru fast tverrstiverne (C). Stiverne består av to deler som er limt sammen. De monteres med plugger i de vannrette gavlene (B + A), mens de i de loddrette (B + F) skal ha en passende skrue.

4

Sett sammen hattehyllen ved å lime fast hyllelistene (A) i tappene på fingerstykket (E). Fingerstykket er her skjult bak den lange listen, som brukes til å holde sammen konstruksjonen. Kjør stålrøret gjennom hyllelistene, og skru fast gjengestangen i stålrøret med mutterne. Hold hattehyllen midlertidig sammen mens limet herder.

Slik lager du fingerskjøter

For å lage fingerstykket (E) bakerst, der hyllelistene (A) skal limes fast, skal du lage fingerskjøter. De kan du lage med en listesag og et skarpt, smalt stemjern.

Begynn med å streke opp hvor brede og dype tappene skal være, sag kantene (sørg for at de blir helt rette), og avslutt med å stemme bunnen plan med et skarpt stemjern.

Du kan også lage fingerskjøtene ved hjelp av en kapp-/gjærsag eller en overfres.

Materialer

18 x 36 mm lister
(skjæres ut av en 18 mm eikeplate):

 • 12 hyllelister (A) à 30 cm
 • 4 endelister (B) à 30 cm
 • 4 tverrstivere (C) à 20 cm
 • 2 bunnstykker (D) à 48 cm
 • 1 fingerstykke (E), 44,4 cm
 • 2 innerstykker (F) à 28 cm

Dessuten:

 • 8 mm stålrør, 6 mm gjengestang, 6 mm muttere, plugger, skruer, og lim.

Tidsforbruk

En ettermiddag, pluss tørketider.

Pris

Cirka 750 kroner

Vanskelighetsgrad

Alle listene har samme dimensjon. Når du har skåret dem til, er de enkle å sette sammen.

Tegning

Video

Slik bruker du bordsirkelsagen

I denne videoen lærer du hvordan du bruker bordsirkelsagen. Sagbordet og alle innstillingene gjør det mulig å sage lange, presise snitt – både rett, i vinkel og i forskjellige dybder og bredder. Du kan derfor splitte lister og bord på langs, lage spor i bord, skjære mindre plater nøyaktig til, og mye mer.

Video

Gjenopprett gjengene

Video

Fordel limet med en pensel

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Møbler