Innebygget benk med oppbevaring

Det er plass til både hygge, avslapping og oppbevaring av både vin og dyner i dette praktiske møbelet under en kjellertrapp. Lag det selv i løpet av en helg.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
3.500 kroner

Intro

I denne artikkelen lager vi et multifunksjonelt møbel. Det utnytter plassen under kjellertrappen maksimalt, og kombinerer hyggekrok og oppbevaring. Vi bygger med en blanding av gjenbruksmaterialer, materialer fra et byggvarehus og et par nye elementer fra Ikea.

Benken er satt sammen med skruer og enkle teknikker, som de fleste gjør det selv-ere fint kan kopiere. Dette er et godt eksempel på hvor mye en kreativ gjør det selv-er egentlig kan få ut av enkle materialer og en god plan.

Her viser vi deg hvordan det smarte oppbevaringsmøbelet er bygget opp, samt hvordan det er montert på veggene under trappen.

Du får dessuten en arbeidstegning med mål og en utførlig materialliste du kan støtte deg til, hvis du vil prøve deg på det samme prosjektet.

Veiledning

01
Hviler på vegg og gulv 5 Trinn

Selv om benken under trappen ser veldig detaljert ut, så er konstruksjonen ganske enkel. Selve skjelettet, som skuffer, vinhylle og pute hviler på, er laget av MDF. Konstruksjonen er festet til veggen ved hjelp av to veggsviller (A og B) i to forskjellige størrelser, som var til overs fra et tidligere prosjekt. I tillegg blir benken båret av støttende romdelere (F og F1), som hviler på gulvet.

1

Benken under trappen bæres av to veggsviller (A og B). De er laget av henholdsvis 48 x 98 mm (A) og 48 x 48 mm (B). Svillene festes i samme høyde på veggen ved hjelp av et laservater.

2

Veggsvillene er spent fast på murveggen med karmskruer. Fordi veggene er av murstein, er det mulig å montere veggsvillene med henholdsvis 5 og 3 stk. 8 x 70 mm karmskruer direkte i steinene bak.

3

Sitteflaten er laget av to plater (C og D). Platene er satt sammen ved hjelp av et lite MDF-platestykke (E) på undersiden. Hele sitteflaten hviler på veggsvillene, mens sammenføyningen er støttet under den lille MDF-platen av to romdelere (F1) i MDF.

4

Det er ytterligere to støttende romdelere. Akkurat som under sammenføyningen (E) blir sitteflaten støttet loddrett i sidene med romdelere (F) av MDF. Romdelerne er kilt opp, så de står i spenn mot gulvet og sitteflaten er plan.

5

Skuffene avstiver. Det er montert to skuffer i møbelet. Skuffenes oppheng er spent på sidene av romdelerne (F og F1), og skuffene hjelper til med å stive opp konstruksjonen.

Materialer

48 x 98 mm

 • Veggsvill (A), 250 cm

48 x 48 mm
*Veggsvill (B), 105 cm

21 mm MDF-plate

 • Setestykke (C), 105 x 135 cm
 • Setestykke (D), 105 x 175 cm
 • Støtteplate (E), 10 x 85 cm
 • 2 romdelere (F1) à 64,9 x 85 cm
 • 6 romdelere (F) à 67 x 85 cm
 • Romdeler (G), 65 x 85 cm
 • Romdeler (H), 60 x 85 cm
 • Pyntelist (J), 10 x 325 cm
 • Pyntelist (K), 15 x 325 cm
 • 68 flaskeholdere (L) à 2,1 x 2,1 x 85 cm

Dessuten

 • 2 skuffer, 80 x 120 cm
 • 2 skuffefronter

Tegning

A. EN PRAKTISK VINHYLLE Den ene enden av møbelet er innredet som vinhylle. Hyllen er laget av restene av den MDF-platen som er brukt til å lage resten av benken. Her er alle vinrommene 8 x 8 cm. Det passer til normale vinflasker, men det er ingenting i veien for å lage både høyere og bredere rom, til oppbevaring av andre flasker eller noe helt annet.

B. PYNTELISTER Skuffefrontene dekker ikke hele åpningen på forsiden av møbelet. Det er luft over og under skuffefronten. Derfor er det montert to pyntelister, som er laget av overskytende MDF. Listene starter med å være like lange, men den øverste (K) kappes så den passer under trappen.

C. SKUFFEOPPHENG Skuffene er installert på de skinnene som selges med skuffene. Skinnene er festet direkte på de loddrette MDF-romdelerne (F og F1) med treskruer.

D. SPESIALSYDD PUTE Til sitteflaten er det laget en pute i halvstivt skum, som fullender møbelets funksjon som benk.

Vinhylle

Under trappen er benken innredet som vinhylle med plass til mer enn 30 flasker vin. Vinhyllen er laget av MDF, og består av fem romdelere (F og F1), to mindre romdelere (G og H) og 68 flaskeholdere (L) som er laget av MDF. Flaskeholderne er limt på siden av romdelerne med 8 cm avstand mellom. De fungerer som små hyller, som bærer vinflaskene.

Vinhylle

Bærende sammenføyning

Den midterste romdeleren er benkens viktigste del. Setestykkene (C og D) er satt sammen med en støttende plate på undersiden, og vekten fra sammenføyningen hviler på to romdelere av MDF. Støtteplaten (E) er 10 cm bred, for å sikre god kontakt mellom platene.

Bærende sammenføyning

3D-modell

3D-modell

Den ferdige benken

Slik ser den ferdige benken ut.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Vinhyllen i detaljer

Vinhyllen består av loddrette MDF-plater med pålimte avlange, vannrette lister. De avlange stykkene deler opp rommet mellom de vannrette stykkene i 34 rom, som hver kan holde en flaske vin.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Den bærende sammenføyningen

Den viktigste sammenføyningen ligger midt på benkens sitteflate. Her møtes to MDF-plater som laskes sammen. Sammenføyningen understøttes av to MDF-romdelere, slik at sitteflaten ikke henger på midten.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Nye skuffer

Møbelet inneholder to skuffer. De er nyinnkjøpte og settes bare sammen. Skuffene er montert på hvert sitt sett medfølgende skinner, som igjen er montert direkte på romdelerne.

Åpne 3D-modellen

Video

Slik bruker du krysslaseren

I denne videoen lærer du alt om krysslaserens funksjoner. Laseren markerer helt nøyaktige loddrette og vannrette streker på vegger og tak, og er opplagt å bruke til en lang rekke oppgaver, for eksempel ved oppsetting av fliser, opphenging av bilder, lamper og bokhyller, plassering av maskeringsteip midt på en vegg og avsetting av samme høyde fra rom til rom.

Video

Nøyaktig oppmåling med tre kontrollpunkter

Video

Slå av varmen når du maler

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...