Japansk benk

Denne benken oser av godt håndverk! Prosjektet krever flid og ekstrem presisjon når du skal frese lamellene ned i beina med overfresen. Når det er gjort, kan du glede deg til å sette sammen benken i millimeter presise sammenføyninger, uten lim eller skruer!

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
1000 kroner

Intro

Denne japanske bænk er ikke et projekt for nybegyndere. Selv om benken er enkel, er det ikke et enkelt prosjekt. Du skal ha svart belte i bruk av overfres, og presisjon er avgjørende.

Begynn med maler

Du får bruk for to maler til å styre overfresen etter når du skal bygge den japanske benken.

Malen til utfresinger av lamellene er den mest utfordrende av dem, og er bygget av en rettvinklet kryssfinérplate med et firkantet hull i midten. Hullet er dog ikke rettvinklet, men trapesformet (se tegningen, der bein og lamell møtes) med en bredde i topp og bunn på 37,3 mm. Her kan du med fordel bruke beinas form til å tegne etter når du har skåret dem til. Rundt hullet er det montert tre lister (C) i en avstand som passer med målene fra hullet og til kanten av sålen på overfresen - dermed forsikrer du deg om at fresestålet holder seg innenfor hullet når du jobber. Med denne malen kan du lage den første halvparten av utfresingene på lamellene, før du speilvender den og lager den andre halvdelen.

Den andre malen til beina er enklere. Her skal du bare montere styrelister til et 12 mm bredt spor, som kan rekke hele veien gjennom toppen av beina.

Veiledning

01
Lag de to beina 5 Trinn

Vi har skåret alle emnene våre ut av et stort bøkeemne, som vi har kjøpt direkte fra et sagbruk. Beina har vi vært nødt til å lage av flere emner som limes sammen. Det har vi gjort ved å påføre et gavmildt lag trelim med en pensel og sette emnene i spenn mot hverandre. Etter at trelimet hadde tørket i et døgns tid, var beina klare til å bli skåret i en 15 graders vinkel i topp og bunn, og til slutt få frest hver sine ni slisser.

1

Vi limer sammen tre emner til bein. For å få beina i riktige mål, setter vi sammen flere emner. Smør lim på flatene med en pensel.

2

Emnene presses mot hverandre. Det gjelder å presse godt, så store skrutvinger settes på tvers, mens mindre skrutvinger støtter sammenføyningene så de flukter. La limet herde i et døgns tid.

3

Beina skjæres i en 15 graders vinkel i topp og bunn. Tegn opp hvor slissene skal freses. Det er nå du med fordel kan bruke et av beina til å tegne etter på lamellmalen - dermed blir du sikker på vinklene.

4

Slissene freses. Malen spennes fast på toppen av beina, og slissene freses.

5

Slissene freses i tre omganger for at treet ikke skal sprekke. Først 6 mm dype, så 12 mm og til slutt 18 mm dype.

02
Fres lamellene 8 Trinn

Nå skal det freses lameller, og her skal du passe på at utfresingene kommer til å vende riktig vei.

Fresedybden på begge sider av lamellene er 5 mm, og dermed blir tappen (det gjenværende treet mellom fresingene) 12 mm - altså nøyaktig samme bredde som slissene i beina.

1

Utfresingenes mønster tegnes opp. I begge ender skal lamellene freses slik at de passer ned i beina. Hver lamell skal ha fire utfresinger.

2

Skru malen godt fast på lamellen, og sørg for at oppstrekingen passer helt nøyaktig med hullet i malen.

3

Sidelistene (C) stopper overfresen. Når sålen til overfresen støter mot sidene i malen, har utfresingen riktig størrelse.

4

Hjørnene stemmes ut. Overfresen kan ikke komme helt ut i hjørnene, så det siste treverket må fjernes med et knivskarpt stemjern. Her skal du være veldig nøyaktig.

5

Slik skal lamellene se ut Slik skal lamellene se ut i begge ender. Det gjenværende midtstykket på 12 mm felles ned i slissene til beina, slik at lameller og bein blir låst fast til hverandre.

6

Treet slipes helt glatt når du er ferdig med å frese. Det gjelder både for lameller og bein, som slipes med korn 180 med en eksentersliper.

7

Alle kanter avfases. På lameller og bein skal alle kanter være glatte. Derfor bruker vi en avfaserhøvel med et knivskarpt blad.

8

Treet oljes. Benken vår skal behandles med linolje, slik at den kommer til å skinne. Oljen påføres med en klut. Etterpå settes alle delene sammen - dermed er benken ferdig og klar til bruk.

Materialer

22 x 36 mm lameller til sete:

  • 9 lameller (A) à 130 cm

36 x 398 mm plate til bein:

  • 2 bein (B) à 40 cm

Dessuten

  • Kryssfinérplate + lister (C) til maler

Spesialverktøy

  • Overfres

Tidsforbruk

Et par dagers arbeid.

Pris

500 - 1000 kroner for en treplanke du kan skjære materialene ut av.

Vanskelighetsgrad

Selv om benken er enkel, er det ikke et enkelt prosjekt. Du skal ha svart belte i bruk av overfres, og presisjon er avgjørende.

Tegning

Video

VERKTØY: Slik bruker du overfresen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker overfresen til å lage perfekt finish når du jobber med tre. Det finnes utallige forskjellige fresestål, slik at du kan lage alt fra flotte profilerte forkanter, til noter til skjulte plateskjøter og utfresinger til hengsler. Vi gjennomgår de forskjellige typene fresestål og viser hvordan du bruker dem.

VERKTØY: Slik bruker du eksentersliperen

I denne videoen lærer du alt om eksentersliperens muligheter. Den er det opplagte valget når du skal slipe større vannrette flater, uansett om du skal fjerne gammel lakk og maling, eller om du skal glattslipe samlinger og ubehandlet tre. Men den klarer også finere polering, for eksempel hvis kjøkkenbenken skal ha ny olje.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Møbler