Lag en luksusskammel av rester

Vi viser hvordan du bygger en billig luksusskammel av gamle trerester – i løpet av en helg.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
1000 kroner
Luksusskammel av rester

Bruk rester du har liggende, og bygg en luksusskammel med flotte treskjøter.

Intro

Hvis du for eksempel har skåret ut til en kjøkkenvask og har et benkeplatestykke til overs, kan det brukes til andre ting enn bare et skjærebrett. Vi viser deg hvordan du lager et enkelt, lyst og stilfullt møbel med lekre sammenføyninger.

I veiledningen kan du se hvordan du:

  • skjærer og høvler beina til skammelen
  • limer sammen skammelen med sterke limskjøter
  • lager en mal til identiske lameller
  • lager perfekte pluggskjøter

Veiledning

01
Snorrette bein 4 Trinn

Plasser stykket på bordsirkelsagen med den opprettede siden mot anlegget. Skjær ut seks bein (A) på 3,8 x 4,0 x 44,5 cm. Når det første beinet er skåret, skal du høvle kanten på platen før du skjærer det neste.

2

Juster høvelen slik at det passer med, at du skal gi de seks beina (A) to eller tre strøk for å få dem til å bli 3,8 x 3,8 cm. Skjær deretter to bunnstykker (B) i samme tykkelse, men med en lengde på 33,2 cm.

3

Kapp beina (A) og bunnstykkene (B) med kappsagen, så de får riktig gjæringsvinkel. Beina skal være 43 cm, og bunnstykkene 33 cm. Sørg for at sagbladet er knivskarpt, slik at snittet blir perfekt.

4

Sag ut ti lameller på 35 x 3,8 x 2,1 cm. Høvle den kanten av eikeplaten som vender mot anlegget, og sag ut den første lamellen. Høvle igjen kanten på eikeplaten, før du sager ut neste lamell og gjentar prosessen.

02
Sterke limskjøter 4 Trinn

Det er viktig å bruke godt med lim i alle sammenføyninger. Heller for mye enn for lite, ettersom overskytende lim enkelt tørkes av med en fuktig klut. Opplever du at limet er tykt og vanskelig å jobbe med, kan du fortynne det med noen dråper vann og eventuelt pensle det på.

1

Plasser de tre emnene til det første beinet langs et rett emne. Sett en kraftig maskeringsteip på tvers av sammenføyningene, og fjern det overskytende. Sett deretter to teipbiter i lengderetningen.

2

Bøy først det ene og deretter det andre beinet (A) opp i loddrett posisjon. Sjekk at de danner en vinkel på 90 grader. Hold hjørnene sammen med teip, og sjekk at det pipler ut lim i sammenføyningene.

3

Lag den andre siden (A + B + A) på samme vis, og legg begge på høvelbenken med de to mellomstykkene (A) mellom. Sett teip på alle sammenføyninger - først på tvers og etterpå på langs.

4

Snu møbelet, lim sammenføyningene, og reis begge bein opp loddrett. Hold alt sammen med teip, og kontroller igjen at alle hjørner er 90 grader.

03
Identiske lameller 6 Trinn

Et møbels fremtoning avhenger i høy grad av finishen. I dette tilfellet betyr det at lamellene skal være helt like, og pluggene skal sitte på to snorrette rekker, så du ikke blir “svimmel” av å se skammelen ovenfra. Vi prioriterer derfor å lage en smart mal, så vi er sikre på å bore samme sted hver gang.

1

Mens understellet tørker i en times tid, klargjøres lamellene. Spenn dem fast i høvelbenken én om gangen, og slip dem med et korn 240 slipepapir. Hold godt fast maskinen, så du ikke lager “skrå” kanter.

2

Mens lamellen fortsatt sitter i høvel­ benken, skal de to kantene, som ender med å vende opp, avfases med et par høvelstrøk, eller et stykke slipepapir med kornstørrelse 120 på en slipekloss.

3

Skjær den ene enden av lamellene “ren”, og sett deretter en stoppkloss på kapp­ sagen. Med klossen riktig plassert, forsikrer du deg om at alle lamellene får en lengde på akkurat 33 cm.

4

Alle pluggene skal sitte helt likt i alle emnene. Derfor lager vi en mal av en overskytende lamell og tre plastklosser. Plastklossene er litt bredere enn lamellen.

5

Legg en lamell under malen, og klem begge delene godt sammen med et par tvinger. Plasser lamellen oppå et restestyk­ ke, og bor gjennom malen, lamellen og et lite stykke ned i restebiten.

6

Bor hull til pluggene, og marker gjerne dybden på boret med en teipbit. Da sikrer du at du borer hullene i riktig dybde.

04
Lekre pluggskjøter 5 Trinn

Noe av det første du legger merke til ved et flott møbel, er sammenføyningene. Vi ser derfor bort fra skruer og velger å bruke plugger og lim til å sette sammen møbelet. For at de synlige pluggskjøtene skal bli perfekte, skal du bruke godt med lim og la cirka 5 mm av pluggene stikke opp fra lamellene. De kappes deretter av til de kun stikker opp 1-2 mm, før de slipes så de nærmest smelter sammen med lamellene.

1

Fyll hullet med lim, og bank en plugg så langt inn, at den stikker opp cirka 5 mm. Kapp av pluggen med en fintannet håndsag, slik at det sitter igjen 1-2 mm.

2

Fordel lamellene på understellet, til de ligger parallelt og med noenlunde lik av stand. Bor ned gjennom alle lamellene med et 7,5 mm bor - igjen med teip på boret, slik at du ikke borer gjennom understellet.

3

Fjern lamellene igjen, én om gangen. Merk hver enkelt på baksiden, slik at de plasseres i samme rekkefølge igjen. Bor deretter opp alle hullene til 8 mm.

4

Fyll lim i de to første hullene i understellet og deretter i lamellen. Plasser den første lamellen oppå, og bank deretter begge pluggene i bunn. Husk at pluggen skal stikke opp cirka 5 mm over lamellen.

5

Kapp pluggene, så de stikker opp 1-2 mm, og slip vekk resten av pluggene med en eksentersliper. Start med korn 80, og slip hele setet til det er plant. Skift til korn 120, og til slutt til korn 240. Deretter faser du av kantene med slipepapir på en slipekloss. Avslutt med korn 600 på eksenterslipe-ren, så møbelet blir silkemykt.

Materialer

  • 6 bein (A) à 3,8 x 3,8 x 43 cm
  • 2 bunnstykker (B) à 3,8 x 3,8 x 33 cm
  • 10 lameller à 3,8 x 2,1 x 33 cm
  • 28 plugger og trelim

Spesialverktøy

  • Bordsirkelsag, kapp-/gjærsag, elektrisk høvel og eksentersliper.

Tidsforbruk

En helg.

Pris

Nesten gratis, hvis du har stumper fra en benkeplate til overs. Ellers en tusenlapp hvis du må kjøpe platen.

Vanskelighetsgrad

Får du plassert teipen riktig, er dette et overkommelig prosjekt for en litt erfaren gjør det selv-er.

Tegning

3D-modell

3D-modell

Enkel benk

Når du zoomer inn på modellen, kan du se alle de små detaljene.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Smarte sammenføyninger

Det er pluggene som holder møbelet sammen.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Bein satt sammen med gjæring

Legg merke til hvordan retningen på skråskjæringen av beina varierer.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Dybden avgjøres av lameller

Lengden på lamellene er den samme som dybden på selve benken.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

VERKTØY: Slik bruker du bordsirkelsagen

I denne videoen lærer du hvordan du bruker bordsirkelsagen. Sagbordet og alle innstillingene gjør det mulig å sage lange, presise snitt – både rett, i vinkel og i forskjellige dybder og bredder. Du kan derfor splitte lister og bord på langs, lage spor i bord, skjære mindre plater nøyaktig til, og mye mer.

VERKTØY: Slik bruker du el-høvelen

I denne videoen lærer du hvordan du bruker el-høvelen til å omdanne uhøvlede bord og annet grovt tre, til fine, glatte materialer. Høvelen kan stilles inn miliimeternøyaktig, slik at det blir enkelt å oppnå perfekt snekkerfinish.

TIPS: Trykk inn plugger med en tvinge

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...