Rustikt plankebord til 2.500 kroner

Et flott plankebord med plass til ti personer for rundt 2500 kroner høres nesten for godt ut til å være sant. Men bygger du det selv, kan det fint la seg gjøre.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
2.500 kroner

Intro

Plankene til bordplaten er skåret ut av to stavlimte benke- plater på 2,6 x 60 x 240 cm, som kan kjøpes for 999 kroner stykket, mens andre materialer, benkeplateolje, maling, spiker og skruer beløper seg til rundt 500 kroner.

Som understell har vi valgt en lett, elegant og sterk konstruksjon av tilspissede bord. Hemmeligheten ligger i måten de er satt sammen på – uten bruk av vanskelige snekkersammenføyninger. Alle lister er kappet med rette snitt, limt og skrudd – med skruehoder kun synlige fra undersiden.

Bygg plankebordet

Bordbeina krever presisjon og flid, mens resten av konstruksjonen er ganske enkel. Bordet kan bygges i løpet av en helg. I denne gjør det selv-veiledningen viser vi hvordan du:

 • tegner maler til bordbeina og sager ut beindelene
 • Setter sammen det solide understellet
 • skjærer ut plankene til bordplaten

Veiledning

01
Bordbein 6 Trinn

1

Tegn opp malene til beina (H og J) på to pappskiver etter målene på arbeidstegningen. Vær nøye, slik at du slipper å rette opp beina senere i arbeidet.

2

Skjær ut de to malene med en skarp hobbykniv. Det kan være smart å skjære etter en linjal, slik at du får et helt rett snitt. Legg deretter malene på emnene og strek opp.

3

Sag ut de åtte beindelene med en stikksag. Bruk et godt sagblad. Da gir du deg selv de beste forutsetninger for å lage et rent snitt, som ikke fliser seg opp i kanten.

4

Slip sagsnittene helt rette - eventuelt ved hjelp av et langt slipepapir spent ut på et arbeidsbord. Du kan også bruke en slipemaskin.

5

Slå fire dykkert halvveis ned i den brede bordbeinslisten (H), og gi den andre bord-beinslisten (J) en stripe lim. Spenn listene sammen, slå spikerne i bunn, og tørk av overskytende lim med en fuktig klut.

6

Slip beina helt glatte. Det er enklere å slipe dem nå, enn etter at de er ferdig montert på understellet til bordet.

02
Sterkt understell 6 Trinn

1

Snittet på sarglistene (D og F) skal være 8 mm ute av vinkel, så de passer med bordbeina (H og J). Juster vinkelen på kappsagen, og kapp de fire listene etter målene i materiallisten.

2

Forbor til sammenføyningen av sarglistene med et 4 mm bor, og sett deretter sammen rammen med lim og tre 4,0 x 50 mm skruer per sammenføyning.

3

Forbor i sarglistene, smør deretter godt med lim på sargen, og skru fast beina med 4,0 x 35 mm skruer.

4

Tilpass de to tverrstiverne (C), og sett dem fast med lim og 5,0 x 60 mm skruer mellom de to lange sargstykkene (D).

5

Bor henholdsvis 18 og 8 hull i sarg­ stykkene (D og F), og smør på godt med lim. Deretter er du klar til å montere de ytre sargstykkene (E og G).

6

Spenn sammen sargstykkene (D og E) med et par tvinger, og skru fast den ytre sargen (E) med 4,0 x 35 mm skruer fra innsiden. Prosedyren er den samme med sargstykkene (F og G) ved bordendene.

03
Bordplate 5 Trinn

Arbeidet med bordplatene er egentlig det enkleste i prosessen. Det viktigste er at du er nøye når du skjærer ut plankene. Har du ikke en bordsirkelsag eller en dykksag med føringsskinne, kan du få hjelp i et byggvarehus.

Bredden på bordet avhenger av hvor stort mellomrom du ønsker mellom plankene. Vi bruker pappstykker som avstandsklosser og sikter etter et mellomrom på 5 mm.

1

Har du en god dykksag eller en bordsirkelsag, er det en smal sak å sage ut fire planker med en bredde på 25 cm av de to benkeplatene. Restestykkene brukes senere til å sammenføye plankene med.

2

Slip sagsnittene helt glatte og rette med en båndsliper. Flatene slipes deretter med en plansliper eller en eksentersliper, først med korn 120 og til slutt med korn 180.

3

Legg de fire plankene på understellet, og finn ut hvilken rekkefølge platene skal settes sammen i. Sørg for at de peneste kantene vender ut mot sidene.

4

Understellet grunnes, sparkles og slipes, før det males med en interiørmaling. Bruk en fin rull og en pensel.

5

Legg plankene med bunnen opp. Forbor til skruehull i tverrstiverne, og skru dem fast til bordplaten med 4,0 x 40 mm skruer. Snu bordplaten, og legg den på plass på understellet. Skru den eventuelt fast til stellet med vinkelbeslag.

Materialer

Stavlimte eikeplater

 • 2 plater (A og B) à 2,6 x 60 x 240 cm

48 x 73 mm:

 • 2 tverrstivere (C) à 83,6 cm

19 x 73 mm bord:

 • 2 sarglister (D) à 227,6 cm
 • 2 sarglister (E) à 214 cm
 • 2 sarglister (F) à 83,6 cm
 • 2 sarglister (G) à 74 cm

19 x 98 mm bord:

 • 4 beindeler (H) à 71 cm
 • 4 beindeler (J) à 71 cm

Dessuten:

 • 4,0 x 35, 4,0 x 40, 4,0 x 50 og 5,0 x 60 mm skruer
 • 1,7 x 40 mm dykkert
 • Trelim
 • Benkeplateolje
 • Grunning
 • Interiørlakk

Tidsforbruk

En helg.

Pris

Pris: cirka 2500 kroner.

Vanskelighetsgrad

Bordbeina krever presisjon og flid, mens resten av konstruksjonen er ganske “rett frem”.

Tegning

3D-modell

3D-modell

Bord med 4 planker

Bordplatens bredde er 101,5 cm og laget av 4 planker.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Tilspissede bein

Beina tilspisses mot gulvet og er laget av vanlige 19 x 98 mm bord

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Usynlige skruer

Fordi det kun skrus fra innsiden av sargene, er det ingen synlige skruer.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Bordplankene settes sammen

De fire bordplankene holdes sammen av fire tverrgående bord.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Slå av varmen når du maler

TIPS: Rigtig lengde på spiker og skruer

VERKTØY: Slik bruker du båndsliperen

I denne videoen kan du se alt om hvordan du betjener båndsliperen – den groveste og sterkeste av alle slipemaskinene. Bruker du båndsliperen til den første slipingen på ujevne og store flater, kan du spare mye tid og krefter.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...