Reparer løse skaphengsler

Hvis skapdøren sitter løst, er det alltid hengselet det er noe galt med. Skruene har ikke ordentlig tak i sponplaten som skapet er bygget av. Løsningen er å gi skruene solid treverk å bite fatt i.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 time
Pris
10 kroner

Intro

De originale hengselsskruene, som følger med vanlige skapmoduler, er enkle og raske å bruke. Men hvis de har blitt skrudd inn og ut noen ganger, eller har slitt seg løse i skapets platesider, er de nesten umulige å feste igjen. Grunnen er at treet de skal gripe tak i er blitt borte.

I stedet for å skru fast hengselet med vanlige skruer, er det bedre å gjenbruke de originale. Men da trenger de altså nytt treverk å bite seg fast i.

Hvis du borer ut skruehullene, kan du få plass til et par plugger. Det er den mest solide og langtidsholdbare løsningen når døren skal sitte fast og rett igjen.

LES OGSÅ: Få oversikt over skaphengsler

PROBLEM:
Skapdøren er løs og henger skjevt, fordi skruene til hengselet ikke har noe tre å bite i.

LØSNING:
To treplugger limes fast i de utborede hullene. Når limet er tørt, kappes pluggene slik at de flukter med skapveggen.

Tidsforbruk

Selve jobben kan utføres på mindre enn en time, men limets tørketid gjør at oppgaven tar lenger tid.

Pris

Nesten gratis. Et par plugger og litt trelim per hengsel er alt du har bruk for.

Vanskelighetsgrad

Reparasjonen er så enkel at alle kan klare det.

Veiledning

1

Begynn med å bore ut de gamle skruehullene. Bruk et 10 mm bor uten senterspiss. Hullet skal ikke bli så dypt at du borer gjennom skapveggen.

2

Smør trelim på to 10 mm plugger, og bank dem i bunn med en hammer. Tørk av overskytende lim. Etterpå skal limet tørke i minst et par timer.

3

Når limet er helt tørt, kan du sage av pluggene med en fintannet sag. Hvis limet ikke er tørt, vil pluggene dreie med rundt når du sager.

TIPS: Hvis du setter en bred sparkel mellom sagbladet og skapveggen, unngår du å ripe opp skapveggen med sagen.

4

Nå kan du bore hull til skruene. Bor 5 mm hull i hver plugg. Bruk et pluggbor med senterspiss, og hold bormaskinen vinkelrett mens du borer.

5

Etterpå er det en smal sak å skru på hengslene igjen - i tillegg sitter de fast. Med en etterjustering av hengselet sitter døren helt rett igjen.

Video

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Skap