Sterk hylle med skjult oppheng

En hylle med skjult oppheng er elegant. Og bygger du hyllen med sider – som en kasse – blir den mye sterkere. Da vil den ikke risikere å “henge”, noe en vanlig hylle fort kan gjøre.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
100 kroner

Hyllen henger solid på fire lange monteringsskruer, som ikke synes når hyllen er satt på plass.

Intro

Hvis du bygger en hylle med faste sider - som en kasse uten bunn - får du en sterk hylle som aldri kommer til å henge, fordi sidene gir hyllen stor styrke. Samtidig er den både lett og elegant å se på når det ikke er bakkledning og synlige beslag. Hyllen er nemlig satt sammen med lim og spiker.

Kassen er laget av mdf-plate med hjørner som er skråskjært. Her skjærer vi til de fire platene selv, men du kan også få platene skjært til i et byggvarehus.

Den kan også bygges med rette sider, og eventuelt skrus sammen fra sidene i bunn og topp. Det er litt enklere.

Alle de tunge kokebøkene har fått plass i den sterke hyllen, som henger diskret på veggen med et skjult oppheng.

Veiledning

01
Sag ut og montér 7 Trinn

1

Hvis du bygger en kasse uten gjærskjøter, skal de loddrette sidene gå fra bunn til topp og de vannrette være mellom de loddrette. Det gir sterkest hylle.

2

Vi velger å skjære til sidene på 45 grader. Det gir et mer eksklusivt utseende med gjærskjøter. Det er enklest å få delene helt like hvis du bruker en bordsirkelsag, men en sirkelsag med føringsskinne kan også brukes.

3

Delene settes sammen med lim. Limet er viktig fordi kassen ikke blir satt sammen med plugger. Begynn med å smøre lim på de skrå flatene, og la det suge seg inn i platen. Legg så på et nytt lag lim, før du plasserer platen på plass.

4

Spikre skjøtene sammen. Det er enklest å bruke en spikerpistol med 40-50 mm spiker, men du kan også bruke dykkert og en hammer. Spikerne settes med cirka 6-8 cm avstand.

5

Sjekk om kassen er i vinkel når du har montert den. En enkel måte å sjekke det på, er ved å bruke en plate du er sikker på at er skåret i vinkel. Den plasserer du i kassens hjørner og sammenligner. Du kan selvsagt også bruke en vinkel.

6

Slip alle kanter med slipepapir når limet er tørt, slik at kantene “brekkes” og ikke er helt skarpe. Hjørnene rundes litt ekstra slik at hyllen ligner en såkalt Montanahylle.

7

Synlige, skjærte kanter sparkles. Det vil si kantene på forsiden. De sparkles med en runde kjemisk tre, slik at de fremstår med en glatt overf ate, som sidene, når hyllene males til slutt. Bruk en robust maling slik at du unngår riper.

02
Mål ut og heng opp 6 Trinn

Hyllen skal plasseres på fire lange monteringsskruer. De skrus fast i veggen slik at de stikker litt ut. Når du borer to hull i hyllens sider, med samme avstand som skruene på veggen, kan hyllen dyttes inn over skruene slik at den blir hengende på dem.

Her skal hyllen henge på en mursteinsvegg. Hvis et av hullene treffer en fuge vil vi gjerne ha mulighet til å flytte hyllen slik at skruen blir sittende i en murstein. Derfor er skruene plassert i hyllens loddrette sider. Da synes det ikke på veggen om skruen må heves eller senkes. Det gjør det derimot hvis skruene settes på de vannrette sidene. Øverste hull plasseres 8 cm fra hyllens overkant.

1

Mål opp hvor kassen skal henge, slik at du får ønsket plassering i forhold til vegg og benkeplate. Vær nøye med oppmålingen. Det er nemlig ingen bakvegg på hyllen som kan skjule eventuelle feilboringer.

2

Sett opp to striper maskeringsteip på veggen som to loddrette streker der du skal måle opp. Da lager du ikke merker på veggen. Det er en fordel hvis du kommer til å måle feil, for da slipper du å male over eventuelle feilmerkinger.

Mål opp til to hull i hver av de loddrette teipbitene. Her skal avstanden mellom hullene være 44,4 cm.

3

Bor hullene til skruene. Sørg for at du holder bormaskinen vannrett når du borer. Hold en støvsuger under, slik at du ikke skitner til. Bruk et 6 mm bor hvis det er mursteinsvegg, og 6,5 mm hvis det er betong, ellers kan du ikke få i skruene.

Hvis du borer i en mursteinsvegg og treffer en fuge, flytter du hullet 3,3 cm. Da treffer du midt i en stein.

4

Bor også to hull i hver av hyllens sider. Hullene skal passe til de målene du har avsatt til skruene på veggen. Legg hyllen ned, og bor hullene med et 8 mm spiralbor - det er enklest å styre. Bor eventuelt opp hullet med et 8,5 mm bor.

5

Montér skruene i veggen. Her har vi brukt 7,5 x 132 mm monteringsskruer. Husk at det skal være dem uten hoder. De skrus i slik at de stikker 5-6 cm ut fra veggen. Det gir et solid oppheng.

6

Dytt hyllen inn over skruene. Det er viktig at du setter den rett på, slik at skruene kan gli inn i hullene. Når hyllen er plassert riktig, blir den veldig sterk og vil aldri komme til å “henge”.

Materialer

16 mm mdf-plate:

  • 2 stk. à 25 x 38,5 cm
  • 2 stk. à 25 x 46 cm

Dessuten:

  • Trelim
  • Spiker, 40 mm
  • Monteringsskruer, 7,5 x 132 mm
  • Kjemisk tre
  • Slipepapir, korn 80 og 120
  • Maling (her høyglansmaling)

Spesialverktøy

  • Spikerpistol
  • Sirkelsag

Tidsforbruk

Cirka én dag

Pris

Cirka 100 kroner

Vanskelighetsgrad

Det er ikke vanskelig å bygge denne hyllen, men du skal være nøye når du sager ut, det samme når du måler opp til skruene, som skal sitte helt nøyaktig.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Møbler