Utnytt plassen ved skråveggen

Har du et rom med skråvegger, et kneloft eller et innhakk i veggen? Hvis du bygger et skreddersydd møbel, får du optimal utnyttelse av plassen. Jobben er ikke Jobben er ikke komplisert - i hvert fall ikke hvis du velger å bruke ferdigebygde komponenter, for eksempel en kommode.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
4.500 kroner
Det er både raskt og enkelt å bygge en ferdig kommode inn i oppbevaringsmøbelet ved skråveggen.

Det er både raskt og enkelt å bygge en ferdig kommode inn i oppbevaringsmøbelet ved skråveggen.

Intro

Det er vanskelig å møblere rom som har skråvegger, kneloft eller underlige innhakk i veggen. Sjelden finner du møbler som passer. Og hvis du likevel velger ferdige skap, vil det som regel kreve mye tilpassingsarbeid for å få det til å gå opp, slik at resultatet blir pent.

En skreddersydd løsning
Noen ganger er den beste løsningen helt enkelt å bygge noe på stedet, slik at du kan tilpasse det akkurat etter forholdene. Velger du en slik løsning, gjør du det enda enklere for deg selv hvis du bruker deler som allerede er ferdige.

Til dette prosjektet bruker vi en kommode med tre skuffer, som bygges inn i konstruksjonen. Skjelettet rundt kommoden består av stålstendere som kles med et lag gipsplater. Det er også et åpent rom med hyller, og øverst avsluttes møbelet med en bordplate, slik at det både er oppbevaringsplass og avsettingsplass.

Veiledning

01
Stålskjelett 12 Trinn

På dette veggfeltet er det et utstikk i den ene siden og en skråvegg i den andre. Dette feltet skal fylles ut med et hjemmebygget møbel. Det består av en kommode som bygges inn i et skjelett av stålskinner. Her skal det også være et rom med hyller mens resten lukkes igjen, slik at det blir en pen front med kommode og hyller.

Stålprofiler er enkle å jobbe med. Det er viktig at du gjør deg flid med å lage et rettvinklet skjelett, fordi det ellers blir vanskelig å kle pent med gips.

1

Den ferdige kommoden settes på plass, slik at det kan bygges et skjelett rundt den. I forkant er teppet på gulvet og fotlistene langs veggene fjernet.

2

Mål opp nøyaktig avstand på begge sider av kommoden, slik at du kan få skåret til stålprofilene til skjelettet.

3

Klipp til stålprofilene. Det kan være smart å legge ut dekkfilt, slik at gulvet beskyttes mot de skarpe kantene. Det er enklest å bruke en platesaks.

4

Stålprofilene monteres til veggen med spikerpluggene, som det bores hull til her. Profilene plasseres inn mot den innerste veggen og med en platetykkelses avstand fra forkanten av utstikket på veggen.

5

Sjekk med vateret at stålprofilene sitter helt rett. Sett deretter profilen fast med spikerplgger, som slås inn med en hammer.

6

Stålprofilene fikseres i alle hjørner med selvskjærende skruer. Den vannrette listen legges oppå de to loddrette, før hver hjør-nesammenføyning skrus sammen.

7

Bygg skjelettet på den andre siden av kommoden etter samme prinsipp. Stålprofilene skjæres til og settes først fast til gulvet. Deretter skjæres de loddrette til i lengden og festes til kommode og vegg, både inne ved veggen og ute ved kanten av kommoden.

8

Stålprofiler settes opp midlertidig på tvers mellom de loddrette skinnene til venstre for kommoden. Sjekk at alt er rett og rettvinklet. Tverrstiverne skal danne bunn og topp for hyllene som skal lages i midten.

9

Monter de øverste vannrette profilene, slik at rammen til skjelettet blir komplett. Mellom stålprofilene i toppen og bunnen settes det en loddrett profil, som avslutter den ene siden mot feltet med hyller.

10

Sett fast tverrstivere med selvskjærende skruer. Det skal plasseres en tverrstiver både i toppen og bunnen i hyllefeltet.

11

Skjelettet til venstre for kommoden er i ferd med å bli ferdig. Det holdes litt avstand på begge sider av midtfeltet, der det skal være hyller. Det er bare cirka 15 cm mellom hyllene og kommoden, mens det er 30 cm ut til veggen.

12

Hulrommene fylles med isolasjon. Det gjelder både rundt kommoden og rundt feltet med hyller.

02
Slik klipper du til stålprofilene 3 Trinn

Den letteste måten å jobbe med stålprofiler på, er med en platesaks. Med den kan du klippe til skinnene i passe lengder.

Hvis du har en profil du vil bøye i for eksempel en 90-graders vinkel, kan du klippe et skrått snitt i begge sider av profilen, slik at den kun holdes sammen av det brede midtstykket. Bøy deretter profilen i 90 grader og sett den fast.

1

Det klippes skrå snitt med platesaksen i begge sider.

2

Stålprofilen bøyes ved de skrå snittene, slik at den får en vinkel på 90 grader.

3

Stålprofilen med 90-gradersvinkel settes på plass i skjelettet.

03
Kle skjelettet med gipsplater 5 Trinn

Nå skal du kle skjelettet med gipsplater. Når du har målt opp til de forskjellige feltene, skjærer du til platene med en skarp hobbykniv. Skjær etter en rettholt - det er raskt og enkelt, og det sikrer at platebitene blir snorrette.

Gipsplatene monteres til skjelettet med gipsskruer, som settes med cirka 15-20 cm avstand. Hvis det er steder der gipsplatene stikker litt ut, kan du enkelt skjære dem til med en kniv, slik at du får helt skarpe kanter.

1

Skjær til gipsplatene. Du måler først opp til én plate og skjærer deretter med hobbykniven langs en rettholt - i første omgang kun gjennom pappen på forsiden og halvveis ned i gipsplaten.

2

Brekk gipsplaten, og skjær gjennom pappen på baksiden, etter at du først har skåret på forsiden. Pass på at du hele tiden har nye, friske blad i kniven når du skjærer i gipsplater.

3

Skru fast platene til stålskjelettet. Skruene skal skrus inn til de er litt under overflaten på platene. Et dybdestopp på skrumaskinen sikrer at du ikke skrur dem for langt inn.

4

Alle flater på fronten skal kles med gips, slik at det blir lukket igjen der det er satt opp isolasjon.

5

Renskjær kantene for å fjerne ujevnheter og gips som stikker ut. Du ser hvor du skal renskjære hvis du legger et vater på kanten og sikter etter det.

04
Slik lager du sterke hjørner 3 Trinn

Kanten på gips er sårbar overfor støt, slik at den lett skades. Derfor er det smart å forsterke hjørnene med metallskinner.

De skjæres til og festes på hjørnene med sparkelmasse på en flate som du først har primet. Metallskinnen trykkes fast i sparkelmassen og kan deretter sparkles og slipes så den ikke kan synes.

1

Hjørnene primes, så sparkelmassen hefter skikkelig.

2

Sparkelmassen smøres på.

3

Metallskinnen trykkes fast.

05
Sparkling og maling 7 Trinn

Oppå det gipskledde skjelettet skal det ligge en benkeplate - den fullender prosjektet. Benkeplaten skjæres til og skrus fast fra undersiden, slik at det ikke blir synlige skruehull i platen.

Du skal også lage en hylle som skal plasseres i det åpne feltet. Hyllen skjæres ut av den samme platen som du lager benkeplate av.

Deretter skal fronten sparkles og slipes i flere omganger, til du får en jevn og pen front, før den males til slutt.

1

Mål opp til benkeplaten som skal plas­ seres oppå skjelettet med kommoden. Benkeplaten gir en pen avslutning øverst, samtidig som du får avsettingsplass.

2

Benkeplaten skjæres til med en dykksag og føringsskinne. Det gir et flott og kniv­ skarpt snitt. Har du ikke en dykksag, kan du også bruke en sirkelsag med anlegg.

3

Alle plateskjøter sparkles og forsterkes med armeringsteip. Sparkelmassen presses godt inn og glattes så jevnt som mulig. Det samme skal du gjøre med metallskinnene.

4

Sparkle en gang til. Når sparkelmassen er tørr, etter cirka en halv dags tid, sliper du og fjerner støvet. Hvis ikke flatene er jevne, sparkler og sliper du en gang til.

5

Hyllen skjæres til og monteres i rommet ved siden av kommoden. Platen grunnes og males med sluttmalingen som resten av fronten, bortsett fra kommoden.

6

Sprekker og kanter kan fuges med akrylfugemasse. Det gir en pen finish når alle sprekker er lukket. Akrylfugemassen egner seg godt til å bli overmalt.

7

Dermed mangler bare skuffene i kommoden, før du kan ta det nye hjørnet i bruk. Det er blitt mye mer anvendelig og harmonisk.

Materialer

  • Kommode (her MALM fra Ikea)
  • Stålprofiler
  • Gipsplater
  • Spikerplugger
  • Skruer til gips
  • Metallskinner til hjørner
  • Armeringsteip
  • Sparkelmasse
  • Primer
  • Grunning
  • Akrylmaling
  • Akrylfugemasse

Spesialverktøy

  • Platesaks
  • Stålbrett
  • Dykksag med føringsskinne

Tidsforbruk

2-3 dager.

Pris

Cirka 4500 kroner.

Vanskelighetsgrad

Et prosjekt av den enkle typen, der de fleste vil kunne henge med.

Materialer som gjør prosjektet lettere

Det er fordeler og ulemper med de fleste materialer, og det bør du også tenke på når du handler inn. Vurder også å bygge med ferdige komponenter når det er mulig. Det gjør prosjektet enklere og sparer deg for mye tid.

Hvis du skal bygge noe med skuffer, er det en stor fordel å kjøpe dem ferdige, slik at du slipper å bygge dem helt fra bunnen av. Ofte er den enkleste løsningen å finne en kommode som passer i størrelse til prosjektet ditt, og bygge den inn i konstruksjonen. Det er en slik løsning vi velger her, der plassen ved skråveggen skal utnyttes bedre. Men det er mange andre situasjoner hvor løsningen også er opplagt, og det finnes mange typer enkle, billige kommoder, som vil være godt egnet å bruke som ferdig “delkomponent”.

Når du skal bygge et reisverk som skal kles med gipsplater, kan du velge å bygge i enten tre eller stål. Her velger vi å bruke stålprofiler, fordi det er raskere å jobbe med dem. De klippes bare til med en platesaks - det er litt raskere enn å bruke en sag. De festes også raskt til gulv og vegger med spikerplugger. Stålprofilene er i tillegg enklere å håndtere, fordi de er betydelig lettere enn tilsvarende materialer av tre.

Det finnes forskjellige typer gipsplater, med forskjellige spesialiteter. Her bruker vi en type som er litt stivere enn standardplater, samtidig som den blå pappen på utsiden er impregnert slik at den tåler en viss påkjenning av vann. Vi trenger selvsagt ikke å bruke slike plater på et soverom, som her. Men de er likevel valgt fordi de er sterkere og mer formstabile enn standardgips, og derfor mer betryggende å bruke i bare ett lag. Du bruker selvsagt det du selv vil.

Husk at du skal bruke spesielle skruer når du skal skru fast gipsplater til stålstendere. Du kan ikke bruke vanlige gipsskruer til tre.

Video

Deling av gipsplater

Med en skarp hobbykniv er jobben rask og enkel

Video

Rett opp gipsplaten med en høvel

Video

Gipsbits sikrer riktig skruedybde

Video

Forsterkning av gipshjørner

Med slagfaste hjørneprofiler blir sårbare hjørner sterke

Video

Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Møbler