Raske hyller på loftet

Et nytt beslag gjør det enkelt å bygge hyller til julepynt, vinterfrakker og campingutstyr på loftet, uten at du ødelegger den tykke isolasjonen.

Intro

Vil du lagre julepynt og vinterfrakker på et uoppvarmet loftsrom, kan du med et nytt beslag i løpet av noen få timer bygge noen solide hyller, som du kan sette ting på uten at du ødelegger isolasjonen.

Solid fundament med PL1-beslaget

Beslagene stikkes helt enkelt ned gjennom mineralullen, slik at de griper rundt de vannrette sperrene nede i isolasjonen. Du legger deretter lekter ned i beslagene – de slås bare fast i dem. Dermed har du et solid fundament som du bygger hyllene dine oppå. Eller for den saks skyld en god og sikker gangbro.

Hyllene kan bestå av plater lagt på lektene, et enkelt lag bord på tvers av dem – eller som her; av to lag bord, først noen støttebord på tvers av lektene og så selve hyllebordene oppå. Det siste er normalt den enkleste løsningen.

Derfor er det enkelt!

Beslagene griper rundt sperrefoten uten at du trenger å flytte på isolasjonen. Deretter er de klare til å holde lektene som du bygger hyllen oppå.

Veiledning

01
Beslag og et lag lekter 5 Trinn

1

Vi gjør stort sett alt sagearbeidet nede på bakken på en kappsag med et lengdestopp. Det er raskt og enkelt, i tillegg unngår vi sagflis i isolasjonen.

2

Lag en sprekk til beslaget (A). Sett det først på isolasjonen over sperrefoten, og trykk det ned, så det setter et merke. I merket skjærer du rett ned til sperren. Pass på at du ikke skader dampsperren!

3

Press beslaget (A) ned gjennom isolasjonen, og vri det til du kan merke at det griper rundt sperren. Bank beslaget på plass med en hammer, slik at de små spissene griper godt tak i treverket.

4

Beslaget ute ved taket settes ned. For å komme deg ut under taket, må du ofte lage deg en form for gangbro av plater, så du ikke trykker sammen isolasjonen.

5

På hver side av sperren (E) legges en lekt (B). De bankes godt ned, slik at mothakene får tak. Beslagene står på samme sperre, så lektene passer uansett hvor langt det er mellom beslagene.

02
Hyller av to lag bord 4 Trinn

På dette loftet trenger vi ikke å ta hensyn til verken ei pipe eller noen utluftingskanaler, så vi velger en oppbygging med bord i to lag.

Det første laget skal bære det nes te tett på gangbroen, tett på taket og på midten. Du kan fint flytte det litt frem eller tilbake for å komme deg utenom takstolene, bare de gir god støtte.

Det neste laget danner selve hyllen. Det går fra gangbroen ut mot taket. Du kan kappe alle bordene ute på bakken, der jobben er mye enklere.

1

Bordene til støttelaget (C1) skrur du fast med 2 stk. 4,5 x 60 mm skruer ned i hver lekt (B), ved enden av lektene (B) og på midten. Bordene skal bare gi støtte, så ta hensyn til at du kan komme til for å jobbe.

2

3 meter lange bord er det lengste vi klarer å få opp gjennom loftsluken, så vi må forlenge støttebordene (C1). Det gjør vi enkelt ved å forskyve bordene. Hyllebordene skal bare støttes av dette bordlaget.

3

Selve hyllen (C2) lager vi av bord på tvers av støttebordene. De er kappet til på bakken ute. Bordene fordeles på øyemål med cirka en fingerbreddes avstand, og skrus fast med 4 x 45 mm skruer i underlaget (C1).

4

Der det er hindringer, må du kappe bordene (C2). Her kapper vi to bord, fordi det ikke er plass lenger inn, under taket, fordi det sitter en skråstiver på sperrene.

Materialer

• PL1-beslag (A)
• 48 x 48 mm lekter (B)
• 23 x 98 mm bord (C)
• 4 x 45 og 4,5 x 60 mm skruer

PL1-beslaget kjøper du på nettsiden plusloft.dk. De sender til Norge. Regn med å betale cirka 100 kroner per beslag,

Spesialverktøy
• Isolasjonskniv

Tegning

Slik virker pl1-beslaget

PL1-beslagene (A) trykkes ned rundt sperre foten (D) i isolasjonen: ett tett på gangbroen og ett tett mot taket. Deretter trykker du fast en lekt (B) i beslaget på hver side av sperren (E). Det gjør ingenting om beslagene står på linje langs taket. Du setter dem der det er plass.

Når det er beslag på alle sperrene, kan hyllen lages på flere måter. Her legger vi støtter (C1) på tvers av lektene, og bygger opp hyllen av bord (C2) på langs.

Slik virker pl1-beslaget

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...