Plass til mange sko

Et ubenyttet innhakk i en liten entré kan bli til et stort skap med plass til hele familiens sko på to dager. Se hvordan her.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
2.000 kroner

Intro

Noen ganger gjelder det å ha øynene åpne for å finne muligheter. Det gjemmer seg mye plass som vi ikke ser rundt om i våre hjem. I dette huset var det et innhakk på 180 x 30 cm i entreen. Det ble ikke brukt – for det rommet ikke engang en kommode.

Men da vi fikk satt opp skyvedører og montert skohyller, så hadde familien plutselig plass til over 40 par sko, pluss alle vesker og sekker. Det ble slutt på rot i entreen – og så var det ikke engang særlig vanskelig å lage, takket være de ferdige skyvedørsbeslagene. Du kan kjøpe lignende beslag i ditt lokale byggmarked.

Veiledning

01
Start med hyllen 3 Trinn

Toppen av skapet består av en hylle av hvit melamin. Du kan også velge å la skapet gå helt opp til taket, men på grunn av noen kabler i hjørnene var det ikke den beste løsningen her.

Topphyllen hviler på ganske vanlige hylleknekter, som er skrudd inn i veggen. Hylleknektene skal være 5 cm kortere enn hyllens bredde, slik at det blir plass til å feste den skinnen som dørene skal kjøre i ytterst på hyllen.

1

Start med å måle opp. Hvor høyt skal skapet være, og hvor dypt kan du tillate deg at det blir? Merk deretter av hvor skapets topp - som her er en hylle - skal sitte. Skjær til hyllen i lengden.

2

Monter hylleknekter til topphyllen. Er bakveggen en gipsvegg, skal du huske å skru i lektene inne bak gipsen, slik at ikke skapet river ut skruene.

3

Legg topphyllen (B) på plass, og skru den fast nedenfra. Pass på at skruene ikke går gjennom platen; de skal bare gå 2/3 inn. Sjekk at hyllen er i vater.

02
Monter skinnene 6 Trinn

Fordelen ved å kjøpe et ferdig skyvedørs-sett er at du ikke bare får alle de riktige beslagene, men også de skinnene som beslagene skal kjøre i. Og du får en boremal, slik at du kan plassere alle beslag nøyaktig der de skal sitte for å få dørene til å kjøre fullstendig knirkefritt.

Du kan skru fast kjøreskinnene, men en kraftig dobbeltklebende skumteip er sterk nok, da slipper du også å bore hull i gulvet. Det er spesielt smart hvis du har varmekabler eller varmerør i gulvet.

1

Monter lekter (A) i sidene, og sørg for at de sitter nøyaktig i lodd, ellers vil ikke dørene slutte pent senere. Mål deretter 20 mm inn, og avmerk på topphyllen der toppskinnen skal festes.

2

Toppskinnen (F) skjæres til. En dobbeltskinne følger med dette monteringssettet. Den skal bare kappes til i lengden med en baufil før den settes opp.

3

Sett dobbeltklebende skumteip på baksiden av skinnen. Du kan godt skru opp skinnen, men den sterke skum-teipen er enklere - og ettersom skinnen jo ikke skal bære noe, er det en god løsning.

4

Sett fast toppskinnen. Når du har fjernet beskyttelsespapiret fra teipen er det bare å trykke fast skinnen etter avmerkingen. Vær nøyaktig, teipen fester seg veldig raskt.

5

Mål 20 mm inn, og merk opp til plasseringen av bunnskinnen. Den består av en underdel, som festes til gulvet med dobbeltklebende skumteip, og en overdel, som klikkes på.

6

Klikk den øverste bunnskinnen på plass. Nå er du klar til å montere ruller på dørene, slik at de kan kjøre.

03
Og nå til dørene 8 Trinn

Når skinnene sitter, skal dørene settes sammen - av ganske vanlig kryssfinér, som pyntes med en bred kantlist. Du kan også lage fyllinger av tynne profillister eller velge å la platene bli malt med for eksempel en høyglansmaling.

Alle beslag monteres etter boremalen - du kan vanskelig gjøre feil. Vi har malt dørene før de ble kledd med stoff for å unngå at treet skinner gjennom. Og for å unngå gjennomslag fra kvistene.

1

Start med å sage ut de to dørene. Vi har laget dørene av 13 mm kryss-finér, som vi saget ut med en dykksag med føringsskinne. Du kan også sage dem ut med en vanlig sirkelsag.

2

Sjekk beslagene. Til hver dør hører to beslag med ruller, som skal kjøre i bunnskinnen, og to ruller som skal styre dørene i toppen (ikke vist på bildet).

3

Merk av på dørene der de forskjellige beslagene skal sitte. Det følger som regel med en boremal når du kjøper et ferdig beslagsett.

4

Bor ut til de nederste rullene. Her brukes et 35 mm bor som foreskrevet i veiledningen. Forbor først med et lite bor før du bruker det store. Og bor fra begge sider for å unngå at kantene fliser seg opp.

5

Slip utskjæringene rene med slipepapir, slik at det ikke er fliser som kan sjenere rullenes gange. Monter topprullene etter boremalens anvisninger (ikke vist på bildet).

6

Monter beslagene i bunnen med så lange skruer som mulig, uten at de går gjennom dørplatene. Skru dem deretter av igjen; de skal først monteres når dørene er på plass. Skru på toppbeslagene.

7

Pynt dørene med rammer. Kryss-finérplater er ikke særlig pene, så gi dørplatene en ramme av lister. I bunnen skal de rage 15 mm ut over kanten, slik at de dekker bunnskinnen. Limes på med trelim.

8

Platene grunnes og males, men først skal du huske å gi alle kvister kvistlakk, slik at harpiks ikke trekker ut gjennom maling og tapet med tiden.

04
Opp med dørene 3 Trinn

1

Sett bunnbeslagene fast bak på dørene når dørplaten er løftet på plass. Beslagene skal fange kjøreskinnen med en liten krok og vippes opp, før de skrus fast til døren.

2

Sjekk at dørene går lett, og juster dem eventuelt med justerings-skruene på bunnbeslagene.

3

Tapetser evt. dørfyllingene. Her satte vi opp stoffmed en stiftemaskin, men tapet eller en eller annen form for maling kan også brukes. Til slutt monteres skoreoler eller hyller etter behov.

Materialer

48 x 73 mm lekter:

  • 2 veggavslutninger (A) à 200 cm

    13 mm hvit melaminhylle:

  • 1 topphylle (B), 30 x 180 cm

13 mm kryssfinér:

  • 2 dørplater (C) à 90 x 200 cm

7 x 70 mm lister:

  • 4 stk. topp og bunn (D) à 90 cm4 sidelister (E) à 201,5 cm

Dessuten

  • 1 toppskinne (F)
  • 1 bunnskinne (G) K-50
  • 6 hylleknekter à 25 cm, skruer, dobbeltklebende teip, håndtak, maling, stoff

Tidsforbruk

2 dager, pluss tørketid

Pris

Snaue 2000 kroner for plater, lister, beslag og maling

Vanskelighetsgrad

Hvis du har gjort gjør det selv-arbeid før, så klarer du også å lage dette skapet. Men en nybegynner trenger nok litt hjelp.

Tegning

Slik fungerer dørene

Skyvedører tar ikke opp særlig plass i rommet. Det gir rom for skap der plassen er trang.

De to dørene kjører på skinner, som er klebet fast til gulvet og en hylle i toppen. Alternativt kunne skinnene vært montert i taket, med dørene ført helt opp. Sider og bakkledning utgjøres av veggene i entreen, slik at det ikke er noen spillplass.

Slik fungerer dørene

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...