Slik lyser du opp et mørkt rom

Selv om du ikke kan slippe inn mer dagslys i et mørkt rom, kan du fint gjøre det mye lysere. Lyse overflater kan endre et rom fullstendig, og skape mye mer liv enn selv de kraftigste lamper.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 dager
Pris
4.000 kroner
Fra mørkt og trist til lyst og lekkert

Maling og lyse materialer, som speiler og sprer lyset fra de nye LEDlampene, forvandler den mørke trappen til en lys og innbydende nedgang til kjelleren.

Intro

Det er to måter å gjøre et rom lysere på. Du kan tilføre mer lys, og du kan utnytte det lyset som er i rommet bedre. Men det har kun begrenset effekt å skifte til en kraftigere pære. Hvis rommet er holdt i mørke og matte farger, vil lyset kun ha effekt akkurat der det treffer. Vil du ha glede av lyset i hele rommet, må det lysere farger til.

Velg lyse flater

Ved å benytte lyse farger, får du spredd lyset fra alle de lyskildene som er tilgjengelige. Det samme gjelder hvis du velger en maling med høy glans, som nærmest speiler lyset. Begge deler bidrar til å skape et lysere rom.

Les også: Har du ordentlig lys i huset ditt?

Fordelen med den høye glansen, er også ulempen: Når nesten alt lys speiles og sendes tilbake, synes stort sett alle feil og mangler veldig godt. Derfor er det en vurderingssak når farge og særlig glans skal velges. En litt mattere flate kaster kanskje fra seg litt mindre og mer diffust lys, men den krever heller ikke den samme finishen, før den oppfattes som jevn og pen.

Last ned artikkelen og få et lyst og lekkert rom

I denne gjør det selv veiledningen kan du se hvordan vi forvandler den mørke trappen til en lys og innbydende nedgang til kjelleren.

Du kan enkelt gå i gang. Den vanskelige kan være å komme i gang med pussingen. Men de nye typene av puss er enkle å arbeide med, og du får raskt det nødvendige håndlaget når du først har kommet i gang.

God fornøyelse!

Veiledning

01
Fra gulnet tre til lys trapp 3 Trinn

Treverket i trappen er gulnet av tidens tann. Vi maler den hvit, både på vanger og de loddrette stusstrinnene. Det samme gjør vi med undersiden av trappen til andre etasje. Fjern alle dekklister, kantlister og lignende fra alle trinn og vanger, både på kjellertrappen og på undersiden av trappen til andre etasje. Vask trinn og vanger grundig med grunnrens før du maler.

1

Gi vanger og stusstrinn et strøk heftgrunn av samme merke som sluttmalingen. Hvis du vil male den vannrette delen av trinnet, skal det også ha grunning.

2

Tett alle hull og sprekker med en malbar gummifugemasse når heftgrunningen er tørr. Glatt fugen med en fugebrikke, slik at den ikke er synlig.

3

Når fugen er tørr, maler du trinn og vanger med en god tremaling med glansgrad på minst 50. Gi trappen så mange strøk at malingen er jevn og dekker 100 prosent.

TIPS: Flere tynne lag er sterkere enn ett enkelt tykt lag med maling.

02
Nye trinn 5 Trinn

Selve trinnflatene kler vi med lys linoleum. Det er en slite sterk og praktisk overflate, som er enkel å vedlikeholde. På forkantene til trinnene setter vi aluminiumslister med en not som passer til linoleums tykkelsen. Det både skjuler og beskytter overgangen mellom selve trappetrinnet og linoleumen. Aluminiumslistene selges som trappeforkanter, og du kan kappe dem til med ei baufil, slik at de passer trappen.

1

Mål opp aluminiumslisten i lengder som tilsvarer bredden på trinnene. Spenn fast listen, mens du sager med ei baufil.

2

Fil de kappede endene, slik at du fjerner de skarpe kantene.

3

Lim på listene. Sørg for at trinnforkanten er renset, for eksempel med trerens, og lim på listen med monteringslim.

4

Trekk gulvlim på trinnet. Trekk på limet med en sparkel, slik at du får et jevnt, tynt lag. Den blå teipen på listene beskytter dem, så la den sitte inntil videre.

5

Legg linoleum på trinnet. Trykk den fast, og sørg for at forkantene ligger inne i noten på aluminiumslisten. Deretter skal du la linoleumen sitte i en times tid, før du går i trappen. Du kan eventuelt legge linoleum på annenhvert trinn først, og de øvrige trinnene en time etterpå.

03
Lys puss lysner veggene 4 Trinn

Vi gir alle de loddrette murflatene en hvit fiberforsterket puss, som kan klebe på stort sett alle underlag, og som kan klare seg uten maling. Det betyr et helt nytt og moderne utseende, som får trapperommet til å se vesentlig lysere ut.

1

Fjern løst tapet, spiker og skruer, lamper, gelender og andre hindringer fra de loddrette veggene. En hvit fiberforsterket og klebende pussmørtel røres opp etter anvisningen på posen.

2

Trekk mørtelen på veggen med en grov tannsparkel i et jevnt lag. Trekk mørtel på hele veggen med en gang.

3

Glatt med en bred spartel etter noen minutter (avhengig av hvor mye underlaget suger). Målet er å oppnå en helhetlig, jevn overflate.

4

Gå over med en fuktig svamp. Spor etter sparkelen, overganger og andre små feil i overflaten jevnes med en fuktig svamp eller et filsebrett.

04
Moderne lys 4 Trinn

Det er ikke bare penger å spare ved å bytte ut en tradisjonell glødepære med moderne LED-lys. Du får også langt flere typer lamper, spotlys og for eksemepl lysbånd å velge blant. Ofrer du bare litt ekstra, kan du også få muligheten til selv å justere både farge og styrke på lyset.

1

En lyssterk, flat og stilren LED-lampe erstatter den gamle, tradisjonelle plastkuppelen med glødepære. Lampen passer perfekt til det nye utseendet, og den gir et godt grunnlys i hele trapperommet.

2

Vi setter et lysbånd bak gelenderet, og utnytter en av LED-lysets mange nye muligheter. Lysbåndet opptar veldig liten plass og kan klippes til på mål. Med bord sirkelsagen og et smalt stemjern lages en not i gelenderet. Noten passer til lysbåndet vi har kjøpt, slik at det skjules fullstendig. Noten kan også lages med en overfres.

3

Lysbåndet klebes fast når gelenderet er malt hvitt. Trykk den selvklebende strimmelen av lysdioder fast i bunnen av noten. Begynn fra den ene enden, og kapp lysbåndet så det passer i lengde.

4

Koble til strøm, når elektrikeren har forberedt tilkoblingen. Skjul eventuelt ledningen i en plastkanal som limes på veggen.

05
Lyst gulv i kjelleren 4 Trinn

Det siste ekstra lyset henter vi på kjellergulvet. Den gamle og delvis avskallede malingen fornyes med en lys og blank gulvmaling med en glans på 80. Det gir en blank overflate, som speiler lyset fra et vindu nede i kjelleren og bidrar til et lyst og vennlig trapperom.

1

Skrap og slip all løs maling av gulvet. Sørg også for å slipe ned overganger i malingen, så du ikke kan kjenne dem med fingrene.

2

Vask og avfett gulvet grundig med grunnrens. La deretter gulvet tørke helt.

3

Mal først kantene langs vegger og trapper. Vi har valgt en tokomponent, vannbasert epoksymaling (skal brukes i løpet av én time).

4

På de store flatene rulles malingen på med en korthåret rull. Vi skal male minst to strøk, og det skal gå 10-12 timer mellom hver gang. Følg anvisningen på den gulvmalingen du har valgt å male med.

Materialer

 • ¾ l akrylgrunning
 • ¾ l akrylmaling, glans 50
 • 1 patron hvit fugemasse som kan males (ikke akryl)
 • 12 m aluminiums-trappeforkant til 3 mm trinnkledning
 • 3 m2 linoleum (3 mm)
 • 1 kg gulvlim
 • 25 kg fiberforsterket puss i hvit
 • 4 l vannbasert epoksy gulvmaling (lys grå)
 • 1 LED-vegglampe
 • 1 LED-lysbånd
 • 1 kabelkanal, 15 x 15 mm
 • Grunnrens
 • Slipepapir korn 120

Tidsforbruk

Denne forvandlingen tok fire dager.

Pris

Cirka 4000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Du kan trygt sette i gang. Her pusser vi veggene, noe som kan høres vanskelig ut. Men pussen er enkel å bruke, og du får raskt det nødvendige håndlaget når du først har kommet i gang.

Video

TEKNIKK: Sparkling med multipuss

Hefter på nesten alle overflater

VERKTØY: Slik bruker du eksentersliperen

I denne videoen lærer du alt om eksentersliperens muligheter. Den er det opplagte valget når du skal slipe større vannrette flater, uansett om du skal fjerne gammel lakk og maling, eller om du skal glattslipe samlinger og ubehandlet tre. Men den klarer også finere polering, for eksempel hvis kjøkkenbenken skal ha ny olje.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...