Har du ordentlig lys i huset ditt?

Har du ordentlig lys ved speilet på badet når du barberer deg? Eller på kjøkkenet, når du kutter grønnsaker? Vi gir deg gode råd til hvordan du best plasserer lys og lamper, slik at du får optimale lysforhold som passer til ditt behov.

Lys: Få ordentlig lys i hele huset

Få våre beste tips, slik at du unngår de typiske feilene og får ordentlig lys i hele huset.

Et rom med godt lys, er et rom hvor du føler deg vel og har lyst til å oppholde deg. Slik skulle det jo gjerne ha vært i alle rommene i huset, men mange opplever at de har steder i hjemmet som er mer populære enn andre, og steder som nesten ikke blir brukt. Årsaken kan meget gjerne være at lyset på akkurat disse stedene ikke er særlig godt, og ikke passer til det du gjerne vil bruke stedet til. Med riktig belysning overalt, får du med andre ord større glede av hele huset ditt.

Når du skal innrede et hus med lys, skal du først finne ut hva lysbehovet ditt er i de forskjellige rommene. Noen steder har du behov for arbeidslys, for eksempel i kjøkkenet og på badet. Andre steder gir det mening å ha lys som er rettet mot noe bestemt, for eksempel en leselampe over senga. Lys som kan dempes, eller lamper som kun brukes til å skape hyggelys, skal du også ha. Da er du godt dekket inn, med forskjellig lys, som passer til dine behov.

LES OGSÅ: Våre beste tips til å skjule ledninger og kabler i boligen

Velg en lampe som lyser godt

Det finnes et hav av lamper, spotlys og lyspaneler å velge blant. Det er faktisk en dårlig idé utelukkende å velge en lampe ut fra lampens utseende. Du skal først og fremst velge ut fra hvordan den lyser, og finne ut om den passer til den plassen du har tenkt, og at den dekker det behovet den skal dekke.

Forskjellige typer lyskilder

Når du velger lyskilder, bør du velge etter funksjon - og ikke kun etter utseende, som mange er tilbøyelige til. Her viser vi deg noen typiske eksempler på lyskilder - hvilken type lys de gir, og hvordan de egner seg til å bli brukt.

LAMPER MED LYSDEMPER er fleksible og kan gi både godt grunnlys og hyggelys, for eksempel over spisebordet.

SPOTLYS I TAKET gir et godt grunnlys, for eksempel i kjøkken og bad. Kjøp gjerne fleksibilitet - ved at de kan tippes og dimmes.

LAMPER MED HVITE GLASSKJERMER gir diffust lys, for eksempel ved et speil for å unngå skygger, eller som hyggelys med dimmer.

LAMPER MED LUKKET SKJERM gir lys rettet mot noe bestemt, for eksempel som leselys eller arbeidslys over en kjøkkenbenk.

Stue

I mange hjem ligger stuen i direkte og åpen forbindelse med kjøkkenet. Det gjør stuen til et rom hvor du oppholder deg mye, og både spiser, leser, ser TV, slapper av, gjør hjemmearbeid osv. Derfor har du behov for både hyggelys, arbeidslys, fleksibelt lys, for eksempel med dimmer, og såkalt diffust lys, med et mer generelt lys i rommet.

Når du skal velge lyskilder til stuen, skal du først og fremst velge noen som kan dekke behovet for lys. Når du velger forskjellige former for lys, plassert i varierende høyder, skaper du samtidig et dynamisk rom, som du har lyst til å oppholde deg i. Lys kan også brukes til å fremheve ting, for eksempel et maleri, eller skape ”ekstra rom”, for eksempel med en leselampe over lenestolen.

Det er en god idé å ha minst to-tre lysbrytere i stuen, slik at du har muligheten til å bruke lyset så fleksibelt som mulig.

TYPISK FEIL
Du kjøper en lampe fordi du synes den er pen, og tenker ikke over om den faktisk kan lyse godt nok der du ønsker å bruke den.

Badet

Et annet sentralt rom i huset er badet, der de fleste mennesker starter og slutter dagen. Her har du behov for et godt grunnlys, som du fint kan få fra spotlys i taket. Det er viktig at du også har et diffust lys ved speilet, slik at du ikke får skygger i ansiktet når du speiler deg. Har du kun spotlys i taket, får du fort skygger i ansiktet, men de oppheves av diffust lys, som du for eksempel får fra et par lamper med hvite glasskjermer. De gir godt lys til både barbering og sminkelegging.

Speilbelysning er noe av det aller vanskeligste. Den beste belysningen her er faktisk opalpærer rundt hele speilet, slik som i teatergarderober, men de er for lyse for folk flest å se på. Det finnes også lyspaneler som er beregnet til plassering over speil.

Når du skal plassere lyskilden i dusjhjørnet, skal du passe på at den ikke havner rett over kroppen, slik at du skygger for deg selv. Plasser i stedet spottene litt foran eller bak der du normalt står og dusjer.

TYPISK FEIL
Det er ikke diffust lys ved speilet, så du får skygger i ansiktet.

Soverom

Du har ikke bruk for lys når du skal sove, men soverommet brukes også til andre ting. Kanskje leser du før du legger deg til å sove, og da har du bruk for en leselampe. En med lukket skjerm, så lyset kan rettes akkurat dit du har bruk for det, og ikke sjenerer partneren din. Det finnes leselamper der lyset kan dimmes, noe som er en god idé. Normalt har du også et klesskap på soverommet, og da har du bruk for et godt grunnlys, så du kan finne klærne dine. Grunnlys kan du få med spotlys eller en god lampe med kraftig lys i taket. Eller du kan velge skap med innebygget lys.

TYPISK FEIL
Du plasserer en lampe midt i rommet, med en dårlig sparepære som ikke lyser opp rommet godt nok.

Entré

Du går ut og inn gjennom døren til huset ditt mange ganger - noen ganger i dagslys, noen ganger etter mørkets frembrudd. Uansett når på dagen det er, er det viktig at du har gode lysforhold der. Du skal kunne finne jakker, nøkler og vesker, og se ordentlig når du skal snøre skoene. En lys og vennlig entré med godt lys gir ikke bare en behagelig avgang og velkomst til deg selv, men også til gjestene dine.

TYPISK FEIL
Du plasserer spotlysene i taket i ganglinjene, slik at du kommer til å skygge for deg selv.

Kjøkken

I mange hjem er kjøkkenet et sentralt rom - et samlingssted der hele familien møtes. Her lages ikke bare mat flere ganger om dagen, det gjøres også hjemmearbeid, blir surfet på PC-en, spilt spill, hyggesnakket, også videre. De mange forskjellige funksjonene gir et blandet lysbehov.

Rommet skal ha et godt grunnlys - igjen er spotlys i taket en god idé. Husk at de ikke trenger å bli plassert med like stor avstand seg imellom, men skal sitte der du har behov for lys.

Et godt arbeidslys er et krav, så du kan se hva du driver med. Det kan du for eksempel få med lyspaneler montert under overskap. Det kan også være et par pendler med lukkede lampeskjermer, som retter lyset dit du normalt står og jobber, for eksempel ved vasken eller skjærebrettet.

TYPISK FEIL
Du har dårlig arbeidslys, så du ikke kan se hva du jobber med, fordi du har spotlys i taket som er plassert slik at du kommer til å skygge for deg selv.

    Akkurat nå leser andre ...