5 tips til røykvarslere som redder liv

Hvert år dør omkring 60 mennesker som følge av brann. Og når flammene først får fatt i gardinene, har du ikke mange sekunder på å komme deg ut av sengen, før det går helt galt. Men det er faktisk enkelt å unngå å bli en del av denne veldig kjedelige statistikken: Sett opp røykvarslere overalt i boligen din. Her får du 5 gode tips til hvor mange du skal bruke, og hvor de skal plasseres.

1. Monter røykvarslere i ALLE rom

En brann kan oppstå overalt i hjemmet. Det er selvfølgelig mest opplagt at den starter på kjøkkenet, i stua ved ovnen eller i fyrrommet, men den kan like gjerne starte på kontoret, i barnerommet eller i ledningsnettet på badet klokken 04:15 på natten mellom mandag og tirsdag. Det beste er å ta alle forholdsregler!

2. Bruk seriekoblede røykvarslere

Invester i den typen røykvarslere som er seriekoblet. Oppdager den ene at det er røyk et sted i huset, begynner de andre også å pipe.

Da blir du vekket i soverommet i andre etasje, selv om det begynner å brenne i kjelleren. I tillegg til at du berger deg ut, kan du også rekke å reagere og begrense omfanget på skadene.

Seriekoblet røykvarsler

Seriekoblede røykvarslere, som kommuniserer med hverandre og piper hvis én av dem oppdager røyk, koster fra cirka 250 kroner og oppover.

3. Plasser røykvarslerne høyt

Røyk trekker oppover. Derfor skal røykvarslere plasseres der det er høyest under taket. Har du et flatt tak, bør du plassere den på midten.

4. Monter røykvarslere vekk fra vegger, dører og vinduer

Du skal ikke montere røykvarslere for tett på hjørner, vegger og åpninger som dører og vinduer. Røyken bruker nemlig lengre tid på å trenge helt ut i hjørnene, og et åpent vindu vil kanskje presse vekk røyken fra røykvarsleren.

Røykvarslerne vil nok uansett oppdage røykutviklingen etter hvert, men husk at hvert sekund teller! Plasser røykvarslerne minst én meter vekk fra hjørner, kanter og åpninger.

5. Sjekk alarmene jevnlig

Et batteri i en røykvarsler holder i cirka ett år, og når batteriet begynner å bli flatt, varsler de fleste røykvarslere automatisk med et lite pip. Men når det handler om liv, skal du ikke stole blindt på automatikken. Hver måned bør du trykke på testknappen til røykvarsleren for å se om den stadig virker. En røykvarsler virker for øvrig i opptil 10 år.

Akkurat nå leser andre ...