Bedre sikkerhet med ny lås

Du skal ikke gi tyvene mulighet til å komme seg ut inngangsdøren din uten videre. Derfor bør du bytte ut vriderlåsen med en lås som åpnes med nøkkel både innenfra og utenfra. Se hvordan her.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
2.000 kroner

Intro

En vrider innvendig på låsen din, gjør det enkelt for en tyv å åpne døren når han først er kommet inn. Deretter er det enkelt å bære ut alle verdiene gjennom døren. Skift i stedet til en lås som krever nøkkel på begge sider av døren.

Før du kjøper den nye låsen, så avmonter den gamle, og ta den med i butikken. Da er du sikker på å få en ny som passer i hullene der den gamle har sittet.

Veiledning

01
Før du monterer den nye låsen 3 Trinn

1

Skru av den gamle vrideren på innsiden av døren. Skru av både låseplaten og platen på yttersiden. Skru også av låsesylinderen på yttersiden.

2

Mål dybden på hullet. For å få riktig låsesylinder og eventuelt også forlengere (sylinderringer), skal du måle dybden både ute og inne.

3

Avmonter vriderstiften ved å skru ut skruene i bunnen av låsen. Dermed er du klar til å sette i ny sylinder.

02
Slik monteres sylinderlåsen 10 Trinn

Den nye låsen er skrudd sammen fra innsiden av døren. Rundt låsesylindrene sitter det krager, som også er skrudd sammen innenfra. Selve monteringen er ganske enkel. Du skal bare tilpasse lengden på skruene som går gjennom døren og holder delene sammen. Kapp dem med en tang eller en baufil.

1

Ta fra hverandre dobbeltsylinderen. Når du pakker den ut, er sylindrene som regel skrudd sammen. Skru ut skruene.

2

Det er forskjell på de to sylindrene. Fordi de skal skrus sammen fra innsiden av døren, skal det være store utfresinger til skruene i den innerste sylinderen.

3

Skru sylindrene sammen. Hold fast i begge sylindrene, og skru dem sammen gjennom døren med de medfølgende skruene. Kapp eventuelt skruene hvis de er for lange.

4

Sjekk med den utvendige låsekragen. Skruene skal gå inn i de to “rørene” i kragen. Her står det at de stikker ut 13 mm. Det er så langt skruene skal stikke ut.

5

Før de lange skruene gjennom låsekragen, og se hvor langt de stikker ut på den andre siden.

6

Knip overskytende lengde av skruene. Klarer du det ikke med en tang, så bruk en baufil i stedet.

7

Forbind de to låsekragene med skruene. Hvis den ytterste kragen sitter litt for høyt eller lavt, har du snudd den feil. Sjekk den lille pilen på innsiden.

8

Spenn til skruene. Bruk en vanlig skrutrekker, ikke en elektrisk. Da unngår du at den eventuelt glipper og lager merker i døren.

9

Sjekk at låsen virker. Nøkkelen skal kunne vris uten problem, og den skal kunne tas ut av låsen i både låst og ulåst tilstand.

Nøklene skal selvsagt ikke sitte i låsen når du forlater huset. Heller ikke på innsiden ...

Tidsforbruk

Et par timer.

Pris

Fra cirka 800 til 2000 kroner, avhengig av låstypen.

Vanskelighetsgrad

Mål opp, og ta den gamle sylinderen med i butikken, da minimerer du muligheten for å gjøre feil.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tyverisikring