Slik unngår du innbrudd i ferien

Når du ikke er hjemme, vil tyvene gjerne komme på besøk. Så gjestfri skal du selvsagt ikke være – men faktisk er vanlig høflighet et av de mest effektive våpnene mot innbrudd og tyveri.

Indbruddstyv

Kan du trygt reise på ferie uten å frykte innbrudd?

Når vi tar ferie, stiger antallet innbrudd. Når du ikke er hjemme, er det enkelt for tyver å bryte seg uforstyrret inn, for deretter å stikke av med verdiene dine. Eller er det kanskje ikke slik?

Det kommer selvfølgelig an på om du har sikret boligen din mot innbrudd. Hvis du allerede har sørget for avtaler med naboene, gode låser, innbruddssikre vinduer og dører, preventiv belysning og kanskje også en tyverialarm, kan du slappe helt av i solstolen på Mallorca. Tyverisikringen din er på topp – og risikoen for innbrudd i huset ditt er liten.

Er det ikke slik hjemme hos deg, bør du følge med her:

Tyverisikring – hvis det er mer enn en uke til ferien

Se over huset ditt med øynene til en potensiell innbruddstyv: Hvis du skal gjøre innbrudd i ditt eget hus, hvor ville du begynt? Det kan være gjennom den gamle, slitte kjellerdøren, gjennom terassedøren uten lås eller via vinduet på baksiden av huset, der en tyv kan gjøre innbrudd i fred og ro.

Her skal du sørge for innbruddssikring, slik at det blir vanskeligere å bryte seg inn. En forsinkelse på bare tre minutter, får nemlig de fleste tyver til å gi opp.

Kan du ikke rekke å sikre hele huset, så begynn med det mest opplagte: En terrassedør uten lås, eller et vindu som ikke er sikret, og som ligger i skjul fra veien og naboene.

Les mer her: Gjør huset ditt ekstra innbruddssikkert

Tyverisikring – hvis det er mindre enn en uke til ferien

Selv om du ikke rekker å sette opp en masse sikringsbeslag i hele huset, kan du likevel gjøre noe. Du kan nemlig gjøre tyven usikker:

  • Sett timere på lyset rundt omkring i huset, slik at det tennes og slukkes som om det var noen hjemme
  • Få naboen til å fylle litt søppel i avfallsdunken og tømme postkassen
  • Sørg for at det er litt rot i entreen og stuen, slik at en nysgjerrig tyv blir i tvil om det er noen hjemme
  • Trekk for gardinene på soverommet, hvis det er mulig å kikke inn gjennom vinduet.

Når du kommer hjem igjen

Forhåpentlig unngår du innbrudd i denne ferien. Kanskje du også rakk å sikre litt av huset. Gjorde du det ikke, kan du gjøre det etter at du kommer hjem, når det er stund til du forlater huset ditt for en lengre periode igjen.

I tillegg skal du snakke med naboene dine. For det finnes et ofte oversett våpen mot innbruddsstyver: Normal høflighet.

Hils på alle menneskene du møter der du bor. Se dem i øynene, nikk og si pent goddag. En innbruddstyv som føler seg sett, og som vet at han kan bli gjenkjent, vil foretrekke andre jaktmarker. Det er jo mange boligområder uten nabohjelp, og mange tusen boliger uten ordentlig sikring mot innbrudd.

Ta også gjerne initiativ til nabohjelp, der alle holder øye med boligområdet og hverandres hus og hager, også i ferietiden.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tyverisikring