Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Flott vaskeplass til både klær og hender

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Med et vaskerom på bare én kvadratmeter, og en flott håndvask på hvite fliser, lager vi et rom som er like praktisk som det er elegant.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
10 dage
Pris
7.000 kroner

Intro

Vaskemaskinen, kurvene til skittentøy og tørkesnor til en full maskin med klær er samlet i en egen del. Det gjør at håndvasken blir midtpunkt i sin egen elegante verden.

Det høres utrolig ut, at du kan samle vaskemaskin, skittentøy og tørkesnor nok til en full vaskemaskin på én kvadratmeter, og samtidig få det til å se både lekkert og innbydende ut.

Men det er nøyaktig hva vi gjør her, hvor et kompakt vaskerom danner et flott samspill med en like enkelplass til å vaske hender, børste tenner og ordne barbering; bygget rundt en frekk og elegant moderne vask.

Forvandlingen av rommet er total. Vi fjerner ikke bare skapene og benkeplaten med vasken, men legger også gulvfliser og pusser veggene. Det kan du lese mer om i forrigeGjør Det Selv og på www.gjoerdetselv.com

Les om resten av badet på gjoerdetselv.com

Vaskerommet og benken med håndvask og speil avslutter et arbeid som du kunne lese mye mer om i forrige utgave av Gjør Det Selv.

Er du abonnent, kan du finne hele prosjektet på hjemmesiden vår, www.gjoerdetselv.com. Her følger du hele forvandlingen av det nedslitte badet, til et helstøpt og stilsikkert rom, der vi bygger en helt ny dusj og erstatter det gamle toalettet med en elegant skål som er hengt opp på veggen.

I tillegg vil du se en grundig beskrivelse av hvordan de gamle flisveggene dekkes av puss, taket totalrenoveres, og gulvet våtromsikres og dekkes av de flotte flisene du ser på disse sidene.

Vaskerommet og benken med håndvask og speil er klart adskilt, men danner likevel en harmonisk helhet.

Veiledning

Vi fjerner det gamle inventaret

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Vaskemaskinen, de gamle skapene, benkeplaten med den forsenkede vasken - alt fjernes, og underveis kobler vi fra rør og propper til avløp.

Det er opplagt å bruke muligheten til å sette i stand eller fornye tak, vegger og gulv. Selv om den totale jobben kan virke uoversiktlig, er dette tross alt enklere når du likevel er i gang.

Vi legger fliser på gulvet og pusser veggene. Les om det på www.gjoerdetselv.com.

1

Vaskemaskinen kobles fra og kjøres ut på en sekketralle. Det er høyden på den som avgjør hvor høyt vi senere setter hyllen som danner benken på vaskerommet.

2

Skapene rives ned. Vi er forsiktige med å få koblet fra de elektriske ledningene, og skåret løs alle plater rundt vanninstallasjoner. For øvrig går dette fort unna.

3

Vanninstallasjonene stenges, og det meste etter kranene fjernes. Har du ikke stoppekraner, får du en rørlegger til å koble fra og montere kraner. Da kan du selv koble til de nye delene senere.

Den nye veggen limes fast

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Der det tidligere var en benkeplate med nedsenket vask, skap og vaskemaskin langs hele den ene veggen på badet, deler vi plassen i to like store deler med en delevegg.

Veggen bygger vi av en våtromsplate, som består av en skumkjerne med et millimetertynt lag puss og armering på begge sider. Platen er sterk, men skruer får bare helt lett fatt i den, så den limes til vegger og gulv.

1

Våtromsplatene skjæres til med en håndsag eller stikksag. Det er enkelt og raskt - men ikke regn med å bruke sagen eller bladet til treverk senere. Det tynne mørtellaget ødelegger tennene på bladet.

2

Vi setter sammen to deler til en større plate for å få en vegg på 68 cm, som passer til vaskemaskinen. Sidene settes raskt sammen med det spesielle limet, som du kjøper i patroner til bruk i fugepistol.

3

Platekanten tilpasses inn mot veggen. Først kiles platen fast, slik at fronten er loddrett, deretter trekkes en strek som holder fast avstand til veggen ved hjelp av en kloss. Til slutt skjæres platene til.

4

Vi trykker ut lim i en sikksakkstripe på gulv, tak og vegg, der veggen skal stå.

TIPS: Vi streker opp på begge sidene. Da er det enklere å plassere limet - og deretter platen - helt nøyaktig.

5

Platen skyves på plass i limet. Unngå, så sant det er mulig, å få klint ut limet ved siden av den nye veggen. Det er et virkelig effektivt lim.

6

Lås fast platen med en kile eller to. Sjekk at den står loddrett, både i den ene og den andre retningen.

7

Fugene tettes med lim. Limet brukes også som tetningsmasse. Derfor setter vi fast, samtidig som vi tetter igjen sprekken.

Benkeplaten ved vasken festes

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Benkeplaten under vasken lager vi av samme platetype. Selv om platen er lett, er den sterk. Og du kan være helt trygg på at den tåler å bli våt, for den suger ikke fukt.

Til gjengjeld må vi ta hensyn til det svake punktet som gjelder skruer. Vi fikserer platen med en skrue, men det er limet som bærer.

Vi setter platen lavere enn de normale 85-90 cm, fordi vasken vår er beregnet til å stå oppå platen.

1

En tykk stripe lim trykkes på veggen, der benkeplaten skal sitte. Vi har skåret den nøyaktig etter åpningen. For det jevne materialet betyr det ingenting at det skal rundt pipa.

2

Platen presses på plass i limet og under støttes, slik at den ikke kan gli ned mens den tørker. Vi gir den et ganske svakt fall inn mot rommet så det ikke samler seg vann i bakkant.

3

Vegg og benk fikseres med en 100 mm skrue. Skrur du platen på et skru fast underlag, brukes spesielle skiver. Her skal vi kun fiksere delene mens limet tørker, så vi bruker teip som skive.

Deleveggen pusses og males

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Våtromsplaten er laget for å bli kledd med fliser eller puss. Vi setter fliser over vasken, der risikoen for vannsput er stor. Resten skal stå som malt puss.

Vi pusser hele veggen før vi kommer til flisene. Fordi platene bare er armert på de store flatene, må forkanten og de utvendige hjørnene ha en strimmel armeringsnett.

Først forbereder vi platen med forankringsgrunning og et tynt lag flislim.

1

Platene dekkes med et tynt lag flislim eller en annen klebende mørteltype som kjennetegnes av fine korn og stor seighet. Noen timer i forkant, primer vi med en forankringsgrunning.

2

Forkant og utvendige hjørner forsterkes med armeringsnett, som trykkes ned i flislimet. Nettet kjøpes på rull sammen med platene. I første omgang trykker vi fast nettet på forkanten, helt glatt.

3

Armeringsstrimlene bøyes rundt kanten, glattes nøye ut og dekkes av et nytt, tynt lag flislim. La limet tørke til neste dag.

4

Pussmørtelen trekkes på deleveggen - og på de omgivende veggene, som tidligere var dekket av fliser. Flisene har først blitt trukket over med et tynt lag flislim. Bruk et stort stålbrett.

5

Mørtelen glattes (filses) etterhvert som den blir fingertørr. Den er finkornet, og kan være ned til 1 mm tynn. Ikke la den blir for tørr, før du trekker den glatt med et filsebrett.

6

Den tørre pussflaten grunnes noen dager senere med forankrings-grunning. Grunneren metter underlaget, slik at vannet ikke suges ut av malingen. Dette gjør det enklere å male, og skaper et pent resultat.

7

Veggen males neste dag med en maling som er egnet til våtrom. Selv om vi har grunnet pussen, skal du male to eller tre strøk for å få en flott, glatt flate, som også er enkel å holde pen fremover.

8

Ved å gi platen grunning og flislim, gjør vi det enklere å lage en flott pussflate.

Flisene limes på benken

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

På benken og veggene mot den limer vi hvite fliser, som måler 33 x 45 cm. Størrelsen gjør det viktig å få dem plassert helt riktig, fordi de få fugene er godt synlige. Benken brytes av ei pipe, og vi skjærer til flisene slik at fire fliser møtes i et kryss midt på den resterende flaten.

Ut mot forkanten skjæres de skrått av, slik at vi kan lage en pen overgang mot flisene på forkanten av benken.

1

Flisene skjærer vi på en stor våtskjærer. Den er rask og enkel å arbeide med, og helt nøyaktig. Vi skjærer flere ganger, stadig dypere, for å få et helt rent snitt. Første snitt nesten bare gjennom glaseringen.

2

Flisene legges i flis lim med en 3 mm fuge. For å sikre god vedheft på de store flatene, bruker vi en 10 mm tannsparkel. Limet legges enten på flisene eller benken.

3

Flisene justeres på plass i det ganske tykke limlaget, slik at de flukter nøyaktig og beholder det ganske svake fallet fremover. I forkanten legges skråsnittet ut foran forkanten av benken.

Fliser limes på forkant og vegg

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

De lave flisene på forkanten av benken skal også skjæres med et 45-graders snitt øverst, der de skal møte de vann rette flisene. Vi skjærer dem 7,5 cm høye, slik at de dekker den 6 cm høye platekanten, selv om de rekker litt høyere opp.

Det er litt av en kunst å plassere flisene slik at de holder linjene. I det utvendige hjørnet møtes de i en fuge som er 3 mm bred, akkurat som de øvrige fugene.

1

Det skrå snittet i flisene klares også enkelt med den store våtskjæreren vi har leid. Her er det ekstra viktig å la skiven få tid til å skjære seg ned og kjøre dypere og dypere i samme spor for å få rene snitt.

2

Kanten rundes med fint slipepapir. Den er helt ren og skarp. Derfor må den avrundes, slik at du ikke skjærer deg på fliskantene på den ferdige benken.

3

Flisene settes på forkanten av benken. Her er det ofte best å legge limet på flisene. Den skarpe kanten holdes cirka 2 mm lavere enn toppen av benken. Det gir en 3 mm bred fuge.

4

Flisene på kanten holdes med teip mens limet herder.

5

Vinkelen sjekkes. Samtidig forsikrer vi oss om at de to fliskantene sitter like langt fra spissen i vinkelen, slik at fugen mellom dem er 45 grader.

6

Kle veggen med fliser. Strek vannrett opp på veggen, der over kanten av flisene skal flukte. Fordi benken har litt fall mot forkanten, skjæres flisene til i bunnen slik at vi får en jevn 3 mm fuge.

Håndvask og kran settes opp

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Vi har lagt fliser på benken, som er plassert 15 cm lavere enn normalt. Det er fordi vi nå skal sette en moderne porselens vask, formet som en skål, oppå benken, i stedet for en vanlig, senket vask.

Den er helt enkel å montere: Vi skal bare bore et hull til avløpet - og et hull til den høye vannkranen, som den 15 cm høye vasken krever. Når avløpet spennes på undersiden av benken, er vasken ferdig.

1

Vi plasserer vasken, og merker opp hvor avløpet skal sitte. Vasken setter vi midt over fugen, som ligger midt på benken. I tillegg settes den slik at forkanten flukter med den flisdekte forkanten.

2

Hullene til avløpet og vannkranen bores. Diameteren avhenger av vasken og vannkranen. Vi borer med 50 og 30 mm vannkjølte koppbor med diamantskjær. De gjør jobben litt lettere.

3

Vask og vannkran settes fast fra undersiden av benken. Platetykkelsen på 6 cm gjør at vi må skjære litt av tykkelsen for å få delene til å passe, men det harde skummet er enkelt å tilpasse.

Tørkestativ lages i rammer

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Ved vaskemaskinen innreder vi et helt vaskerom, med hyller til skittentøyskurver og tørkesnorer over maskinen.

Vi holder prisen nede og kvaliteten på topp ved å dele opp gamle teakbord i lister på 21 x 21 mm med en bord-sirkelsag, men du kan fint bruke furu med samme mål.

Tørkesnorene spennes opp i rammer. Dermed henger de ikke rett i veggen, men hviler på lister som skrus og limes på veggene.

1

Listene til tørkesnorer og hyller lager vi av gamle bord fra verkstedet. Det koster litt tid med sirkelsagen å få skåret alle meterne med 21 x 21 mm lister, og en tykkelseshøvel er en god idé.

2

Hullene til tørkesnoren strekes opp for hver 5 cm på de fire endestykkene (A). De ytterste hullene ligger 3 cm fra enden; disse snorene er litt tett på langsidene, men brukes når du har mye klær å tørke.

3

På tvers merker vi opp til hullene på øyemål. Når du skal finne midten på en 21 mm bred list, er øyet mer nøyaktig enn linjalen. Med en finger på siden av listen trekker vi en strek i midtlinjen.

4

Vi borer hull, og vi sager en slisse til snorene, der de skal ligge mellom listen (A) og veggen. Hullene bores med et 4 mm bor fra innsiden, slissen skjæres på yttersiden.

5

Kantene på alle listene retter vi med en høvel. Du kan også fjerne de sårbare skarpe hjørnene med overfres eller slipepapir, men et enkelt strøk med høvelen gir deg raskt en perfekt skrå kant (fas).

6

Alle listesidene slipes lett. Eksentersliperen er effektiv og gir en fin overflate, for eksempel med korn 180.

7

Sett sammen rammen, og trekk snorene. I enden binder vi en knute med ekstra snor, slik at det er enkelt å stramme senere. Vi forborer til skruer i de korte listene (A) med et 4 mm bor.

8

Bærepinnene (C) limes og skrus på veggene. Vi har skåret forkanten på skrå.

TIPS: Setter du fast en list over den øverste rammen, kan du trekke rammen litt ut når du skal henge opp klær.

Benken lages av smale lister

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Benken over vaskemaskinen er nesten en hylle, på samme måte som den smale hyllen ved siden av maskinen.

Vi bygger begge deler av de samme listene (21 x 21 mm) som de to rammene med tørke snorer. Tanken er å sikre et åpent område rundt klestørk og vaskemaskin, slik at all fukt ventileres lett vekk.

Både benken og den korte hyllen lages med tverrlister i hver side. I tillegg for sterkes benken ytterligere med en list på midten.

1

Alle listene (D og E) til hyllene gjøres klare. De kappes i lengden, de skarpe kantene rettes med en høvel - eller f.eks. med slipepapir korn 100 - og sidene slipes glatte med korn 180.

2

De lange listene (E) til hylle/bord spennes sammen på arbeidsbordet, slik at de ligger helt tett og nøyaktig i en rett vinkel.

3

Sporene til de kortere tverrlistene (D) skjæres 7 mm ned i de lange listene (E). Sidene skjæres nøyaktig med sirkelsagen. Deretter kjører vi tre-fire ganger i samme dybde mellom de to sporene.

4

Vi renser sporene med et stemjern ned til ønsket dybde. Alle de små snittene i de lange listene (E) til tverrlistene, (D) kan du på dette viset lage i løpet av en drøy time.

5

Tverlistene (D) limes og skrus på de lange listene (E) med 4 x 30 mm skruer. Først skrus de to ytterste lange listene på tverrlistene, og delene settes i vinkel. I de tynne listene må du forbore, slik at de ikke sprekker.

6

Deretter skrus den siste lange tverrlisten (D) fast midt under benkeplaten. Luften mellom benkelistene fordeles jevnt, og vi forborer, slik at skruehodene glir ned i listene uten motstand.

7

Hyllene settes opp med skruer inn i veggene. I de gamle flisveggene må vi merke opp og forbore til en murplugg. I den nye veggen med skumkjerne skrur vi skruene rett inn, og supplerer med lim.

Materialer

• Våtromsplater, lim og armeringsbånd
• 6 x 100 mm sponskruer
• Forankringsgrunning
• Flislim
• Pussmørtel
• Våtromsmaling
• 35 x 45 cm fliser og fugemasse
• Akrylfugemasse og silikonfugemasse
• Håndvask med “click up”-ventil
• Blandebatteri
• Diverse rørleggerdeler til avløp og vanntilførsel
• 21 x 21 mm trelister (her teak)
• 4 x 50 mm skruer
• 3 mm tørkesnor

Spesialverktøy
• 30 og 50 mm koppbor
• Fugesnor/avstandsbrikker
• 10 mm tannsparkel
• Fugesett med spann, ruller m.m.
• Stor våtskjærer (kan leies)

Tidsforbruk

8-10 arbeidsdager, pluss en hel del tørketid underveis

Pris

Cirka 7000 kroner

Vanskelighetsgrad

Ikke en nybegynnerjobb. Du kommer innom alt fra fliser og puss, til maling og fint snekker arbeid.

Tegning

Logg inn kjøp tilgang

Tips & Triks

3 forskjellige fugemasser

Når flisene er på plass, skal fugene fuges. I tillegg skal du fuge overgangen fra benken til veggen, og overgangen fra veggflisene til veggen. Dette krever tre fugemasser. Velg produkter fra samme produsent. Da er du sikker på at fargene er like.

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Datasikkerhetshendelse hos Bonnier Publications
Vi har dessverre oppdaget at en person har skaffet seg uautorisert tilgang til et av våre systemer. En konsekvens av dette er at enkelte brukeres innloggingsinformasjon kan ha blitt delt. Så vidt vi vet, er ikke dette tilfelle, men for sikkerhets skyld har vi valgt å tilbakestille passordene til disse brukerne i systemet.

Hva må du gjøre?
Hvis du ikke lenger kan logge inn med det vanlige brukernavnet og passordet ditt, oppretter du et nytt passord ved å klikke på «Glemt passord».

Hva har vi allerede gjort?
Den uautoriserte tilgangen er blitt rapportert til Datatilsynet. Vi har tatt alle forholdsregler og i samarbeid med relevante sikkerhetseksperter arbeider vi hardt for at en lignende situasjon ikke skal skje igjen.

Har du spørsmål, er du velkommen til å kontakte oss på [email protected].

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Flott vaskeplass til både klær og hender
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Datasikkerhetshendelse hos Bonnier Publications
Vi har dessverre oppdaget at en person har skaffet seg uautorisert tilgang til et av våre systemer. En konsekvens av dette er at enkelte brukeres innloggingsinformasjon kan ha blitt delt. Så vidt vi vet, er ikke dette tilfelle, men for sikkerhets skyld har vi valgt å tilbakestille passordene til disse brukerne i systemet.

Hva må du gjøre?
Hvis du ikke lenger kan logge inn med det vanlige brukernavnet og passordet ditt, oppretter du et nytt passord ved å klikke på «Glemt passord».

Hva har vi allerede gjort?
Den uautoriserte tilgangen er blitt rapportert til Datatilsynet. Vi har tatt alle forholdsregler og i samarbeid med relevante sikkerhetseksperter arbeider vi hardt for at en lignende situasjon ikke skal skje igjen.

Har du spørsmål, er du velkommen til å kontakte oss på [email protected].

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake