Intro
Veiledning
01
Vi fjerner det gamle inventaret
3
Trinn
Vaskemaskinen, de gamle skapene, benkeplaten med den forsenkede vasken - alt fjernes, og underveis kobler vi fra rør og propper til avløp.
Det er opplagt å bruke muligheten til å sette i stand eller fornye tak, vegger og gulv. Selv om den totale jobben kan virke uoversiktlig, er dette tross alt enklere når du likevel er i gang.
Vi legger fliser på gulvet og pusser veggene.
Vaskemaskinen kobles fra og kjøres ut på en sekketralle. Det er høyden på den som avgjør hvor høyt vi senere setter hyllen som danner benken på vaskerommet.
Skapene rives ned. Vi er forsiktige med å få koblet fra de elektriske ledningene, og skåret løs alle plater rundt vanninstallasjoner. For øvrig går dette fort unna.
02
Den nye veggen limes fast
7
Trinn
Der det tidligere var en benkeplate med nedsenket vask, skap og vaskemaskin langs hele den ene veggen på badet, deler vi plassen i to like store deler med en delevegg.
Veggen bygger vi av en våtromsplate, som består av en skumkjerne med et millimetertynt lag puss og armering på begge sider. Platen er sterk, men skruer får bare helt lett fatt i den, så den limes til vegger og gulv.
Våtromsplatene skjæres til med en håndsag eller stikksag. Det er enkelt og raskt - men ikke regn med å bruke sagen eller bladet til treverk senere. Det tynne mørtellaget ødelegger tennene på bladet.
Vi setter sammen to deler til en større plate for å få en vegg på 68 cm, som passer til vaskemaskinen. Sidene settes raskt sammen med det spesielle limet, som du kjøper i patroner til bruk i fugepistol.
Platekanten tilpasses inn mot veggen. Først kiles platen fast, slik at fronten er loddrett, deretter trekkes en strek som holder fast avstand til veggen ved hjelp av en kloss. Til slutt skjæres platene til.
Vi trykker ut lim i en sikksakkstripe på gulv, tak og vegg, der veggen skal stå.
TIPS: Vi streker opp på begge sidene. Da er det enklere å plassere limet - og deretter platen - helt nøyaktig.
Platen skyves på plass i limet. Unngå, så sant det er mulig, å få klint ut limet ved siden av den nye veggen. Det er et virkelig effektivt lim.
Lås fast platen med en kile eller to. Sjekk at den står loddrett, både i den ene og den andre retningen.
03
Benkeplaten ved vasken festes
3
Trinn
Benkeplaten under vasken lager vi av samme platetype. Selv om platen er lett, er den sterk. Og du kan være helt trygg på at den tåler å bli våt, for den suger ikke fukt.
Til gjengjeld må vi ta hensyn til det svake punktet som gjelder skruer. Vi fikserer platen med en skrue, men det er limet som bærer.
Vi setter platen lavere enn de normale 85-90 cm, fordi vasken vår er beregnet til å stå oppå platen.
En tykk stripe lim trykkes på veggen, der benkeplaten skal sitte. Vi har skåret den nøyaktig etter åpningen. For det jevne materialet betyr det ingenting at det skal rundt pipa.
Platen presses på plass i limet og under støttes, slik at den ikke kan gli ned mens den tørker. Vi gir den et ganske svakt fall inn mot rommet så det ikke samler seg vann i bakkant.
04
Deleveggen pusses og males
8
Trinn
Våtromsplaten er laget for å bli kledd med fliser eller puss. Vi setter fliser over vasken, der risikoen for vannsput er stor. Resten skal stå som malt puss.
Vi pusser hele veggen før vi kommer til flisene. Fordi platene bare er armert på de store flatene, må forkanten og de utvendige hjørnene ha en strimmel armeringsnett.
Først forbereder vi platen med forankringsgrunning og et tynt lag flislim.
Platene dekkes med et tynt lag flislim eller en annen klebende mørteltype som kjennetegnes av fine korn og stor seighet. Noen timer i forkant, primer vi med en forankringsgrunning.
Forkant og utvendige hjørner forsterkes med armeringsnett, som trykkes ned i flislimet. Nettet kjøpes på rull sammen med platene. I første omgang trykker vi fast nettet på forkanten, helt glatt.
Armeringsstrimlene bøyes rundt kanten, glattes nøye ut og dekkes av et nytt, tynt lag flislim. La limet tørke til neste dag.
Pussmørtelen trekkes på deleveggen - og på de omgivende veggene, som tidligere var dekket av fliser. Flisene har først blitt trukket over med et tynt lag flislim. Bruk et stort stålbrett.
Mørtelen glattes (filses) etterhvert som den blir fingertørr. Den er finkornet, og kan være ned til 1 mm tynn. Ikke la den blir for tørr, før du trekker den glatt med et filsebrett.
Den tørre pussflaten grunnes noen dager senere med forankrings-grunning. Grunneren metter underlaget, slik at vannet ikke suges ut av malingen. Dette gjør det enklere å male, og skaper et pent resultat.
Veggen males neste dag med en maling som er egnet til våtrom. Selv om vi har grunnet pussen, skal du male to eller tre strøk for å få en flott, glatt flate, som også er enkel å holde pen fremover.
05
Flisene limes på benken
3
Trinn
På benken og veggene mot den limer vi hvite fliser, som måler 33 x 45 cm. Størrelsen gjør det viktig å få dem plassert helt riktig, fordi de få fugene er godt synlige. Benken brytes av ei pipe, og vi skjærer til flisene slik at fire fliser møtes i et kryss midt på den resterende flaten.
Ut mot forkanten skjæres de skrått av, slik at vi kan lage en pen overgang mot flisene på forkanten av benken.
Flisene skjærer vi på en stor våtskjærer. Den er rask og enkel å arbeide med, og helt nøyaktig. Vi skjærer flere ganger, stadig dypere, for å få et helt rent snitt. Første snitt nesten bare gjennom glaseringen.
Flisene legges i flis lim med en 3 mm fuge. For å sikre god vedheft på de store flatene, bruker vi en 10 mm tannsparkel. Limet legges enten på flisene eller benken.
06
Fliser limes på forkant og vegg
6
Trinn
De lave flisene på forkanten av benken skal også skjæres med et 45-graders snitt øverst, der de skal møte de vann rette flisene. Vi skjærer dem 7,5 cm høye, slik at de dekker den 6 cm høye platekanten, selv om de rekker litt høyere opp.
Det er litt av en kunst å plassere flisene slik at de holder linjene. I det utvendige hjørnet møtes de i en fuge som er 3 mm bred, akkurat som de øvrige fugene.
Det skrå snittet i flisene klares også enkelt med den store våtskjæreren vi har leid. Her er det ekstra viktig å la skiven få tid til å skjære seg ned og kjøre dypere og dypere i samme spor for å få rene snitt.
Kanten rundes med fint slipepapir. Den er helt ren og skarp. Derfor må den avrundes, slik at du ikke skjærer deg på fliskantene på den ferdige benken.
Flisene settes på forkanten av benken. Her er det ofte best å legge limet på flisene. Den skarpe kanten holdes cirka 2 mm lavere enn toppen av benken. Det gir en 3 mm bred fuge.
Vinkelen sjekkes. Samtidig forsikrer vi oss om at de to fliskantene sitter like langt fra spissen i vinkelen, slik at fugen mellom dem er 45 grader.
07
Håndvask og kran settes opp
3
Trinn
Vi har lagt fliser på benken, som er plassert 15 cm lavere enn normalt. Det er fordi vi nå skal sette en moderne porselens vask, formet som en skål, oppå benken, i stedet for en vanlig, senket vask.
Den er helt enkel å montere: Vi skal bare bore et hull til avløpet - og et hull til den høye vannkranen, som den 15 cm høye vasken krever. Når avløpet spennes på undersiden av benken, er vasken ferdig.
Vi plasserer vasken, og merker opp hvor avløpet skal sitte. Vasken setter vi midt over fugen, som ligger midt på benken. I tillegg settes den slik at forkanten flukter med den flisdekte forkanten.
Hullene til avløpet og vannkranen bores. Diameteren avhenger av vasken og vannkranen. Vi borer med 50 og 30 mm vannkjølte koppbor med diamantskjær. De gjør jobben litt lettere.
08
Tørkestativ lages i rammer
8
Trinn
Ved vaskemaskinen innreder vi et helt vaskerom, med hyller til skittentøyskurver og tørkesnorer over maskinen.
Vi holder prisen nede og kvaliteten på topp ved å dele opp gamle teakbord i lister på 21 x 21 mm med en bord-sirkelsag, men du kan fint bruke furu med samme mål.
Tørkesnorene spennes opp i rammer. Dermed henger de ikke rett i veggen, men hviler på lister som skrus og limes på veggene.
Listene til tørkesnorer og hyller lager vi av gamle bord fra verkstedet. Det koster litt tid med sirkelsagen å få skåret alle meterne med 21 x 21 mm lister, og en tykkelseshøvel er en god idé.
Hullene til tørkesnoren strekes opp for hver 5 cm på de fire endestykkene (A). De ytterste hullene ligger 3 cm fra enden; disse snorene er litt tett på langsidene, men brukes når du har mye klær å tørke.
På tvers merker vi opp til hullene på øyemål. Når du skal finne midten på en 21 mm bred list, er øyet mer nøyaktig enn linjalen. Med en finger på siden av listen trekker vi en strek i midtlinjen.
Vi borer hull, og vi sager en slisse til snorene, der de skal ligge mellom listen (A) og veggen. Hullene bores med et 4 mm bor fra innsiden, slissen skjæres på yttersiden.
Kantene på alle listene retter vi med en høvel. Du kan også fjerne de sårbare skarpe hjørnene med overfres eller slipepapir, men et enkelt strøk med høvelen gir deg raskt en perfekt skrå kant (fas).
Alle listesidene slipes lett. Eksentersliperen er effektiv og gir en fin overflate, for eksempel med korn 180.
Sett sammen rammen, og trekk snorene. I enden binder vi en knute med ekstra snor, slik at det er enkelt å stramme senere. Vi forborer til skruer i de korte listene (A) med et 4 mm bor.
09
Benken lages av smale lister
7
Trinn
Benken over vaskemaskinen er nesten en hylle, på samme måte som den smale hyllen ved siden av maskinen.
Vi bygger begge deler av de samme listene (21 x 21 mm) som de to rammene med tørke snorer. Tanken er å sikre et åpent område rundt klestørk og vaskemaskin, slik at all fukt ventileres lett vekk.
Både benken og den korte hyllen lages med tverrlister i hver side. I tillegg for sterkes benken ytterligere med en list på midten.
Alle listene (D og E) til hyllene gjøres klare. De kappes i lengden, de skarpe kantene rettes med en høvel - eller f.eks. med slipepapir korn 100 - og sidene slipes glatte med korn 180.
De lange listene (E) til hylle/bord spennes sammen på arbeidsbordet, slik at de ligger helt tett og nøyaktig i en rett vinkel.
Sporene til de kortere tverrlistene (D) skjæres 7 mm ned i de lange listene (E). Sidene skjæres nøyaktig med sirkelsagen. Deretter kjører vi tre-fire ganger i samme dybde mellom de to sporene.
Vi renser sporene med et stemjern ned til ønsket dybde. Alle de små snittene i de lange listene (E) til tverrlistene, (D) kan du på dette viset lage i løpet av en drøy time.
Tverlistene (D) limes og skrus på de lange listene (E) med 4 x 30 mm skruer. Først skrus de to ytterste lange listene på tverrlistene, og delene settes i vinkel. I de tynne listene må du forbore, slik at de ikke sprekker.
Deretter skrus den siste lange tverrlisten (D) fast midt under benkeplaten. Luften mellom benkelistene fordeles jevnt, og vi forborer, slik at skruehodene glir ned i listene uten motstand.
Materialer
• Våtromsplater, lim og armeringsbånd
• 6 x 100 mm sponskruer
• Forankringsgrunning
• Flislim
• Pussmørtel
• Våtromsmaling
• 35 x 45 cm fliser og fugemasse
• Akrylfugemasse og silikonfugemasse
• Håndvask med “click up”-ventil
• Blandebatteri
• Diverse rørleggerdeler til avløp og vanntilførsel
• 21 x 21 mm trelister (her teak)
• 4 x 50 mm skruer
• 3 mm tørkesnor
Spesialverktøy
• 30 og 50 mm koppbor
• Fugesnor/avstandsbrikker
• 10 mm tannsparkel
• Fugesett med spann, ruller m.m.
• Stor våtskjærer (kan leies)
Tidsforbruk
8-10 arbeidsdager, pluss en hel del tørketid underveis
Pris
Cirka 7000 kroner
Vanskelighetsgrad
Ikke en nybegynnerjobb. Du kommer innom alt fra fliser og puss, til maling og fint snekker arbeid.