Utnytt all plass i vaskerommet

Hva skal til for at vaskerommet blir innredet slik at du får størst mulig nytte av plassen?

Intro

Hvis du vil utnytte plassen best mulig i vaskerommet, krever det både organisering og en praktisk innredning. Det betyr mye skap og skuffer, der alle nødvendige ting kan plasseres og ta minst mulig plass, slik at du får fjernet ting fra arbeidsplassen. I artikkelen får du veiledning til hvordan du:

  • Setter dører oppå skapene
  • Bygger skuffer under skapene
  • Henger opp klesvasken under taket
  • Monterer en hylle over døren
  • Får fjernet sko og støvler fra gulvet

Vaskemaskin og tørketrommel - to uunnværlige maskiner som tar plass

Husets kanskje viktigste maskiner må det være plass til. Og helst like ved hverandre. Om du setter dem ved siden av eller oppå hverandre, avhenger av vaskerommet ditt. Bare husk at hvis du stabler maskinene skal tørketrommelen stå øverst og festes til vaskemaskinen på baksiden. Ellers risikerer du at den faller ned når vaskemaskinen sentrifugerer.

Sett maskinene opp på et skuffemøbel. Det gir dels en god arbeidshøyde, og dels plass til vaskemidler, som ellers tar opp plass et annet sted.

Du kan også sette maskinene oppå hverandre. Og eventuelt sette opp skyvedører, slik du kan stenge av både vaskemaskin og tørketrommel.

Veiledning

01
Bygg skap helt til taket 7 Trinn

Har du skap i vaskerommet, og er det plass oppå dem, så kan du utnytte denne plassen bedre og penere hvis du setter småskap oppå skapene som kan skjule rotet.

Skapene bygges av 16 mm mdf-plater som firkantede kasser, som skrus og limes sammen. De spesielle flærbelastede skap-hengslene gjør at døren kan åpnes selv om den rekker helt opp til taket. Og den forblir åpen når du slipper den.

Mål nøyaktig ut til kassene, og husk å ta høyde for at det skal være plass til eventuelle rør som går under taket. Hver kasse består av to sider, en topp og en bunn, samt en dør. Husk en bakplate hvis det går rør på veggen.

1

Forbor i mdf-platene overalt der det skal skrus. Spesielt i endetreet er det viktig, slik at platene ikke sprekker. Bruk et 3 mm bor til forboring, og undersenk hullene til skruehodene.

2

Lim og skru platene sammen. Bruk tynne skruer som er tre ganger lenger end mdf-platenes tykkelse. Her har vi brukt 3,5 x 40 mm skruer.

3

Klaffbeslagene skrus fast innvendig i kassene med 4,5 x 15 mm skruer, så høyt oppe som mulig. Mål opp til skruene som skal sitte i døren. De skal sitte nederst i de nøkkelhullformede hullene.

4

Merk opp på dørene der klaff-beslagene skal skrus fast. Bruk 4,5 x 15 mm skruer, og plasser dem etter merkene, men skru dem ikke helt inn ennå.

5

Sett på dørene. Skruehodene skal være så langt ute at de rekker gjennom beslagene. Når dørene er på plass, spenner du til skruene og sjekker at dørene sitter riktig.

6

Monter dørene, og spenn til skruene når dørene sitter med like mye luft rundt i sidene.

TIPS: Du kan montere dørene før du setter opp kassene, det er mye enklere.

7

Ekstra skapplass kan man ikke få for mye av. Og rotet blir borte.

02
Utnytt plassen under skapene 8 Trinn

Hva gjør man for å utnytte plassen under de gamle høyskapene? Jo, man bygger sine egne sokkelskuffer. 16 mm mdf-plater gir solide skuffer. Og med gummihjul kan de trekkes helt ut, med en lydløs gange.

Først og fremst skal du være nøye når du måler opp til skuffene, slik at de ikke støter inn i eventuelle rør under skapene. Og husk å sørge for luft langs skuffefrontene, slik at de ikke kiler seg fast under skapene. Lag en tegning med mål av de fem delene en skuffbestår av, og bruk den til å sage etter.

1

Strek først opp på skuffens bunn. Her er det streket opp 16 mm langs skuffens sider og bakkant. Forbor (3,5 mm hull) med maks. 20 cm avstand midt mellom streken og kanten.

2

Monter skuffens bakstykke med trelim og 3,5 x 40 mm skruer. Sørg for at kantene flukter nøyaktig.

VIKTIG! Husk å forbore i endetre med et 1,5 mm bor, slik at platene ikke sprekker.

3

Skru fast skuffesidene nedenfra gjennom bunnen med lim og 3,5 x 40 mm skruer. Og med to skruer i hver side av skuffens bakstykke. Husk igjen å forbore i endetre med 1,5 mm bor.

4

Monter skuffefronten slik at den rekker like langt ut i hver side, og sørg for at den dekker hjulene. Strek opp sider og bunn på fronten, og forbor midt i oppstrekingen. Monter fronten som de øvrige skuffedelene med lim og skruer.

5

Så skal det settes på hjul. Gummihjulene er satt på furulister og monteres midlertidig. Først når skuffene er malt og skal settes på plass, justerer du til nøyaktig plassering etter evt. fall i gulvet.

6

Juster plasseringen av hjulene. Start med å måle høyden fra gulvet til underkant av skapene. Hvis det er fall på gulvet, skal du klosse opp et vater og måle hvor stort fallet er fra den ene siden av skuffen til den andre.

7

Monter hjullistene. Her er det et fall på 1,5 cm fra høyre til venstre side av skuffen. Derfor monteres den høyre hjullisten 1,5 cm høyere enn den venstre. Da kommer skuffefronten til å sitte vannrett.

8

Sokkelskuffene er klare, og plassen er utnyttet optimalt.

Tips & Triks

Sett en hylle over døren og få mer oppbevaringsplass

Når all annen plass i vaskerommet er utnyttet, så vurder om du ikke skal sette opp en dyp hylle over døren. Hvis forholdene tillater det, så er det en opplagt mulighet til å stue unna ting.

Hyllen hviler på lister som er skrudd inn i veggene. Du kan også montere hyllen på hylleknekter som sitter oppå hyllen. I så fall må du være oppmerksom på at du må bruke en type hylleknekter som er beregnet til det, ettersom den normale typen ikke klarer særlig stor belastning når de monteres omvendt.

Er det høyt under taket ditt, må du bruke en stige for å komme opp til hyllen. For eksempel en gardintrapp, eller som her en trestige. Når trestigen skal brukes, låser du den fast på hyllens forkant med vindushengsler (av den typen som brukes til topphengslede vinduer).

En oversett plass over døren utnyttes enkelt med en hylle.

Disse hengslene er beregnet for topphengslede vinduer - men her holder de fast stigen mens den er i bruk.

Tørkestativ trenger ikke å stå på gulvet

Selv om du kanskje har en tørketrommel i vaskerommet, så er et tørkestativ en god idé, hvis det overhodet er plass. Dels sparer du CO2, dels sparer du mange penger i strøm. Bare sørg for god ventilasjon! Et enkelt tørkestativ bygger du raskt av fire lektelengder, som du limer og skrur sammen i hjørnene. Til snorene, som klærne skal henge på, kan du bruke plastbelagt stålwire. Den gir seg ikke og ruster ikke. Vi viser et par løsninger, som ikke koster noe særlig.

Bøylestenger i snor gir plass til klærne

Heng rundstokker opp i to etasjer, og få dobbelt så mye plass.

Noen mennesker kan bare ikke få nok skapplass, og spesielt tykt vintertøy kan fort skape problemer når det skal stues unna etterhvert som været blir varmere. En eller to bøylestenger i vaskerommet kan være løsningen, men kanskje er det ikke plass til å sette fast stengene på tradisjonelt vis med beslag i endene.

Heng klærne i to etasjer

Har du plass mellom to dører eller et annet sted på en veggflate, så kan du med to hylleknektet, en snor og et par rundstokker bygge dette enkle stativet. De to rundstokkene plasserer du med såpass stor avstand, at det er plass til klærne - husk å ta høyde for bøylene. Hvis du bruker rundstokker som er lenger enn 80 -100 cm lange, må du sette inn en ekstra hylleknekt med snor på midten.

Utsuging er nødvendig hvis du tørker klær i vaskerommet

Hvis du åpner vinduet i vaskerommet for å tørke klær når det er kaldt utenfor, vil den kalde luften utenfra bare få fukten til å kondensere inne i rommet, og du får risiko for mugg-soppdannelse i vaskerommet.

I stedet bør du investere i en fuktstyrt utsuging, som skaper sirkulasjon i luften og trekker fukten ut av huset. Kjøp en i ordentlig kvalitet, som kan skifte ut luften raskt; de koster fra en drøy tusenlapp, avhengig av fabrikatet.

Husk å åpne til et annet rom, slik at det blir tilført ny, varm luft.

Sko trenger ikke ligge på gulvet og ta opp plass

Sett uttrekkshyller i et skap og få plass til en masse sko. Enkel løsning som du kan lage selv.

Slutt å snuble i sko som ligger strødd på gulvet. Legg dem i skuffer eller inn i et skap, det gir gulvplass og fjerner den daglige irritasjonen.

Du kan kjøpe ferdige skap med store skuffer, som kan romme mange sko, men har du god plass, så ta et høyskap og sett inn uttrekks-hyller. Utstyr hyllene med tverrstøtter, da får du plass til mange sko.

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Magasinartikkel

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Vaskerom