12 gode ideer - få orden på verktøyet

Vår håndverker Jann Wagner har et verksted mange vil misunne han. Her er det skikkelig orden. Uansett hvor lite verkstedet ditt er, kan du hente mye inspirasjon i Wagners verksted – vi sendte fotograf og tegner på besøk og plukket med oss mange gode tips og ideer.

Jann Wagner, som har arbeiet for Gjør Det Selv i mange år, har et verksted som kan gjøre de fleste misunnelige. Verktøyet har faste plasser, og det er mye praktisk oppfinnsomhet som kan kopieres - også på et mindre verksted.

Bruk plassen under taket

Har du virkelig mangel på plass, må du tenke alternativt. Kanskje er takhøyden på verkstedet så stor at du kan senke taket med lekter og så utnytte plassen mellom lektene fullt ut. Ei hengslet plate kan holde på en del verktøy, og da er det bare å slå ned plata – men sett verktøyet forsvarlig fast slik at det ikke faller ned når klaffen åpnes. Er det plass, kan du bruke verktøyholdere beregnet til verktøytavler.

Et enkelt alternativ

Et byggbeslag som dette, kan – om du borer hull i den ene vingen med et metallbor i passende størrelse – fungere som en enkel holder til skrutrekkere, syler og lignende typer verktøy. Du skal selvsagt ikke sette verktøy som skal være skarpt – for eksempel hoggjern – ned i en metallholder av denne typen.

Slå benken opp mot veggen

Et godt plassbesparende alternativ er arbeidsbenken som kan slås opp mot veggen når den ikke er i bruk. Det gjør det for eksempel mulig å lage en ekstra arbeidsbenk i tillegg til den tunge stasjonære eller å utnytte garasjen til verksted i sommerhalvåret.

Maskinene kan flyttes

De stasjonære maskinene er montert på plater som kan settes fast på arbeidsbenken. I lista som er montert under framkanten av plata, er det hull til en skrue som kan skrus inn i sargen under arbeidsbordet. Her er det slått inn islagsmuttere som gir feste for skruen.

Sagene tar ingen plass

Utnytt plassen du ikke trodde at du hadde. Her er snekkersaga plassert oppe under ei hylle – plass som ellers ikke ville ha vært utnyttet. En annen fordel er at tennene på saga er gjemt bort slik at du ikke risikerer å skjære deg på dem

Slå sammen verktøytavla

Det gjelder å utnytte veggplassen fullt ut i verkstedet. Men ofte er det fort gjort med hyller, skap og oppbevaringsmoduler. Da er det praktisk å kunne slå sammen den plasskrevende verktøytavla. Modellen vi viser her, består av noen plater mellom to kasser («skapet» på veggen og «døra») som er hengslet med pianohengsler og bretter seg ut når du åpner skapet, og kan klemmes sammen etterpå. Det er naturligvis en grense for hvor stor vekt hengslene kan bære. Med håndtak kan skapet også brukes som ei fl yttbar verktøykasse.

Slå opp og beskytt verktøyet

Det er praktisk å ha håndverktøyet rett foran deg ved arbeidsbenken når du skal bruke det. Men når du arbeider med maskiner som lager støv, kan det gå hardt ut over det samme verktøyet. Et par minutter med kappsaga eller litt sliping på benksliperen, så er det støv overalt. Om du da ikke sørger for å beskytte verktøyet med for eksempel ei benkeplate. Det praktiske er at det er hengslet ei ekstra, tynn benkeplate oppå benken. Når den slås opp, kommer den egentlige benkeplata til syne, og verktøyet er beskyttet mot støv fra sager og slipemaskiner. Du kan dessuten male og gjøre grovarbeidet på benkeplata som er slått ned, og arbeide på ei ren, fin benkeplate når plata er slått opp. Plata er satt fast med et pianohengsel og holdes lukket med skapdørmagneter.

Utnytt plassen i skapdøra

Du kan legge mye forskjellig inn i skapene på verkstedet og lukke døra (og øynene) for rotet. Men du kan også utnytte innsiden av døra og få litt mer orden på verktøyet. Det forutsetter at hyllene ikke kan være så dype som ellers, slik at døra kan lukkes.

Holder til maskinene

I stedet for å fylle alle hyller med kofferter med maskiner kan du pakke ut maskinene, montere diverse håndtak (som ofte må demonteres for å få plass i kofferten) og plassere verktøyet i en holder som denne der vi har saget hull til de enkelte maskinene. Da er det lett å få tak i maskinene.

Rask hjelp til centimeterne

Limer du fast et målbånd langs framkanten av arbeidsbenken, er det raskt å sjekke om det du arbeider med har riktige mål – i stedet for å måtte ta fram meterstokken hele tiden. Metoden er noe bedre enn øyemålet som ellers er det som tar minst plass.

En praktisk holder til tvingene

Dersom du ikke har ei ledig hylle eller et vannrør til å sette fast skrutvingene i, kan du lage deg en holder som den vi vi ser her. Den består av ei plate med to trekanter på. Det kan være praktisk å ha en holder til de lange tvingene og en til de korte fordi du ellers må fl ytte alle de ytterste tvingene for å få tak i de innerste tvingene bak.

De holder seg på matta

Denne verktøyholderen er en av de detaljene Jann Wagner setter mest pris på i verkstedet: To strimler plastmatte montert på et par lister holder fast på skrutrekkere, tenger og blyanter. Slutt med tungvinte spesialholdere: Sett skrutrekkeren ned mellom mattene, og du kan alltid fi nne den igjen. Spissen kan du nemlig se under lista.

Beskytt verktøyet

Jo bedre du passer på verktøyet, jo lengre tid har du glede av det. Så oppbevar det best mulig.

  • FUKTIGHET ER FIENDEN. Verken elektrisk verktøy eller metallverktøy liker fuktige omgivelser. Så ha god ventilasjon i verkstedet. Heng eventuelt opp noen fuktsugende poser.
  • KULDE TIL BATTERIENE. I motsetning til hva mange tror, bør batterier oppbevares kaldt for å holde på strømmen. Så legg de oppladbare batteriene på et kjølig sted.
  • BESKYTT STEMJERNENE. Skarpe stemjern skal ikke ligge i ei verktøykasse sammen med alt mulig annet verktøy som kan skade den skarpe eggen. Henger du stemjernene på veggen, så heng dem med eggen inn mot veggen.
  • PASS PÅ PRESISJONSVERKTØYET. Vater, skyvelær og annet presisjonsverktøy skal ikke oppbevares i en haug sammen med alt mulig annet. Hold det atskilt, og sørg for at det ikke blir utsatt for slag.
  • DROPP ROTEKASSENE. Bor, som ligger og slenger i ei kasse, blir raskt sløvere enn bor som blir oppbevart i en holder som holder dem skilt fra hverandre. I det hele tatt er rotekasser med verktøy og tilbehør en dårlig idé. Dels skader det ofte verktøyet, dels tar det urimelig lang tid å finne det du mangler når du leter etter det.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verksted