1: Smart hjelper til plater og stolper
Jobber du alene, kan det være vanskelig å håndtere store plater og kraftige stolper. Det er det slutt på hvis du lager denne smarte hjelperen - en slags trillebår i miniatyr. Plater og stolper spennes fast med en tvinge. Deretter kan du trekke eller dytte dem dit du vil ha dem.
Store og billige hjul finner du f.eks. hos Biltema. Du kan bygge hjelperen med mange typer hjul, men du bør bruke store hjul, slik at den ikke sitter fast når den kjører på grus, stein eller gress.
Uansett hjul, er det viktig at røret passer til hjulakslingen - det skal sitte stramt. Det samme gjelder rør og gjengestang. Til gjengjeld skal røret stikke litt ut fra hjulnavet, slik at hjulet kan rulle fritt.
2: Velg riktig kabeltrommel
En vanlig skjøteledning på rull er ikke beregnet for utendørs bruk. Skal du arbeide utendørs, bør du investere i en skikkelig kabeltrommel med tykk ledning.
Rull alltid kabelen helt ut - også selv om du bare skal bruke et par meter. Ledningen kan nemlig bli veldig varm hvis du kobler til elektrisk verktøy på mange watt, og ledningen ikke er rullet ut.
Den viste kabeltrommelen har en tykk, rund ledning, er til utendørs bruk og tåler opptil 2990 watt. Er ikke ledningen rullet ut, kan du kun belaste den med 1000 watt.
3: Beskytt skjærende verktøy
De fine skjærene på stemjern, fresestål og sager er sårbare, og du er avhengig av at de forblir skarpe. Derfor bør de aldri oppbevares løst i en verktøy kasse. Bildet viser en glimrende mappe til fem skarpe stemjern, der hvert skjær er beskyttet med små plasthetter. De beskytter ikke bare skjærene, men også mappen og fingrene når du skal finne dem frem fra transportkassen du oppbevarer stemjernene i.
4: Lag dine egne transportkasser
Med disse kassene slår du to fluer i ett smekk: Du får orden i verkstedet, og tingene er pakket og klare hvis du skal ut og jobbe på hytta, hjelpe en kompis eller noe annet.
Høyden på kassene tilpasses det elektriske verktøyet, men det er viktig at lengde og bredde er lik på alle kassene. Da kan de stables. Hver kasse lages slik at den kan inneholde ett eller to verktøy med tilbehør, f.eks. stikksag og blad eller over fres og fresestål.
Vi har laget kassene av 9 mm kryssfinér. Tynnere materiale bør du ikke bruke.
I begge sider har vi saget ut til grep, men vi har ikke lokk på.
5: Pass på deg selv
Høvelen, overfresen, kapp-/gjærsagen og flere andre elektriske verktøy har så høyt støy nivå at du alltid bør bruke hørselvern samtidig med verktøyet. Derfor bør hørselvernene aldri være lenger unna enn at du raskt kan finne dem.
Har du dem i en transportkasse - sammen med beskyttelsesbriller, hansker og støvmaske - kan de enkelt bringes med ut av verkstedet.
7: Fyll beltet
La det bli slutt på spiker i munnen og verktøy under armen når du jobber ute og høyt til værs. Begge hender kan brukes til å holde fast i stigen hvis du bruker et verktøybelte. Det er en praktisk hjelp som kan redde deg fra mange turer opp og ned stigen. Du skal bare tenke gjennom arbeidsprosessen, før du fyller opp lommene i beltet.
8: Stå sikkert når du arbeider
9: Kontroll på ledningene
I verkstedet er det en god idé at ledninger henger ned fra taket, fordi løse ledninger på gulvet er skyld i mange ulykker. Det samme gjelder utendørs, men er ikke like enkelt. Her har vi laget en liten galge av 21 x 21 mm list og litt kryssfinér, slik at den kan spennes fast med små tvinger på bordkanten - og flyttes når det er behov for det.
10: Arbeidsbord til hengeren
Denne saken har vi vist tidligere, med komplett trinnveiledning, men vi synes ideen er så god at den også hører hjemme her: Du har en tilhenger. Den står stabilt. Den er lett å flytte rundt. Legger du opp en plate på kanten, har du et arbeidsbord i en god arbeidshøyde.
Både bordplaten og støttebeina kan du lage av terrassebord. Med fire bord ved siden av hverandre og litt luft mellom, får du et arbeidsbord som er cirka 55 cm dypt.
Listene under bordplaten (sarger og midtlekt) plasseres minst 2,5 cm inne fra kanten av det ytterste bordet. Da kan bordplaten også hvile på baklemmen til hengeren. Det gjør den ekstra stabil. Avstanden mellom de to sargene tilpasses avstanden mellom de to sidene på hengeren.
Sitter tilhengeren fast på tilhengerfestet på bilen, trenger du ikke nødvendigvis støttebein.
Den øverste delen av støttebeina er det eneste som skrus fast på tilhengeren. Forbor med et 13 mm trebor.
11:Arbeidsstasjon til kapp-/gjærsagen 11
Har du ikke en arbeidsstasjon til kapp-/gjærsag, kan du fint lage en selv. Hvis du bruker en aluminiumstige som “bord” og legger den på to bukker, kan sagen stå på en plate av f.eks. 22 mm finér. Platen skal være så stor at hele understellet på sagen står solid. Under platen setter du to listestykker, slik at platen ikke kan skli ned mellom to stigetrinn.
15: Lag en føringsskinne
Når du bruker en sirkelsag eller en dykksag, får du det mest presise snittet hvis du fører sagen langs en skinne. Har du ikke en lang føringsskinne, kan du enkelt lage deg en selv. Her har vi laget en modell av to 6 mm finérstykker. Det smale stykket, som styrer sålen på sagen, limes og spikres fast. Det skal ikke være høyere enn avstanden fra underkanten av sålen og opp til underkanten av motoren. Når skinnen er saget til i bredden, legges kanten helt inntil oppstrekingen.
16: Plate til borstativ
Det er kjekt å sette stasjonære maskiner på en plate. Da tar de ikke opp benkeplass hjemme i verkstedet, og de kan flyttes enkelt. Dette kan f.eks. gjøres med skrustikker og borstativ. Når du jobber ute, kan verktøyene spennes fast på et arbeidsbord, mellom spenn-klossene. Her har vi montert et bor stativ på en plate av 21 mm kryss-finér. Når spenn klossene på arbeidsbordet spennes sammen, står stativet solid.