5 snekkermaskiner i 1

For cirka 15.000 kroner kan du kjøpe en smart snekkermaskin, som samler 5 maskiner i 1 – på kun 1 kvadratmeter.

Med fem-i-en-snekkermaskinen fra Bernardo, får du et helt snekkerverksted på kun en kvadratmeter.

Bare fordi det er trangt om plassen i verkstedet, er det absolutt ingen grunn til å droppe drømmen om et velutstyrt snekkerverksted, med lekre maskiner og en duft av sagflis.

Med en CWM 150 fra Bernardo får du:

  • en bordsirkelsag med en skjæredybde på 65 mm
  • en avretter med opptil 1,5 mm sponfjerning
  • en tykkelseshøvel til emner med en høyde på 10-92 mm
  • en spindelfres til fresestål med 6, 8 og 12 mm skaft
  • en langhullsfres med en boredybde på opptil 45 mm.

Alt sammen på kun én kvadratmeter.

Vi gjennomgår de fem funksjonene, viser hvordan maskinen betjenes og kommer med vår samlede vurdering av den kompakte 5-i-1-snekkermaskinen.

Selv om det nok er de færreste gjør det selv-ere som kjenner til Bernardo, så har firmaet i mer enn 20 år lagt navn til diverse maskiner til bearbeiding av tre og metall. Og ofte er det snakk om store industrimaskiner til mange hundre tusen kroner.

CWM 150 er navnet på den lille kombimaskinen, som samler fem fete snekkermaskiner og Bernardos mangeårige kunnskap i én kompakt maskin, og det er tydelig at selskapet har kontroll på hva de driver med. Funksjoner og mekanikk fungerer upåklagelig, og sikkerheten er på plass.

Når fem maskiner samles på så liten plass, betyr det noen begrensninger i størrelsen på de emnene det kan jobbes med. Og fordi noen funksjoner brukes i flere arbeidssituasjoner, vil det være litt omstilling underveis når det for eksempel skal byttes rundt på anlegg eller endres på sponsug. Det er likevel små minuser på en så gjennomført maskin.

Vi har sett kombimaskinen Bernardo CWM 150 til 15.023 kroner hos nettbutikken GlobalTools.

De 5 maskinene

Bordsirkelsag

Eller splittesag, som tømrerne ofte kaller den, er smart når det skal lages lange, rette snitt i større emner - for eksempel når du skal sage opp plater eller splitte bord til lister. Med en skjæredybde på opptil 65 mm har du muligheten til å sage selv tykke emner.

Sagbladets høyde justeres lett ved å løsne håndtaket, vippe sagbladet til ønsket høyde over bordet og spenne håndtaket igjen.

En justerbar sleide med innebygget vinkelskala gjør det mulig også å skråskjære.

Avretteren

Er en effektiv høvel, som retter opp overflaten og etterlater en plan og glatt flate. Avretteren kan klare emner med en bredde på opptil 155 mm, noe som må sies å være mer enn godkjent for en så kompakt maskin. Det vil i de fleste situasjoner være rikelig.

Beskyttelsesskjermen vippes ned over høvelen og justeres, slik at den dekker den delen av høvelen som ikke er i bruk.

Tykkelseshøvelen

Bruker undersiden av det samme høvelskjæret som avretteren bruker. Ved å justere “bordet” kan du bestemme tykkelsen på emnet nøyaktig. Høvelen kan fjerne opptil 1 mm om gangen.

Tykkelsen justeres ved å flytte “bordet” opp eller ned med det svarte, store hjulet.

Spindelfresen

Består av en spindel som kan justeres i høyden, opptil 45 mm. Det er effektivt når du skal lage kantprofiler, noter og lignende profiler.

Fresestålet monteres i den justerbare spindelen, som kan bruke fresestål med et skaft på 6, 8 eller 12 mm.

Langhullsfresen

Kan lage brede utfresinger (langhull) til for eksempel tappskjøter. Fresen fungerer i kombinasjon med et anlegg, som kan justeres i høyden og forskyves både sideveis og inn og ut.

Maskinen kan også lage nøyaktige vinkelrette boringer til plugger. Sleiden skal bare låses sideveis, og fresestålet byttes ut med et bor. Her er vi i gang med å justere dybdestoppet for en perfekt boredybde.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verksted