Tykkelseshøvel: Så mye får du for 5000 kroner

Med avretter- og tykkelseshøvel samlet i én maskin, kan du utføre helt nøyaktig snekkerarbeid. Vi prøver den billigste maskinen på markedet, og ser om den holder hva den lover.

Tykkelseshøvel: Så mye får du for 5000 kroner

Du får mye maskin for snaut 5000 kroner når du investerer i en avretter- og tykkelseshøvel fra Scheppach. Den lave prisen kan dog merkes på enkelte områder.

Har du skjeve lekter du gjerne vil rette ut? Har du behov for å skrelle 2 mm av sidene på en stolpe, eller drømmer du om å fjerne fjæren fra en stabel panelbord? Med en avretter- og tykkelseshøvel er oppgavene enkle å løse.

I denne artikkelen tester vi en liten, rimelig, men funksjonell kombihøvel som kombinerer både avretter- og tykkelseshøvel i én og samme maskin. Maskinen er liten nok til å få plass i de fleste hobbyverksteder.

Formålet med en avretter- og tykkelseshøvel er å kunne produsere helt rette og nøyaktige treprofiler med millimeterpresisjon. Først lager du en plan flate på et treemne ved hjelp av avretteren. Deretter kan tykkelseshøvelen høvle ned emnet til ønsket tykkelse. Ved å la den plane siden ligge flatt på tykkelseshøvelen mens maskinen kjører, får du et emne som er i akkurat den tykkelsen du ønsker å ha.

Fakta om Scheppach HMS850

Én roterende kniv – to oppgaver

Avretter- og tykkelseshøvelen er en avansert snekkermaskin, som består av en valse med to skarpe kniver, som ligger i plan med en anleggsflate. På oversiden kan du avret- te, det vil si planhøvle emner. Når du skal tykkelseshøvle, gjøres det på undersiden av valsen. Under anleggsplaten sitter det en justerbar hylle, kalt tykkelseshøvelbordet. Det kan justeres, slik at avstanden opp til knivvalsen kan tilpasses til den ønskede tykkelsen på emnet.

Gaper over tykke emner

Både avretter- og tykkelseshøvelen kan håndtere emner på opptil 204 mm bredde, og tykkelseshøvelen kan samtidig gape over 120 mm emner. Det betyr at materialene du bruker til det mest vanlige gjør det selv-oppgavene uten videre passer i høvelen.

Tykkelseshøvelen står stabilt

Med sine nesten 25 kg står maskinen godt fast, og det er ikke noe problem for tykkelseshøvelen å håndtere både 4 og 5 meter 98 x 98 mm stolper uten å vippe eller høvle skjevt når stolpen sitter i en ytterposisjon og er aller tyngst. Dessuten kan maskinen spennes fast til et enda mer solid underlag, hvis det blir nødvendig å håndtere mer vekt.

Billige skruer

Der du særlig merker at det er snakk om en maskin fra den billige enden av prisskalaen, er på fingerskruer og justeringsskalaer. Fingerskruene er grove, og føles som om du lett kan komme til å ødelegge dem ved å spenne litt for hardt. Skalaene og pilene som viser hvor du befinner deg, kunne også vært mer presise.

Praktisk og kompakt

Kombihøvelen fra Scheppach til under 5000 kroner er lett å håndtere og overraskende stabil å bruke. Den tar liten plass, og er enkel å pakke ut, sette opp og pakke vekk igjen. I tillegg kan den kobles til en verkstedstøvsuger.

Avretteren har begrensninger

Dessverre kan ikke avretterhøvelen umiddelbart brukes til emner som er noe særlig lenger enn det du kan styre med hendene. Høvelen fungerer kun riktig når emnet som skal høvles hviler flatt på høvelen. Hvis emnet ligger og vipper, blir siden ujevn og kan ikke brukes. Du skal altså kunne støtte emnet i enden, slik at vekten ikke vipper emnet vekk fra valsen, samtidig som du skal styre emnet mot parallellanlegget.

Løst anlegg

Parallellanlegget på avretterhøvelen kan vinkles mellom 45 og 90 grader i forhold til høvelen. Det er en smart funksjon, som gjør det mulig å frese en fals på kanten av for eksempel et kledningsbord. Men anlegget er dessverre ikke stabilt. Det er funksjonelt, men du må holde øye med det.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verksted