Mobilt verksted

Vi har gjenoppfunnet verktøytavlen på en slik måte at du kan ta med deg verktøyet dit du har bruk for det – og lynraskt har det tilbake på plass igjen, når du vender tilbake etter velutført arbeid.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 dage
Pris
1.800 kroner

Tavlen hektes på vognen, det det sitter samme type lister med skrå kanter.

Intro

For de fleste forblir tanken om et velorganisert verksted, med skrutrekkere og tenger hengende i snorrette rekker, en flott, men uoppfylt drøm.

Det passer rett og slett ikke med virkeligheten, for vi bruker verktøyet alle mulige andre steder: oppe på taket, under kjøkkenvasken, på hytta, hjemme hos foreldre eller i den nye leiligheten til barna.

Ta med verkstedet på hytta

Denne verktøytavlen fjerner dette dilemmaet. Den er delt i små felter med hver sin familie av verktøy, som du velger blant og tar med deg til dagens utfordringer. Skal du sette opp en ny vask på hytta, tar du med deg tavlen med rørleggerverktøy i bilen. Når du senere kommer hjem igjen, er det enkelt å henge verktøyet tilbake på plass.

Både i verkstedet og på hytta har du dermed alle de fordelene en god verktøytavle gir deg. Det er enkelt å finne den stjernenøkkelen du har bruk for, og verktøyet henger beskyttet mot slag og riper.

Tavlene suppleres av kasser til el-verktøy og løse ting, samt en vogn som tavler og kasser kan henge på.

Godt hold under transport

Det krever litt ekstra når du vil ha verktøyet til å bli hengende sikkert og unngå skader på det, når du tar med deg verktøytavlene på en kjøretur. Med litt fantasi kan du med enkle midler og alt fra magnetlåser til borrelås gjøre tavlene traf kksikre - her er noen ideer du kan begynne med.

Veiledning

01
Slik lager du tavlen 4 Trinn

Denne verktøytavlen har seks moduler - du kan fritt endre antall og format, slik at det passer til din vegg og ditt verktøy. De lages av 15 mm bjørkefinérplater med graninnlegg, som koster mindre enn ren bjørkefinér. Modulene har håndtak, slik at de er lette å løfte av opphenget. Opphenget er lister med skrå kanter, det som på engelsk kalles “french cleats”, franske klammer. Lager du ikke en vogn, kan du nøye deg med en list til å holde tavlen loddrett nederst, men ved transport er det fint å ha hold på tavlen oppe og nede.

1

Opphengslistene (B og C) skjæres ut av 15 mm finér. 9 cm brede strimler deles på langs med et 45 graders snitt. Dette er enklest med en bordsirkelsag.

2

Vi måler opp til opphengslistene (B) på tavlene (A) med en mal (X). Den er laget av en finérkloss og en bit hard masonitt. Det går fort og blir helt nøyaktig.

3

Bærelistene (B) settes fast med lim og 3,5 x 25 mm skruer. Den spisse kanten vender ned på baksiden av tavlen, slik at den kan gripe listene (C), som du skal sette opp på veggen.

4

Tavlene utstyres med et bæregrep i hver side. Igjen er det en god ide å lage en mal, som hullene til grepene bores gjennom, slik at du raskt får satt alle grepene likt.

02
Slik lager du kassene 4 Trinn

De seks verktøytavlene supplerer vi med tre kasser til de tingene det ikke er så enkelt å henge opp - ekstra batterier, ladere, borsett osv. Kassene integreres helt med tavlen - de hektes på de tre nederste tavlene med samme teknikk som tavlene henger på veggen med. På samme måte kan de også hektes på vognen. Kassene lages av 12 mm finér, og i hver ende freser vi store grep. Til å holde styr på småting - og for å bevare muligheten til å romme større ting - får de skillevegger som kan skyves ned i 14 mm utfreste spor.

1

Grepene i kassenes endestykker (D) freses med et 22 mm notfresestål. Fordi vi skal frese seks grep, lønner det seg å lage en fresemal. Det gjør også at grepene blir helt like.

2

Sporene til skillerom (G) freses i bunnen (F) og sidene (E) samtidig. Spenn bunnen og sidene tett sammen, og fres de 6 mm dype sporene med et 14 mm notfresestål.

TIPS: Du legger sporene der du selv ønsker å kunne dele kassen.

3

Kassen settes sammen med lim og skruer. Forbor med et 3 mm bor, og bruk undersenker, så hodene skruene ikke stritter. Skjul evt. skruene med plastisk tre.

TIPS: Spenn sammen delene med en tvinge før du skrur.

4

Bærelistene (H) skrus og limes fast på kassens bakside, og de motsvarende vegglistene (J) settes på tavlene (A). Bruk 3,5 x 25 mm skruer. Listene til oppheng skjæres med skrå kant på samme vis som på tavlene.

03
Slik lager du vognen 4 Trinn

Vognen lager vi av 15 mm finér - den samme typen vi brukte til tavlene. Vognen består av en bunnplate med store transporthjul og en vegg med plass til to av de små tavlene. De hektes på lister med skrå overkant som på veggen, og vognens vegglister settes med samme avstand som de på veggen. Veggen står midt på bunnplaten, slik at kassene akkurat henger innenfor bunnplaten. De to endegavlene stiver opp konstruksjonen, og de skrå snittene gjør det lett å rekke inn til grepene på tavlene.

1

Sett fast veggen (L) på bunnen (K), og mål opp til hjulene. Veggen settes fast med lim og 4 x 40 mm skruer. Vi venter med å sette fast hjulene til vognen er ferdig, men vi måler opp til dem nå, da det er enkelt å bore hull til boltene.

2

Vegglistene (M) settes fast på veggen (L) med 3 x 2,5 mm skruer og lim. Den nederste settes så tett mot vognbunnen at tavlene kan hektes av og på uten å støte mot kassen på vognen, og den øverste rettes opp etter den.

3

Sett fast gavlene (N) med lim og 3,5 x 25 mm skruer. Sørg for at veggen står vinkelrett på bunnen, og at gavlene flukter med undersiden av bunnen og veggens overkant. Skru fast hjulene med 6 x 25 mm bolter og låsemuttere.

4

Vognkassen monteres og hektes på vognen. Kassen holdes nede med to beslag. For å styre den på plass, setter vi tre 8 mm plugger i overkanten av veggen. Sett kassen på plass, og bor tvers gjennom bunnen ned i kanten.

Materialer

6 tavler

15 mm birk med granindlæg
• 6 tavler (A) a 50 x 60 mm
• 12 ophængslister (B) a 59 cm
• 4 væglister (C) a 183 cm
Bærelister (B) og væglister (C) skæres ud af 9 cm brede strimler, som flækkes på langs med 45 graders snit.

Desuden
• 12 bøjlegreb, 128 mm høje
• Snedkerlim, 3,5 x 25 mm skruer og skruer og plugs til ophæng i væg.

3 kasser med skillerum

12 mm birk med granindlæg
• 6 endestykker (D) a 16,8 x 20 cm
• 6 sider (E) a 18 x 60 cm
• 3 bunde (F) a 20 x 60 cm
• 6 skillerum (G) a 17,4 x 21 cm

15 mm birk med granindlæg
• 6 bærelister (H) a 59 cm
• 6 væglister (J) a 59 cm
H og J skæres ud af 7 cm brede strimler, ellers som ved tavlerne.
• Lim og skruer

Transportvogn med kasse

15 mm birk med granindlæg
• 1 bund (K), 60 x 62 cm
• 1 væg (L), 55 x 62 cm
• 4 væglister (M) a 59 cm. Skæres af 9 cm brede strimler som ved tavlerne.

12 mm birk med granindlæg
• 2 gavle (N) a 30 x 56,6 cm
• 2 endestykker (P) a 10 x 17,6 cm
• 2 sider (R) a 10 x 64,4 cm
• 1 bund (S), 20 x 64,4 cm

Desuden
• 2 faste hjul, Ø 75 mm
• 2 drejehjul m. bremse, Ø 75 mm
• 16 bræddebolte, 6 x 25 mm
• 16 låsemøtrikker, 6 mm
• 2 kasselukkebeslag
• Lim, skruer og dyvler

Tidsforbruk

3-4 dager.

Pris

Cirka 2000 kroner med denne finértypen. Kan gjøres billigere med mdf- eller sponplater.

Vanskelighetsgrad

En enkel oppgave, som krever bra verktøy. Opphengslistene skal sitte helt nøyaktig.

Tegning

Den mobile verktøytavlen

Verktøytavlen består av seks mindre tavler, som hektes på veggen ved hjelp av lister med skrå kanter. Samme systemet brukes både på de enkle trekassene og vognen som tavler og kasser kan flyttes rundt på - en vogn du ikke nødvendigvis trenger å lage, for å få glede av de mobile tavlene.

Den mobile verktøytavlen

Tavlene henges opp ved at bærelistene (B) skyves ned over vegglistene (C), slik at de to skrå kantene griper fatt i hverandre. Det skal være minst 2 cm mellom øverste og nederste rekke, fordi det krever en 1,5 cm glippe å løfte den nederste tavlen løs.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verksted