Video
Lett
Vanskelig

SLIK GJØR DU:

1. En rektangulær fordypning

stemmes ut i benkeplaten, slik at rørhullene blir helt omfattet. Langsiden følger stavene i benken. Er hullene bredere, lages to hull med forskjøvede ender, slik at stavmønsteret bevares.

2. Hullet stemmes ut så det er cirka 7 mm dypt

Pass på at treet ikke sprekker i kanten. Bunnen kan du stikke flat, dvs. skjære ren uten å bruke hammer. TIPS: Lag først hullet 1 mm kortere i begge ender, og rett opp lengden til slutt.

3. Lappen skjæres ut av et trestykke som ligner mest mulig

Det beste er å finne en rest fra platen den gangen vasken ble skåret ut. Men fordi stavene varierer noe i farge, er litt forskjell ikke noe problem. Lag lappen en liten millimeter tykkere enn hullet.

4. Lappen limes fast med trelim

Fordi det er en benkeplate på kjøkkenet, er det best å velge en utgave til utebruk. Da kan den tåle litt vann uten problemer. Limet fordeles jevnt.

5. Lappen legges i og settes i press

Det er ikke alltid mulig å komme til for å presse lappen – som en snekker kaller en lus – fast med en limtvinge. I så fall må du improvisere. Her lager vi spenn opp mot taket med en pinne og to kiler.

6. Lappen slipes i plan med benken når limet er herdet

Vil du lage reparasjonen helt usynlig, sliper du hele platen med slipepapir korn 180, og gir den treolje. Oljen slipes inn i treet, og etter 20 minutter polerer du med en tørr klut.

Med et stemjern og et reparasjonsstykke, kan du tette hull i benkeplaten, slik at reparasjonen ikke synes. Du skal bare sørge for at de lange kantene følger skjøten mellom to staver.