Eksklusiv kjøkkenbenk til rabattpris

Benkeplater i betong er dyre, hvis du skal kjøpe en som er ferdig. Støper du din egen benkeplate, kan du få samme eksklusive utseende til en brøkdel av prisen - og du kan velge både form og farge selv.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
1.500 kroner

Intro

Der er noe fascinerende ved å støpe i betong: Du blander sement, sand og vann, og etter noen dager står du med en veldig flott benkeplate av den typen du ellers må bla opp et femsifret beløp for hos en kjøkkenleverandør – men for å få det til, fordrer det at du legger flid i jobben.

Jobben er nemlig bare nesten så enkel som den lyder; dels skal det jo vanligvis være en vask i en kjøkkenbenk, og forberedelsen til den kan være litt komplisert. I tillegg er selve støpearbeidet noe du skal føle deg komfortabel med.

Derfor anbefaler vi at du lager en mindre prøvestøping først, slik at du får fornemmelsen av hvordan konsistensen på betongen skal være, hvor jevnt platen du støper på skal slipes, og hvor mye farge som skal til hvis du ønsker farge.

Bland selv, eller kjøp ferdig

For å sikre oss sterkest mulig betong, blander vi inn fibre. Fibrene er med på å binde betongen sammen og gjøre den seig, slik at den ikke knekker så lett. Fiberbetong kan også kjøpes ferdigblandet som tørrmørtel.

Vi armerer i tillegg betongen med armeringsstål de stedene benkeplaten er svakest. Det vil si foran og bak vasken, der det bare er cirka 10 cm benkeplate.

Seriøs besparelse

Prisen for en benkeplate av denne størrelsen (61,5 x 254 cm) er kun cirka 1500 kroner (en brøkdel av butikkpris). Derfor har du råd til å øve deg, råd til å feile og råd til å bytte ut benkeplaten med en nystøpt plate om noen år, hvis du for eksempel vil endre fargen.

Veiledning

01
Klargjøring 2 Trinn

En god støpeform er forutsetningen for en flott benkeplate. Betongplaten vi skal støpe her, skal være 615 x 2540 mm.

Utgangspunktet er en forskalingsplate som er belagt med en film, slik at betongen ikke henger fast når platen er herdet.

Du kan støpe direkte på platen som den er, men strukturen og de små ujevnhetene som er i platen, kommer også til å synes i overflaten på den ferdige benkeplaten. Derfor skal du begynne med å slipe overflaten på støpeplaten helt glatt. Da får du også en helt glatt benkeplate.

Platen skal være understøttet og 100 % i vater. Hvis den ligger skjevt, blir den støpte betongplaten også skjev.

1

Slip støpeplaten. Ikke bruk grovere kornstørrelse enn 80, og avslutt med korn 200. Strukturen i overflaten på platen når den er slipt, blir den samme som den ferdige benkeplaten får.

2

Mål og merk opp til betong platen. Gjør det midt inne på platen, slik at det blir plass til å skru på sidene til støpeformen senere.

02
Kantene på formen 5 Trinn

Vi lager formen på støpeplaten ved å skjære ut strimler som skal bli til sidene i formen. Vi vil støpe en 30 mm tykk benkeplate. Derfor er strimlene 30 mm brede. Vi skjærer dem ut av det overskytende fra forskalingsplaten. Du kan også lage dem av en annen plate, men den må minst være 16 mm tykk. Da vil den ikke bule ut når du heller betong i formen.

Presisjon er avgjørende her: Er strimlene skjeve, slik at de ikke sitter tett ned mot støpeplaten, renner betongen ut. Settes strimlene skjevt, blir også sidene på benkeplaten skjeve.

Av samme grunn, skal alle ujevnheter slipes vekk fra strimlene.

1

Sag ut strimlene. De skal avgrense formen hele veien rundt. Skjær dem ut av en minst 16 mm tykk plate, f.eks. av selve forskalingsplaten. Bredden på strimlene avgjør tykkelsen på den ferdige platen.

2

Vær nøye. Sag ut strimlene med en dykk- eller håndsirkelsag etter en skinne eller et rett anlegg. Strimlene skal, som alt annet ved formen, lages nøyaktig.

3

Forbor i strimlene for hver 20 cm. Når du har forboret, skal du undersenke alle hullene, slik at skruehodene minst ligger i plan med toppen av strimlene.

4

Snu strimlene rundt, og skrap vekk fliser og ujevnheter fra baksiden med et stemjern. Det er viktig at baksiden er helt ren, slik at strimlene kan skrus tett ned mot forskalingsplaten.

5

Slip strimlene helt rene for lakk - akkurat som på den store støpeplaten. Bruk en pussekloss når du sliper, slik at flaten holder seg helt plan.

03
Form til vasken 8 Trinn

Nå skal vi lage en form i formen, slik at det blir plass til et hull til vasken i den nye benkeplaten. Hullet skal være helt nøyaktig. Du må tilpasse formen etter din egen vask, men prinsippet ser du her.

Formen består av to plater. De skal først skrus sammen, og deretter skrus fast på støpeplaten. De to platene danner en kant som tilsvarer kanten på vasken. Dermed kommer vasken til å ligge i en fals, som senkes ned i forhold til overflaten på kjøkkenbenken. Det øker vanskelighetsgraden på jobben, men resultatet blir veldig elegant.

Til dette kan du bruke hvilke platestykker som helst. Bruk det du har.

1

Se på vaskens utforming. Denne vasken er på en måte bygget i to lag. Formen i formen skal lages så den kommer til å se ut på samme vis. Den skal ende med totalt å bli 30 mm tykk, som benkeplaten.

2

Legg vasken på et platestykke som er 9 mm tykt. Tegn opp omrisset med en tynn blyant.

3

Skjær etter streken. Stikksagen står litt på skrå, slik at snittet matcher den skrå kanten på vasken. Når du har skåret ferdig, har du vaskformplate nr. 1.

4

Avsett lengde- og breddemål på en 20 mm plate til vaskformplate 2, som tilsvarer den innerste, forhøyede delen av baksiden på vasken.

5

Sag ut plate 2. Den skal også sages litt skrått. For å finne vinkelen, skal du måle på vasken, f.eks. med en smygvinkel.

6

Avrund hjørnene med stikksagen etter oppmerkingen. Husk å bevare vinkelen på den skrå siden. De fleste stikksager kan også vippes.

7

Legg platene oppå hverandre. Bor hull i den øverste platen for hver 10-15 cm. Undersenk hullene, og skru deretter platene sammen til en.

8

Slip kantene. De skal være fullstendig jevne. Men pass på at du ikke sliper så mye på kanten, at formen ender med å bli for liten til vasken.

04
Formen monteres 5 Trinn

Så skal formen skrus sammen. Strimlene som danner kantene på formen skal skrus på. For å sikre at betongen slipper taket i formen når benkeplaten er ferdig og skal pakkes ut, skal formen ha olje. Her bruker vi en billig matolje.

De to formplatene til vasken, som ikke er en forskalingsplate, må vi lakkere for å sikre at betongen ikke sitter fast.

Skruehullene i kantene skal heller ikke bli fylt med betong, slik at vi ikke kan skru dem ut igjen. Derfor teiper vi over dem. Er du ikke nøye i denne fasen, henger betongen fast i formen. Du vil få løsnet benkeplaten, men sannsynligvis med skader i kantene.

1

Skru fast strimlene og formen til vasken. Det er en god idé å holde de lange delene inn mot en rettholt eller noe annet langt og rett når du skal skru dem fast. Da blir de sittende rett.

2

Skru av formen til vasken igjen, og lakker den. Slip den lett først, og lakker den 3-4 strøk på kantene. Du skal slipe mellom hvert strøk. Lakker heller en gang for mye enn en gang for lite.

3

Tøm ut olje i formen, og tørk det godt rundt. Sørg for at det kommer olje helt inn i krokene. Bruk bare en billig matolje til dette.

4

Skru fast formen til vasken igjen. Legg den akkurat der den skal være på første forsøk, så du ikke kliner rundt i oljen. Skru den fast i de gamle skruehullene.

5

Dekk alle skruehull med teip. Både på kantstrimlene og i formen til vasken. Da kan alt skrus fra hverandre når betongen er herdet.

05
Bland betongen 2 Trinn

Nå skal betongen blandes. Du kan velge kjøpe en ferdigblandet tørrmørtel, eller du kan blande din egen betong av sement og sand i forholdet 1:1 og ca 3 % fibre. Du kan også tilsette oksidfarge, hvis du vil ha en svart plate, slik som oss. Du skal dog ikke tilsette mer enn fem prosent. Jo mørkere platen blir, desto synligere blir de hvitaktige utslagene av kalk og salpeter, som ikke kan unngås i tiden etter at platen er støpt.

Det er viktig at du får en konstruktiv, glidende og effektiv prosess. Jo mer du blander unødig, desto svakere blir platen. Blanderen skal maksimalt kjøre fem minutter etter at du har tilsatt vann.

1

Hell sand og sement opp i blanderen. Bland det godt før du tilsetter vann. Blandemaskinen kan kjøre så lenge som helst før du tilsetter vann. Etter at du har tilsatt vann, har du fem minutter.

2

Hell betongen i formen straks, i en lang, glidende bevegelse. Det er viktig for den ferdige strukturen at du er effektiv når du fyller formen.

06
Støpingen 5 Trinn

Nå begynner det for alvor å ligne noe: betongen er tømt i formen, helt til kanten. Nå skal overflaten (som ender med bli undersiden på benken) rettes opp. Det gjør du ved å føre en rettholt eller et rett bord fram og tilbake i sikksakkbevegelser, mens du drar den fra den ene enden av formen til den andre.

Sjekk at underlaget er fullkomment i vater. Er det ikke det, blir platen skjev.

En sterk og plan benkeplate forutsetter at alle luftbobler i betongen kommer ut. Det klarer du ved å vibrere betongen. Vi gjør det helt enkelt ved å la en slagbor-maskin med en meisel i, slå på undersiden og kantene på formen.

1

Trekk av overskytende betong. Bruk en helt rett skinne, evt. et langt vater, som du dytter fram og tilbake mens du beveger deg fra den ene enden på formen til den andre.

2

Press armeringsstål ned i betongen. Det skal minimum være én meter lenger enn vasken. Bøy endene inn mot midten av platen, og trykk ned stålet så det havner midt i den støpte platen.

3

Vibrer betongen med en slagbor-maskin. Vi har satt en meisel i maskinen. Den slår på bunnen og kantene til formen, slik at luften blir slått ut av betongen. Bruk gjerne en halvtimes tid.

4

Dekk overflaten med et plaststykke når betongen er vibrert. Etter et par dager, kan du forsiktig skru av kantene og formen til vasken, og legge plasten tilbake. La platen ligge en ukes tid, ta av plasten, og la den herde ytterligere en ukes tid.

5

Vasken kan legges på plass. Den passer perfekt, på grunn av fliden vi gjorde oss med formen.

Nå mangler bare den siste finishen: Slip forkanten forsiktig med slipepapir korn 180 på en slipekloss, slik at ikke kanten blir så skarp.

Materialer

  • Forskalingsplate, 125 x 300 cm
  • Platebiter til formen til vasken
  • 6 mm armeringsstål Sement, 2 poser à 25 kg
  • Fibre (fra Fosroc), 3 poser à 600 g
  • Oksidfarge, 1 kg
  • Sand, 2 poser à 15 kg

Spesialverktøy

  • Evt. blandemaskin til betong

Tidsforbruk

Selve jobben tar et par dager, men herdetiden legger et par uker til på tiden.

Pris

Cirka 1500 kroner, uten vask.

Vanskelighetsgrad

Skal det være eksklusivt, skal det også være nøyaktig. Det stiller krav til deg - men rent prismessig er det rom for å feile en gang eller to.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Kjøkkenbenk