Frisk opp benkeplaten på kjøkkenet

Selv om benkeplaten på kjøkkenet har fått fuktskjolder, flekker og riper, kan den bli som ny igjen. Hvis du sliper den ned og oljer den, blir den flott og motstandsdyktig.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
500 kroner

Om overflatebehandlingen er slitt, trenger fukten seg enkelt ned - selv i hardt eiketre.

Intro

Benkeplaten utsettes daglig for hard slitasje, og det er vanskelig å unngå skjolder, flekker og riper på den. Men selv om benkeplaten er både herjet og slitt, kan den fint reddes og bli pen igjen.

Den skal slipes ned – i flere omganger – til den er helt glatt og fin. Deretter metter du overflaten med en olje som er til kjøkkenbenker. Oljen masseres inn, så flaten blir sterk og igjen kan motstå mange års slitasje.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Test av 11 forskjellige benkeplater

Olje er klart å foretrekke fremfor lakk, fordi olje er enkelt både å påføre og massere inn i treet, og ikke minst enkel å reparere hvis det skulle bli en skade. Reparasjoner på en lakkert benkeplate er krevende, og platen vil raskere virke slitt med lakk.

LES OGSÅ: Et lag olje til benkeplaten er den beste og enkleste behandlingen

Veiledning

01
Klargjøring 2 Trinn

Før du kan sette i gang med sliping og oljing, er det viktig at benkeplaten er rengjort skikkelig. Alt fett og skitt skal fjernes. Det gjør du best med trerens som blandes i lunkent vann.

Det er også viktig at du beskytter vasken og armaturet med maskeringsteip før du setter i gang med slipemaskinen. Gjør du ikke det, vil den lage merker.

1

Vask benkeplaten grundig, slik at flaten er fri for fett og skitt. Bruk lunkent vann og trerens som fortynnes, alt etter hvor skitten flaten er. Etterpå skal flaten tørke helt opp før du sliper.

2

Sett maskeringsteip ved vask og armatur for å beskytte delene mot slipemaskinen.

02
Sliping 5 Trinn

Når du sliper, er det viktig at du arbeider i treets lengderetning - altså med årene, ikke på tvers. Flaten skal slipes i flere omganger, så du begynner med grovt slipepapir og avslutter med fint. Til slutt fjernes alt støv, slik at du har en ren, glatt og tørr flate.

1

Slip benkeplaten. Eksentersliperen er effektiv til store flater og etterlater seg ikke synlige spor. Start med slipepapir korn 80, mellomslip med korn 120, og avslutt med korn 240.

2

Bruk en slipemus i hjørner og bak vasken, og på andre trange steder.

3

Hulkillisten skal også slipes. Det er enklest å gjøre det med et løst stykke slipepapir.

4

Fjern alt slipestøv. Bruk først støvsugeren.

5

Vask flaten ren til slutt. Bruk lunkent vann med litt trerens og en oppvridd, fuktig klut.

03
Oljing 4 Trinn

Oljen smøres på med pensel og masseres inn i treet med en hard plastsvamp, slik at benkeplaten blir “mettet” godt. Etterpå flernes overskytende olje, og flaten poleres til den er helt glatt og silkematt.

1

Gi benkeplaten olje. Påfør et jevnt tykt, men ikke “flytende” lag med en bred, flat pensel. Stryk på oljen i treets lengderetning.

2

Masser oljen inn i treet. Bruk en hard plastskuresvamp. Den presses hardt ned mot flaten i treets lengderetning, så oljen trenger inn og treet “mettes”.

3

Tørk vekk overskytende olje med en klut.

4

Poler til slutt. Bruk en klut eller en polerski-ve til eksentersliperen. Poler til flaten er matt.

Materialer

  • Trerens
  • Slipepapir, korn 80, 120 og 240
  • Olje til kjøkkenbenk

Spesialverktøy

  • Eksentersliper med polerskive.

Tidsforbruk

1-2 dager.

Pris

Cirka 500 kroner.

Vanskelighetsgrad

Her kan alle henge med. Sørg for å fjerne den overskytende oljen.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Kjøkkenbenk