Gi benkeplaten et løft

Er kjøkkenbenken bare en liten anelse for lav til at den er behagelig å stå og arbeide ved i lenger tid? Da kan du enkelt løfte den med en “løs” ramme.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
200 kroner

Intro

Det er såre enkelt. Du skrur sammen en ramme av lister i den høyden som passer best til dine ønsker. Rammen skrur du fast oppå underskapene, deretter maler du den i samme farge – eller så nært du kan komme – som skapene. Til slutt skrur du fast benkeplaten igjen – i riktig høyde, slik at den er behagelig å jobbe ved.
Det finnes flere måter for å bestemme den korrekte høyden på en kjøkkenbenk. Du kan enten måle avstanden mellom albuen og kjøkkenbenken – den skal være 10-12 cm. En annen metode er å stille seg helt inntil benken – da skal benkens overkant svare til hoftehøyden.

Veiledning

01
Slik gjør du 8 Trinn

1

Før du kan avmontere benkeplaten, skal hulkillisten løsnes, hvis den som her er montert med (silikon) fugemasse. Skjær løs listen med en skarp hobbykniv.

2

Fjern alle skruer som går gjennom vangene opp i benkeplaten, og fjern også eventuelle vinkelbeslag som kan være montert som forsterkning.

3

Før du kan løfte av benkeplaten, skal du koble fra avløpsrør og vannrør. Og du skal også løsne bunnsilen i vasken. Husk å stenge vannet før du kobler fra rørene. Bruk en rørlegger om du er usikker.

4

En “løs” ramme lages, med avstivinger på tvers over alle de stedene der to underskap støter sammen. Listene - her 45 mm høy glattkant - skjøtes med 4 x 40 mm skruer.

5

Gjennom avstivingene skrus rammen fast til underskapenes sider med 4,5 x 70 mm skruer. Bruk én skrue i hver ende av listen.

6

Det er en god idé å male rammen før du fester benkeplaten igjen. Gi først rammen ett lag grunning, før du sparkler over skruehullene. Før sluttmaling slipes sparkelmassen helt slett. Husk maskeringsteip ned mot skapene.

7

Benkeplaten festes fra undersiden. Den skal ikke skrus fast gjennom rammen, men gjennom skapenes topplate (eller vange). Bruk skruer som er så lange som mulig, uten at de går gjennom benkeplaten.

8

Du skal bruke fire skruer i hvert skaps topplate (vange) - to i forkant og to i bakkant. Til slutt kobles avløpsrør og vannrør til igjen, og vaskens bunnsil skrus også fast igjen.

Materialer

• 21 x 45 mm glattkant
• 4 x 40 og 4,5 x 70 mm skruer
• Sparkelmasse
• Grunning og dekkmaling

Tidsforbruk

Oppgaven kan klares på et par timer + tørketid

Pris

Cirka 200 kroner inkl. maling

Vanskelighetsgrad

Oppgaven er helt enkel. Husk å sjekke at alle skjøter i rør og avløp er helt tette, før du kobler til vannet igjen.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Kjøkkenbenk