GUIDE: Lister til kjøkkenbenken

En flott kjøkkenbenk krever en pen avslutning mot veggen. Det kan være en hulkillist, en kvadratisk list eller bare en silikonfuge. Få oversikt her!

Det er mange muligheter når du skal velge list til kjøkkenbenken.

Her kan du lese om de forskjellige valgmulighetene.

TAKLIST, RUND

(For eksempel 21 x 34 mm)

En tradisjonell list med nøytral utforming. Kan brukes bak enhver type kjøkkenbenk. Utgaven i furu er ganske rimelig, og den kan males eller beises. Du får også listene i andre størrelser, og flere tresorter (eik for eksempel), og den finnes også i plast. Listene kan settes opp utenpå fliser eller på en naken vegg.

FORDEL: Billig. Delvis fleksibel, slik at den kan følge vegger med små skjevheter.

ULEMPE: En avskrånende overkant på en relativt bred list, betyr det at det ikke blir pent å sette fliser på veggen over listen.

FEIELIST

(For eksempel 9 x 15 mm)

Den smale listen gir en nesten anonym avslutning. Finnes i flere størrelser og tresorter, også som ferdigmalt hvit. Den kan enkelt males eller beises. Brukes på glatt vegg (glassfilt/malt) eller på fliser. Listen kan med fordel limes på plass.

FORDEL: Billig. Meget fleksibel. Kan følge små skjevheter i veggen, og derfor limes helt tett inn mot den.

ULEMPE: Tynn (9mm) list, som bare kan dekke en smal sprekk mellom benkplaten og veggen.

HULKILLIST TIL KJØKKENBENK

(For eksempel 33 x 33 mm – må spesialbestilles)

Denne typen er en spesiell hulkillist til kjøkkenbenker. Den har en smal kant mot benkeplaten og en bred kant øverst. Listen kan legges utenpå veggkledningen, men den brede overkanten gir deg også muligheten til å bygge fliser oppå listen, med en silikonfuge mellom. Listen må spesialbestilles på et snekkerverksted, og da får du den i akkurat den tresorten du vil. Eventuelt kan du bruke en symmetrisk oppbygget hulkillist, som er lagervare i de fleste byggvarehus.

FORDEL: Virkelig flott avslutning, som du kan få i samme tresort som benkeplaten. Det er mulig å sette fliser på veggen fra overkanten av listen.

ULEMPE: Må spesialbestilles, så prisen blir høy.

BAKKANT HULKILLIST

(For eksempel 33 x 33 mm – må spesialbestilles)

Som navnet indikerer, skal listen sitte på bakkanten av kjøkkenbenken før benkeplaten monteres. På den måten fortsetter benkeplaten ut i rundingen uten en synlig kant, og det ser ut som om listen og benkeplaten er i ett stykke. Det er en elegant løsning, som krever stor presisjon når listen skal monteres. Det gjøres med skruer gjennom listen, inn i platen. Du skal forbore, og sammenføyningen krever lim som tåler vann. Kan brukes utenpå, eller som støtte til fliser.

FORDEL: En meget elegant måte å forbinde en benkeplate og hulkillist på. Kjøkkenbenken blir litt dypere (listens tykkelse).

ULEMPE: Må spesialbestilles, så prisen blir høy. Monteringen krever at du er veldig nøyaktig.

FUGE MELLOM BENK OG VEGG

(Som oftest en silikonfuge).

Det vanligste i norske kjøkken er ikke å ha en list mellom benkeplaten og veggen. I stedet nøyer de fleste seg med en fuge, som oftest av en silikonfugemasse. Metoden gjør det mulig å rette opp forholdsvis store skjevheter (opptil 1 cm) i sprekken mellom benkeplaten og veggen. Dekk til både benkeplaten og veggen med maskeringsteip. Legg et bakstopp for fugen, og legg fugen på overkanten av benkeplaten, mot veggen. Trekk fugen glatt med en finger dyppet i såpevann, slik at det blir en hulkil i fugemassen.

FORDEL: Enkel og billig løsning.

ULEMPE: Fugen (særlig en hvit) kan bli fort stygg. Spesielt bak en platetopp og bak vasken.

IKKE ALLE LISTER ER AV TRE

Det finnes etter hvert en del alternativer til de tradisjonelle trelistene. Listene finnes for eksempel i metall eller laminat, som matcher benken.

Blant det siste vi har sett (ikke bare i Norge), er lister til kjøkkenbenken i både aluminium og laminat. De er forholdsvis tynne. Hulkilene er 14 x 14 mm, slik at de vil ligge som en elegant ”stripe” mot veggen.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Kjøkkenbenk