Mål sikkert opp til ny kjøkkenbenk  

VIDEO: Du skal holde tungen rett i munnen når du måler opp til en ny kjøkkenbenk. En feil kan nemlig raskt bli dyr. Vi viser hvordan det gjøres sikkert og trygt.

Håndverkeren starter med å løsne beslagene som holder kummen på plass. Men først må du huske å stenge vannet. Får du ikke stengt vannet på en stoppekran under vasken, må du få tak i en rørlegger. Kummen skal brukes igjen, så derfor demonterer håndverkeren også vannkranen.

Da kan han nemlig tegne av omkretsen av kummen på den nye benkeplaten. Alle skruene som holder de gamle platene på plass må skrus av. Det kan være vanskelig å komme til, så her er en skrudrill hvor borhodet kan vinkles en god idé.

Nå når alle skruene er ute, kan platene løftes av. Riktignok ikke helt uproblematisk, for det er nemlig brukt silikon mellom benkeplaten og kjøkkenelementene.

Selv etter 20 år har den bevart sin styrke.De gamle benkeplatene er borte, og nå er kjøkkenet klart til å få nye plater. Håndverkeren starter med å måle ut til den lengste platen. Mellom veggene hvor benkeplaten skal ligge er det 206 centimeter. Dette målet tas med ut dit hvor den nye platen skal skjæres ut.

Dermed slipper du alt støvet innendørs. Platen er 30 mm tykk og skåret av jatobatre, som er noe av det hardeste som finnes. Den oppmålte lengden fra vegg til vegg var 206 centimeter, men det målet må reduseres med en centimeter – til 205.

Dermed blir det en halv centimeter luft mellom platen og veggene i begge ender. Det er veldig viktig at det blir dette lille mellomrommet, så treet i den massive treplaten har plass til å utvide seg. Legg merke til hvordan håndverkeren bruker tommestokken. Han markerer alltid i enden av stokken.

Det gir et helt nøyaktig mål. Håndverkeren sager over platen med en håndsirkelsag, og bruker samtidig en føringsskinne, så han er helt sikker på at sagsnittet blir helt rett.

Har man ikke en sirkelsag, kan man gjerne bruke en stikksag eller en håndsag, men det er hardt arbeid – særlig i dette 30 mm kraftige treverket. Legg platen på plass, og kontroller nøye at den ligger riktig og har en halv centimeter luft i begge ender.

Det skal også være litt luft mellom veggen og den bakerste del av platen, slik at det også er plass til at treet kan gi seg litt denne veien. Mellomrommene mellom platen og veggene blir senere dekket av en list, som sikrer en flott finish.

LES OGSÅ: Test av avstandsmålere

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Kjøkkenbenk