Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik sammenføyes to benkeplater i vinkel  

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

VIDEO: Når to benkeplater skal monteres i en rett vinkel, er det viktig at de er skåret slik at de passer perfekt i skjøten. Her kan du se hvordan det gjøres.

Under den første benkeplaten lirkes skjøtebeslagene på plass, og lamelloene plasseres i utfresingen. Når du er sikker på at platene ligger riktig, må det smøres elastisk fugemasse på de stedene hvor de to benkeplatene støter inntil hverandre.

Elastisk fugemasse har den fordelen at den ikke blir stiv som lim, men samtidig er den så tett at det ikke kan passere fukt gjennom. Massen holder seg dessuten så myk at bevegelsene som kan forekomme mellom platene ikke gjør skjøten utett.

Legg så opp den andre platen slik at utfresingene på baksiden ligger over skjøtebeslaget. Stram de to beslagene med en fastnøkkel. Stram dem så hardt du kan, så de to benkeplatene føres godt sammen.

Fugemassen som kommer opp mellom platene må tørkes helt av mens den er våt. Den kan selvfølgelig fjernes når den er tørr, men da risikerer du å skade platene. For å få all massen helt av kan du med fordel fukte et stykke kjøkkenrull. Nå skal platene festes til kjøkkenelementene.

Det gjøres enklest ved å montere en skrue nedenfra, gjennom elementet og opp i benkeplaten. Men først må det forbores. Hullet i elementet må bores slik at diameteren er dobbelt så stor som skruene som skal brukes.

Dermed får benkeplaten mulighet for å bevege seg litt, noe en massiv treplate som denne alltid vil gjøre. Denne skarpkantede benkeplaten må bare ha ”knekt” den skarpe forkanten. Ellers er den både altfor mottakelig for skader og altfor ubehagelig å berøre.

På en bit av det som er blitt til overs av benkeplaten freser håndverkeren ut en prøve, for å se om avfasingen er passelig. Når kanten er som han ønsker, freses det på begge benkeplatene.

Fjern hvis mulig kanten i én operasjon uten opphold underveis. Da er du sikker på å få en pen og jevn avretting. Fresen kan ikke komme helt inn i hjørnet, så her blir du nødt til å file til kanten.

Fil litt om gangen, og gjør det med rolige bevegelser, samtidig som du holder filen i en 45 graders vinkel. Nå gjenstår det bare å slipe kantene lett med et fint stykke sandpapir, korning 180.

LES OGSÅ: Et lag olje til benkeplaten er den beste og enkleste behandlingen

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake