Kjøkkenmøbel med smarte detaljer

Spar en formue. I stedet for en dyr steinplate, kan du enkelt støpe en flott og rustikk betongplate til kjøkkenet ditt selv.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
1000 kroner

Intro

Rå betong, rustfritt stål og hvite pussvegger. Du kan fint oppnå et enkelt og moderne utseende på kjøkkenet ditt, uten å måtte punge ut med en formue til en murer og en kjøkkenforretning.

Se hvor enkelt du bygger opp et kjøkkenmøbel av porebetongplater. Se også hvordan du støper en solid betongplate etter mål, slik at den passer nøyaktig til det stedet den skal ligge. Her støper vi en plate som topp på et gryteskap, som også fungerer som avsettingsplass for varme kjeler ved siden av komfyren. Samtidig støper vi en flott bunnhylle, som er litt mindre enn benkeplaten.

Du kan også fortsette med resten av kjøkkenbenken. Det er ikke vanskelig, og resultatet blir både flott og rustikt. Følg anvisningene våre, og spar mye penger.

Veiledning

01
Støp betongplatene 6 Trinn

Du skal være nøye med å lage gode støpeformer til benkeplaten og bunnhyllen, det gir det beste resultatet.

Her bruker vi en 12 mm forskalings-plate - en veldig hard og formstabil kryssfinér som er helt glatt, slik at ingenting blir hengende fast.

Sørg for at støpeformene står helt vannrett, og sett de på et sted de ikke vil være i veien mens betongen herder. Vi setter bein under formene. Da er de enkle å banke på fra undersiden, når betongen skal vibreres sammen.

Før du heller betong i formene, skal du smøre støpekantene med olje (matolje er fint), så betongen ikke henger fast.

1

Skru sammen støpeformene. En plate (A) og fire lister (C og D) blir til formen til den store platen, mens støpeplate B og listene E og F blir til formen til den litt mindre hyllen. Skru på alle listene med 4 x 40 mm skruer.

2

Juster formene med plastbrikker, slik at de er helt i vater. Vi har lagt ut plastikk på gulvet for å skåne det mot sementsprut, og vi har skrudd bein (G) på formene, slik at de blir hevet fra gulvet.

3

Smør et 5 mm lag sparkelmasse på formen. Her er det en hurtig-herdende sementsparkelmasse (Lip 245) vi bruker. Legg det godt ut i hjørnene. La sparkelmassen tørke en halvtime.

4

Legg ned armeringsnett i formen. Legg først nettet på små treklosser, slik at det løftes fra bunnen, og støp det fast med små klumper hurtigmørtel. Når betongen er hard, etter et kvarters tid, kan du fjerne treklossene igjen.

5

Bland opp støpebetongen, og hell den i formen. Fordel betongen jevnt med en murskje, og sørg for at det er litt for mye betong i formen. Overhøyden, som mureren kaller det, skal være et par mm.

6

Rett opp overflaten med en trelist, som du trekker i sikksakk over kantene. Bank på sidene og under formen med en hammer, slik at du får slått ut de små luftboblene av betongen. La betongen stå og herde i tre døgn.

02
Sidene lages 8 Trinn

Vi bygger skroget under av siporexplater. De er både enkle å arbeide med og ser pene ut. For å unngå betonglim på komfyren, dekker vi til den siden som vender inn mot den med en plate av masonitt. Platen fester vi med maskeringsteip. Når platen fjernes til slutt, blir det litt luft mellom porebetongen og komfyren.

Den innvendige avstanden mellom platene er 76 cm, da de rustfrie stengene vi bruker er 77 cm lange.

Vi bygger skroget på et solid plankegulv. Har du flisgulv, går det også fint. Men dette egner seg ikke oppå et flytende gulv, eller et klikkgulv, fordi underlaget ikke er stabilt nok.

1

Sjekk at komfyren er i lodd, og juster den evt. med justerskruene i bunnen. Sørg også for at komfyren står vinkelrett på veggen. Det gjør det mye enklere å få benkeplaten til å slutte pent.

2

Heft fast en masonittplate til komfyren med maskeringsteip. Den beskytter komfyren, og gir litt luft mellom porebetongplaten og komfyren.

3

Tegn opp på gulvet, der de to sidene skal stå. Deretter skal du lage en prøveoppklossing med en siporexplate på plastbrikker, slik at sidene står helt vannrett. Stift fast plastbrikkene etterpå.

4

Legg lim på kanten av platen. Limet røres opp med vann og trekkes på kantene med en limskje.

VIKTIG! Sprut vann på siporexplaten før du limer, ellers tørker limet for raskt.

5

Bank platene på plass, slik at limet får ordentlig tak. Du må bruke en gummihammer. Bruker du en slegge, risikerer du å slå i stykker siporexplaten. Begynn med å bygge opp den loddrette siden mot komfyren.

6

Legg bunnen, og sett opp den utvendige sideveggen. Du limer ytterveggen til vegg og gulv, og sikrer den med et par lange skruer som bores skrått ned i gulvet.

7

Gi også de loddrette platene en skrue inn i veggen. Her bruker vi 7,5 x 112 mm karmskruer, fordi bakveggen er av murstein. Til en trevegg bruker du vanlige 5 x 100 mm treskruer.

8

Fiksér sammenføyningen i forkanten. Spenn fast et par klosser med tvinger, og slå en 2,5 x 55 mm spiker skrått gjennom skjøten. Fjern tvingen igjen.

03
Sparkling 5 Trinn

Porebetongsidene skal være glatte. Du skal derfor fjerne overskytende lim fra kantene allerede mens limet er vått. Når limet er herdet, skal flatene slipes med slipepapir, grunnes med en akrylgrunning og sparkles.

Porebetong er sårbart og mottakelig for støt og slag. Det lønner seg derfor å beskytte kantene med hjørnebeskyttere, som egentlig brukes til gipsplater. De skrus på før du begynner å sparkle.

1

Skrap av overskytende lim, før det herder. Limet er nesten umulig å slipe glatt etterpå uten å bruke slipekopp og vinkelsliper. Limet blir hardere enn porebetongplatene.

2

Slip alle flater glatte med slipepapir. Små betongspisser slipes av, slik at du slipper å sparkle dem vekk. Det sparer du mye sparkelmasse på.

3

Gi platene et par strøk akryl-grunning. Du kan kjøpe en ferdig grunning, men du kan også blande den selv av lim og vann.

4

Skru på hjørnebeskyttere. Du klipper dem til med en metallsaks eller sager dem med en baufil. Skruehodene blir dekket av sparkelmasse, fordi hjørnene er litt hevet.

5

Trekk sandsparkelmasse på alle sideflatene. Det skal sparkles to ganger og slipes, før det er klart for maling. Du skal ikke sparkle bunnen og toppen på sidene, der det skal ligge betongplater.

04
Montering 7 Trinn

Når betongplatene har herdet i tre dager, kan de tas ut av formene og gjøres ferdige. Deretter skal de slipes, sparkles og behandles med steinolje. Da blir de fullstendig glatte, og suger ikke til seg noe når du søler på dem.

Gryteristen har vi laget av stålrør, som er 1 cm lenger enn avstanden mellom de to porebetongsidene. Rørene kommer fra en skohylle fra Ikea. Det er mye billigere å kjøpe den, enn å kjøpre rørene løse. Rørene limes inn i hull i sideveggene i en høyde som passer til grytene. Lag en mal å bore etter, så rørene blir sittende jevnt.

1

Snu støpeformene, og skru av kantlistene. Vri dem forsiktig av, og fjern støpeplaten fra betongplaten. Før du sparkler platen, skal du slipe den helt matt overalt med grovt slipepapir.

2

Overflaten sparkles med en bred sparkel og hurtigherdende sementsparkelmasse (Lip 245). Rør sparkelmassen tynt opp, og trekk på et helt jevnt og glatt lag. La det tørke en times tid.

3

Legg på plass bunnplaten. Legg et par kladder fugemasse på pore-betongbunnen, og dytt inn bunnplaten over to trelister. Når du fjerner listene, ligger betongplaten der den skal.

4

Nå skal du bore hull til stålrørene. Lag først en mal av et plate stykke, med jevn hullavstand i den høyden du vil ha hyller. Deretter borer du bare hull i begge sider etter malen, og hyllen vil sitte helt vannrett.

5

Lim stålrørene i hullene. Sprøyt inn monteringslim, f.eks. Sikaflex 11FC, i hullene i begge sider. Stikk rørene inn i de dype hullene, og deretter i motstående side, slik at det er 5 mm rør i hvert hull.

6

Legg lim på overkanten av siporexveggene. Stift eventuelt fast plastbrikker på toppen først, slik at du er sikker på at betongplaten flukter nøyaktig med komfyren eller benken ved siden av.

7

Når platene er lagt på, skal du smøre dem med steinolje. Bruk en myk klut, og tørk av overskytende olje. Fortsett til platene ikke suger mer.

Materialer

12 mm forskalingsplate:
• 1 bunn til støpeform (A), 66,2 x 97,2 cm
• 1 bunn til støpeform (B), 63,7 x 79,7 cm

21 x 45 mm høvlede lister:
• 2 støpekanter (C) à 97,2 cm
• 2 støpekanter (D) à 79,7 cm
• 2 støpekanter (E) à 62 cm
• 2 støpekanter (F) à 59,5cm

23 x 98 mm furu:
• 8 bein (G) à 20 cm

75 mm siporex:
• 7 bunnplater/sider à 40 x 60 cm

Dessuten:
• 10 stålrør fra Tjusig skoreol (Ikea), lim til porebetong (siporex), plastbrikker, stifter, 4 x 40 mm og 5 x 100 mm skruer, 7,5 x 112 mm karmskruer, 6 mm armeringsnett med 10 cm hull, hjørnebeskyttere, hurtigmørtel, sementsparkelmasse, akrylgrunning, sandsparkelmasse (her Lip 245), akrylmaling, steinolje, monteringslim (her Sikaflex 11FC), 2,5 x 55 mm spiker

Spesialverktøy
• Sag til siporex
• Limskje til 75 mm siporexplater

Tidsforbruk

Regn med 2 dager – pluss tørketid.

Pris

Cirka 1000 kroner

Vanskelighetsgrad

Når du følger anvisningene våre, er det ikke vanskelig å støpe en betongplate.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Kjøkkenbenk