Skift benkeplate i vinkelkjøkken

En ny, lekker benkeplate gjør underverker og er en billig måte å fornye kjøkkenet på. Her kan du se hvordan du lager en flott gjærskjøt og skjærer ut til en vask.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
5000 kroner

Intro

Du trenger ikke å rive ned hele kjøkkenet for å få opplevelsen av et nytt kjøkken. Du kommer langt med bare å skifte benkeplaten. Særlig hvis du tidligere hadde en billig, lys laminatplate, og bytter den ut med en benkeplate i mørkt tre. Det vil gi en stor effekt.

Det finnes mange forskjellige typer benkeplater du kan bruke. Her bruker vi en plate i mørkt tre, men du kan også velge en lys benkeplate og beise den mørk – det er gjerne en billigere løsning. Ofte kan du også finne benkeplater på tilbud i byggvarehusene.

Prinsippet for hvordan du måler opp, sager ut og etterbehandler er det samme, uansett hvilken type du velger.

Du får trinn for trinn-veiledninger med tekst og bilder til de forskjellige arbeidsprosessene:

 • Sag ut platene og klargjør til skjøtebeslag
 • Sag ut til vask med stikksag
 • Sag ut til vask med dykksag
 • Monter benkeplaten

Veiledning

01
Sag ut platene 7 Trinn

Denne kjøkkenbenken danner en vinkel, som krever to benkeplater. De skal kappes til i lengden med et rett snitt i den ene enden, og et skrått, 45-graders snitt i den andre enden. Da kan de skjøtes pent sammen i hjørnet, der platene støter inn mot hverandre.

For å få en helt tett og sterk sammenføyning, settes platene sammen med to samlebeslag til benkeplater. Det bores ut på baksiden av platene med et sylinderbor, slik at det er plass til å skru på skruene i enden av beslagene. Det skal også lages et spor til stangen som skal plasseres på tvers av de to platene.

1

Mål opp hvor lange benkeplatene skal være. Tegner du på teip, er det lettere å se oppmerkingen. Legg benkeplaten oppå et par solide bukker, slik at den ligger godt når du skal sage i den.

2

Legg benkeplatene på kjøkkenskapene, slik at du kan tegne helt nøyaktig opp til det skrå snittet. Det skal gå fra hjørnet til forkanten på benkeplaten som støter inn mot den som ligger inn mot hjørnet.

3

Sag ut det skrå snittet på benkeplatene etter streken på den blå teipen. Her brukes en dykksag med føringsskinne, men du kan også bruke sirkelsag og skinne. Skinnen er viktig for at snittet skal bli helt rett.

4

Legg opp benkeplatene og sjekk at snittene passer sammen. Er du fornøyd, kan du tegne opp til samlebeslagenes plassering på baksiden av platene. Det skal være to beslag i hver sammenføyning.

5

Bor hull til samlebeslagene med et 35 mm sylinderbor, slik at det er plass til å skru fast beslagene. Hullene her er 20 mm dype i den 26 mm tykke benkeplaten. De plasseres cirka 10 cm fra for- og bakkant.

6

Lag spor fra hullet ut mot kanten, slik at samlebeslaget blir ført over mot den andre benkeplaten. Her er sporet laget med dykksagen, men du kan eventuelt også lage sporet med en overfres.

7

Fres ut i enden av platene til flatplugger, også kalt kjeks, med en lamellfreser. Det skal være plass til tre flatplugger i sammenføyningen mellom platene. De fordeles jevnt over hele lengden.

02
Sag ut til en vask 4 Trinn

Når du skal sage hull i benkeplater til en vask eller en stekeplate, er det viktig at du måler opp nøyaktig. Mål heller et for lite hull enn et som er for stort. Det siste er en dyr fornøyelse, fordi du risikerer at benkeplaten blir ubrukelig, og at du derfor må kjøpe en ny.

Til noen vasker/stekeplater følger det med en oppmålings- og utskjæringsplan. Hvis ikke, må du måle opp selv. Her viser vi hvordan det gjøres når vasken skal ligge oppå platen, og du sager ut hullet med en stikksag.

1

Plasser vasken opp-ned på benkeplaten, og tegn opp omkretsen der vasken skal være. Du skal sørge for at vasken plasseres slik at det er plass til fordypningen på den mellom sidene i underskapene. Fjern vasken igjen når du har tegnet opp omkretsen.

2

Tegn en ny strek 1 cm innenfor den første. Det gir deg en kant på 1 cm hele veien rundt, slik at vasken kan ligge på den.

3

Bor hull i hjørnene med et 25 mm sylinderbor. Det lager plass til at bladet på stikksagen kan komme til for å sage hele veien langs den innerste streken.

4

Hjørnene sages til, slik at hullet blir helt nøyaktig, og slik at du har plass nok til å få vasken ned på plass. Når du sager på teipen er det mindre risiko for at sagsnittet fliser seg opp i kantene.

03
Sag ut hullet med en dykksag 2 Trinn

Du kan også sage et hull i benkeplaten til en vask eller en stekeplate med en dykksag og føringsskinne.

Her skal du passe på at du ikke senker ned sagen utenfor den innvendige streken til hullet.

Bruker du en dykksag, blir det nødvendig å sage løs hjørnene. Det kan du gjøre med en stikksag eller en fintannet håndsag.

1

Plasser føringsskinnen slik at sagen sager langs den innerste streken, som er tegnet opp 1 cm fra vaskens omkrets. Pass på når du senker sagen – bladet skal ikke treffe utenfor streken.

2

Hjørnene sager du løs med en stikksag til slutt. Deretter kan vasken senkes ned i hullet.

04
Montering 8 Trinn

Nå er det tid for å montere benkeplatene. Sett først flatpluggene på plass i de utfreste sporene, og legg deretter de to platene oppå underskapene. Det skal være vannfast lim på de skrå snittene, før du presser platene godt sammen.

På undersiden monteres samlebeslagene. De presser de to platene helt tett sammen, til en sterk sammenføyning.

Før du monterer kjøkkenvasken i benkeplaten, skal du olje platen med en olje for benkeplater. Oljen gjør treet motstandsdyktig, slik at benkeplaten holder lenge og du unngår misfarging.

1

Sett i flatpluggene og legg lim på flatene på de skrå snittene til platene. Bruk et vannfast trelim. Press platene godt sammen.

2

Monter samlebeslagene i de forborede hullene og sporene på undersiden av platene. Skru beslagene godt fast, slik at du får en helt tett sammenføyning.

3

Fjern overskytende lim, som blir presset ut oppå benkeplaten. Bruk en fuktig klut, og gjør det rett etter at du har spent samlebeslagene godt sammen.

4

Gi benkeplaten en olje for benkeplater, slik at den blir mer motstandsdyktig. Vær spesielt nøye med å få oljet endeveden godt i hullet ved vasken. Endeved er ekstra sugende, og skades lettere av fukt.

5

Monter vasken i hullet når oljen har fått lov til å tørke litt - et døgns tid er fint.

6

Skru fast vasken på undersiden med beslagene som sitter i kanten på vasken. Sørg for at tetningen i kanten sitter riktig, slik at det ikke kan renne ned vann mellom vasken og benkeplaten.

7

Her monteres det lister i overgangen mellom veggen og benkplaten. Du bruker det du selv vil i overgangen, for eksempel blir en silikonfuge både pent og tett.

8

Det er smart å olje benkeplaten jevnlig. Da suger den ikke til seg væske.

Materialer

 • 2 benkeplater, 26 mm
 • 2 samlebeslag inkludert skruer
 • Flatplugger
 • Trelim, vannfast
 • Olje til benkeplate

Spesialverktøy

 • Dykksag med føringsskinne
 • Sylinderbor, 25 og 35 mm
 • Lamellfreser

Tidsforbruk

1 dags tid.

Pris

Cirka 5000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Det er en del presisjonsarbeid, både når du sager det skrå snittet, borer/sager ut til skjøtebeslag og freser ut til flatplugger.

Video

Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

Tydelig oppmerking på mørkt tre

Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Kjøkkenbenk