Skreddersy kjøkkenbenken

Les her hvordan du kan tilpasse en benkeplate i standardmål, til et eldre kjøkken med mange rør og skjeve vinkler.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
350 kroner/m

Intro

Det er ikke vanskelig å legge en ny plate på en helt rett kjøkkenbenk. Men når det kommer ned et avløpsrør eller opp et par vannrør midt i platen, og når benken fortsetter rundt et hjørne, så kan det bli problemer for en utrent gjør det selv-er. Men det er faktisk ikke vanskelig. Se bare hva vi gjør i denne artikkelen, så kan du fint gjøre det samme hos deg.

En ting er fasongen på benkeplaten, en annen er utseendet. På dette kjøkkenet viser vi hvordan forvandler en vanlig treplate til en gnistrende svart arbeidsplass, bare ved hjelp av svart oljelakk. Noe du for øvrig også kan gjøre med den gamle benkeplaten din, hvis bare du sliper platen først.

Den svarte platen gir mulighet for å lage nesten usynlige skjøter med hjelp av svart fugemasse, akkurat som vi gjør med et skipsgulv. Det gir benkeplatene mulighet for å bevege seg når luftfuktigheten svinger og platen beveger seg i takt med det. Derfor er løsningen også veldig bra på hytta.

Veiledning

01
Forberedelser 5 Trinn

Før du begynner å fjerne den gamle benkeplaten, er det et par ting du skal ha ordnet. Det er for det første å fjerne dører og hyller, slik at du kan komme til.

For det andre skal du ha koblet fra avløp og vanntilførsel ved kjøkkenvasken. Hvis det er kraner på vann rørene i benken kan du fint gjøre det selv. Ellers skal du skaffe en rørlegger.

Skal du bruke rørlegger, så få ham til å montere kraner i benken. Da kan du montere blandebatteriet selv, når vasken skal settes på plass i benken.

1

Start med å fjerne alle hyller i skapene under benkeplaten. Vi anbefaler at du fjerner dørene, fordi de vil sitte i veien. Sett et merke på hver dør, slik at du vet hvor hver enkelt skal sitte etterpå.

2

Brekk av vaskelistene med et brekkjern eller et stemjern. Men først skjærer du langs overkanten av listene med en hobbykniv, slik at ikke malingen eller tapet blir dratt av med listene.

3

Nå kan du vri opp vasken med et brekkjern eller en stor skrutrekker. Her er det tydelig å se at vannet har rent inn under kanten, der platen er råtten.

4

Løsne alle skruer som holder benkeplatene. Se godt etter, de kan sitte fast med vinkelbeslag, eller gjennom topplaten på underskapene.

5

Fjern benkeplaten i passende seksjoner. Sag den ut med stikksag, da er den enklere å konrollere, og du unngår å skrape opp veggene.

02
Tilpassing 6 Trinn

Når du har en uregelmessig kjøkkenbenk, som her, med mange innhakk, et avløpsrør og en skrå skjøt i den ene siden, skal du holde tungen rett i munnen før du sager i den nye benkeplaten.

Hvis du ikke delte den gamle benkeplaten i småbiter da du tok den av, er den perfekt å streke opp etter. Legg den oppå den nye platen, og strek opp der det skal sages. Sett et kryss på det som skal vekk, slik at du vet hvor du skal forbore hvis det er nødvendig for å få i sagen, f.eks. ved utskjæring til vask.

Bruk en stikksag til hjørner og buer, og en sirkelsag der du skal skjære rett over i hele platens bredde.

1

Strek opp etter den gamle benkeplaten. Hvis den har en vanskelig fasong, som her, er det smart å notere på den gamle platen hvor det skal legges til og trekkes fra på målene.

2

Skjær i strekene med en stikksag. Hvis treet fliser seg opp for mye, må du sage fra undersiden. Det krever litt øvelse. Hvis du skal kappe platen tvers over, gjøres det best med en sirkelsag.

3

Legg benkeplaten på skapene, og finn plasseringen av vasken. Legg bred maskeringsteip under kanten, og strek opp kanten til vasken på teipen.

4

Legg benkeplaten på et par bukker, og lag en ny strek ca. 1 cm innenfor streken rundt kanten. Sjekk det nøyaktige målet på vasken. Minst halvparten av kanten skal hvile på platen.

5

Skjær i den innerste streken med en stikksag. Teipen vil hindre treet i å fise opp voldsomt. Når du fjerner teipen, fj erner du også den ytterste blyantstreken.

6

Skjær ut til vasken i toppen av underskapet hvis du ikke gjenbruker den gamle vasken. Bruk kanten av utskjæringen i benkeplaten til å skjære etter. Bruk et ekstra langt blad i stikksagen.

03
Skjøter 6 Trinn

De forskjellige platebitene skjøtes med lamellplugger, som stikkes inn i noter du har frest i platekantene. Skjøtene holdes sammen av en fugemasse og en list, som skrus fast på undersiden av skjøten.

Før du fuger, skal du sette maskeringsteip på kantene, slik at fugemassen ikke kommer ut på benkeplaten.

Fugemassen fylles i fugene og glattes med en sparkel, deretter fjernes maskeringsteipen. Når du gjør dette, er det en god idé å ha en avis liggende for å legge teipen på, da du ellers ender med å ha svart fugemasse overalt.

1

Kontroller at det er minst 5 mm avstand til rør. Her strekes det opp til en skrå skjøt mot den neste platen.

2

Lag noter i skjøtekantene. Det er enklere å lage en lang not med lamellfresen, i stedet for å lage en kort not til hver lamellplugg.

3

Legg fugemasse på kantene og i notene, og trykk lamellpluggene inn i noten. I forkant skal du ha dekket til ved kantene med maskeringsteip.

4

Bank inn platen til det er et par mm avstand. Her er det viktig at du holder en list på forkanten som du slår på, slik at platen ikke får stygge slagmerker.

5

Glatt straks ut fugen med en sparkel eller et sløvt stemjern. Den overskytende fugemassen presses ut på teipen, som du trekker av umiddelbart etter fugingen.

6

Når fugemassen er herdet, sliper du benkeplate og fuge med en eksentersliper eller en plansliper. Bruk korn 60 for å slipe plateskjøtene i samme nivå. Slip deretter platene med korn 150.

04
Lister monteres 3 Trinn

1

Legg to striper monteringslim på baksiden av vaskelistene. Merk det svarte vindustetningsbåndet som vi setter på for å hindre at det renner inn vann under listene.

2

Press listen mot veggen og benkeplaten samtidig. Det er ikke nødvendig å skru eller spikre når du bruker monteringslim. Til gjengjeld er listene ganske vanskelige å få av igjen.

3

Hold sammen hjørneskjøten med maskeringsteip, og legg eventuelt noe tungt inn mot listen. Hvis listen skulle slippe, kan du trykke den på plass etter en times tid når limet har satt seg.

05
Benkeplaten males 2 Trinn

Tidligere tiders beis, som ble brukt til å fargelegge benkeplater, er forsvunnet. Grunnen er at man oppdaget at den var giftig, og derfor ikke spesielt egnet til å tilberede matvarer på.

Heldigvis finnes det nå en veldig slitesterk oljelakk, som kan gi benkeplaten den samme mettede svarte fargen, uten å skille ut giftige stoffer.

Lakken er enkel å påføre med en myk pensel eller lakkrull, men pass på hvor du søler, den trenger godt inn i tre. Sørg for omhyggelig tildekking.

1

Den svarte oljelakken påføres med en myk pensel eller en lakkrull. Vær omhyggelig med kantene ved utskjæringen til vasken.

2

Fortsett med å male hele benkeplaten vått i vått, slik at det ikke blir synlige overlappinger.

TIPS: Dekk til kjøkkenskap og gulv med plast, papp eller flt før du begynner å male.

06
Vasken legges i 4 Trinn

Det finnes et hav av forskjellige typer kjøkkenvasker, noen koster en formue, andre er å få fatt i til en rimelig penge. Om du velger stål, kompositt eller porselen er selvsagt opp til deg, men du skal vite at jo lavere vaskens kant er i forhold til benkeplaten, desto enklere er det å gjøre rent rundt vasken. En høy porselenskant kan se fint ut, men den kan samtidig være en skittsamler.

Når vasken er montert og koblet til, mangler du bare å sette inn hyllene og montere dørene igjen.

1

Monter avløpsrør og blandebatteri på vasken. Men vent med å montere selve vasken til oljelakken på benken er tørr, etter cirka 1-2 døgn.

2

Legg en pølse av sanitærkitt på kantene til vasken. Er kantene utstyrt med en tetningslist fra fabrikken, legger du selvsagt ikke på en ny.

3

Trykk vasken på plass i hullet i benkeplaten. Stram skruene i beslagene, slik at vasken trekkes ned mot benkeplaten, og sanitærkittet presses ut.

4

Skrap forsiktig av overskytende sanitærkitt med en plastsparkel. Koble blandebatteriet til vannet, og avløpet til vannlåsen.

Materialer

28 x 600 mm stavlimt bøketre:
• Benkeplate til kjøkken

Dessuten:
• Lamellplugger
• Svart fugemasse/lim, Sikaflex 11 FC
• Forsterkningslister, 15 x 45 mm
• Svart oljelakk til kjøkkenbenk, matt glans 10.
• Tetningslist til vinduer, svart
• Vaskelister, bøk
• Monteringslim
• Kjøkkenvask
• Sanitærkitt

Spesialverktøy

• Lamellfres

Tidsforbruk

Cirka 2 dager, pluss tørketid.

Pris

Cirka 350 kroner per meter benkeplate, inklusive svart oljelakk.

Vanskelighetsgrad

Ved å sette sammen platene med fugemasse, kreves det ikke den store presisjonen i tilskjæringen.

Tegning

Skjøting av plater med lamellplugger

De to platene skjøtes med lamellplugger og en list, som skrus fast til begge platene. Fugemassen limer og lukker skjøten.

Skjøting av plater med lamellplugger

Tips & Triks

Slik lager du en rørgjennomføring

Hull til rørgjennomføringer skal være minst 1 cm større enn rørets diameter, slik at det er 5 mm luft hele veien rundt røret.

Større hull strekes opp ved hjelp av en kloss og en spiker.

Skjær snittene i den viste rekkefølgen med en stikksag. Da er det hold på delene mens du sager.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Kjøkkenbenk