Slik monterer du benk og vask

Ny benkeplate, ny vask og nytt blandebatteri er nesten som å få et helt nytt kjøkken - men til en brøkdel av prisen. Jobben kan du gjøre selv.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
4.500 kroner

Intro

Hvis benkeplaten i kjøkkenet etter mange års bruk har begynt å ligne arbeidsbenken i verkstedet, eller bare er blitt umoderne, kan du med fordel bytte den ut med en ny.

Sammen med en ny vask og et nytt blandebatteri, vil det skape en stor forandring - det føles nesten som du har et nytt kjøkken. Jobben kan gjøres på et par dager etter at materialene er i hus. Du trenger heller ikke å være tømrer eller rørlegger for å gjøre jobben.

Kostnadene kan holdes lave. For kun 350 kroner kan du få en nesten to meter lang benkeplate. Vask og blandebatteri kan fås til omtrent samme priser.

Til dette kjøkkenet har vi brukt en laminatbenkeplate som var litt dyrere enn det billigste vi fant. Når vi i tillegg også brukte litt ekstra på en ny vask, ble prisen cirka 4500 kroner totalt.

Undersøk nøye hvilken benkeplate, vask og hvilket blandebatteri som vil passe best i kjøkkenet ditt. Du kommer til å bruke det hver dag, og skal se på det i mange år, så det skal passe med resten av kjøkkenet og rommet.

Veiledning

01
Fjern vasken og benkeplaten 5 Trinn

Før du begynner å ta av blandebatteri, vask og benkeplate, skal du stenge vanntilstrømmingen. Ofte klarer det seg å stenge kuleventilene under kjøkkenvasken, før slangene skrus av.

Når det er gjort, kan du begynne med rivingsarbeidet.

1

Vri på kuleventilene, så vannet stenges. Deretter skrus slanger og avløpsrør av. Tøm vannet fra avløpsrøret i en bøtte, og sett teip over røråpningene. Da skånes de for skitt under arbeidet.

2

Fjern den gamle vasken. Hvis vasken holdes på plass av beslag, skal de fjernes først. Fugemasse eller lim under kanten på vasken kan løsnes med et skarpt verktøy.

3

Skjær i fugen mellom benkelisten og flisene med en hobbykniv. Listen må tas av, slik at vi får fjernet benkeplaten. Fordi den nye benkeplaten i vårt tilfelle skal heves, skal ikke listen settes på igjen.

4

Hvis listen er spikret fast, kan du kutte spikerne med en multikutter. Deretter kan du uten problemer fjerne listen. Bruk eventuelt et brekkjern for å løsne den. Begynn ved en av endene.

5

Fjern skapdører og skuffer, og løsne skruene som holder benkeplaten. Skruene sitter på undersiden av topplaten på skapene. Når skruene er skrudd løs, kan benke platen løftes av og fjernes.

02
Vi setter lister over benkeskapene 7 Trinn

Den gamle benkeplaten sitter litt lavt, så vi velger å heve den nye platen et par centimeter, når vi først har alt åpent.

Derfor skrur vi fast bærende lister på toppen av benkeskapene. Listenes høyde og tykkelsen på benken skal passe med avstanden opp til flisene.

Deretter lager vi hull på toppen av skapene, slik at vi kan montere vinkler for å sette fast benkeplaten.

1

Strek opp lengden på listene som skal bære den nye benkeplaten. Det skal være lister langs ytterkantene, og fra alle kanter inn mot veggen der to skapsider møtes.

2

Skru fast listene til langsidene med 4 x 60 mm skruer. Vent litt med å feste de korte tverrgående listestykkene med to skruer i hver list.

3

Skru fast den lange forkantlisten nedenfra ved vasken med 4 x 35 mm skruer. Det gir økt stabilitet til benkeplaten der vasken skal monteres.

4

Vi skjærer ut til den nye vasken med en stikksag. Sag helt ut til endeveggen på skapet, slik at det blir tilstrekkelig med plass til å montere vask og vinkler.

5

Sag også to hull på cirka 10 x 10 cm i hver av de øvrige skapenes topplater. Hullene skal gi plass til de vinklene som benkeplaten senere skal settes fast til. Deretter fester vi de korte listestykkene over skapene.

6

Skru fast vinkler til skapsiden og listestykket ved hver av de utsagde hullene. Vi bruker 3 x 20 mm skruer. Sett vinklene et par mm fra toppen. Da vil skruene som skrus i benkeplaten trekke den ned.

7

Vi har brukt vinkler i to forskjellige størrelser, 29 x 29 mm og 40 x 40 mm. De små vinklene bruker vi der det ikke er så mye plass. For eksempel der det er montert skinner til skuffer.

03
Kapp til, og skru fast benkeplaten 7 Trinn

Hvis den nye benkeplaten er for lang, må den kappes til. Du skal måle opp lengden nøyaktig, slik at platen kommer til å stikke et par mm utenfor kanten i kortenden. Vi bruker en dykksag med blad til laminat og en førings skinne, så snittet blir helt rett.

Hvis du også har valgt laminat, skal du sette et kantstykke på enden av platen for å lage en pen avslutning.

1

Mål opp avstanden over kjøkkenelementene, og mål samme avstand på benkeplaten. Legg til et par mm i lengden. Strek opp med blyant og vinkel for å få en helt vinkelrett strek å sage etter.

2

Med dykksagen risser vi et spor med en dybde på cirka 3 mm. Da vil ikke overflaten og kanten på platen flise seg opp. Deretter sager vi i det samme sporet gjennom benkeplaten. Bruk et sagblad til laminat.

3

Trykk ut kontaktlim på kantstykkets bakside, og fordel limet med en pensel. Gjør det samme på kanten av platen. La limet sette seg i cirka en halvtime.

4

Sett kantstykket på benkekanten når limet har satt seg. La det stikke litt utenfor kantene. Trykk det godt fast, så det ikke etterlates lufthull.

5

Bøy den nederste kanten mot undersiden av benken. Fil forsiktigt med en glidende bevegelse langs kanten, til det overskytende stykket lett kan rives av.

6

Legg den nye benkeplaten på plass oppå listene over benkeskapene. Dytt platen helt inntil veggen under flisene.

7

Skru fast benkeplaten gjennom vinklene fra undersiden. Her bruker vi skruer som er 3,5 x 20 mm.

04
Skjær ut til vasken 7 Trinn

Når benkeplaten er montert, kan du begynne å sage ut til vasken. Det bør være 5-6 cm fra ytterkanten av benken til hullet der vasken skal være. Ellers vil benkeplaten svekkes for mye.

Vi sager ut hullet med en stikksag med et spesielt blad til laminat.

1

Mål og strek opp til sagsporet på benkeplaten. Bruk for eksempel en tømrervinkel for å få et helt rett spor. Hvis overflaten er mørk, er det smart å bruke en hvit fargeblyant. Mål en ekstra gang, så du er helt sikker.

2

Bor et hull i hvert av de fire hjørnene innenfor strekene. Hullene skal være store nok til at bladet på stikksagen kan komme til. Sag deretter ut det oppmålte stykket til vasken med stikksagen.

3

Legg silikon hele veien rundt langs sidene i hullet der vasken skal sitte. Silikonen hindrer vann i å trenge inn i benkeplaten under vasken.

4

Legg en stripe silikon på overflaten av benken hele veien rundt langs kanten ved utskjæringen. Silikonen skal binde benkeplaten sammen med kanten på vasken.

5

Sett vasken på plass i utskjæringen. Trykk til når du er sikker på at plasseringen er helt riktig, og vaskens kant dekker silikonen.

6

På undersiden monteres de spennbeslagene som følger med vasken. Skru dem fast, slik at de griper tak i både benkeplaten og vasken, og spenner vasken fast.

7

Når vasken er fastspent, kan du skrape vekk overskytende silikon av benkeplaten. Bruk en fugebrikke eller en fugepinne som har trukket godt i såpevann.

05
Legg en fuge mellom benken og flisene 3 Trinn

Fordi vi har fjernet listen bakerst på benken, skal det legges en skarp fuge som avslutning mellom benkeplaten og veggen. Hvis veggen er kledd med fliser, som her, får du det peneste resultatet hvis du velger en fuge i samme farge som de øvrige fugene.

1

Legg en skarp fuge av silikon på veggen langs hele benkeplaten under den nederste rekken fliser. Bruk en fugemasse i samme farge som de øvrige fugene.

2

Fukt silikonen med en blanding av vann og litt såpe, for eksempel Zalo, som virker som smøremiddel før utglatting.

3

Glatt fugen med en silikonfugebrikke eller en fugepinne, som her. Spruter du først litt såpevann på området rundt, setter ikke silikonen seg fast på flisene eller benken.

06
Monter vannlås og bunnventil 4 Trinn

Blandebatteriet kan nå settes i hullet i vasken. Da kan vannslange, vannlås og bunnventil monteres, før du til slutt kan sette på dører og skuffefronter igjen. Når du åpner for vannet, skal du forsikre deg om at tappestedene og rørskjøtene er helt tette.

1

Spenn slangene godt fast til vannrørene, når blandebatteriet er montert på benkeplaten eller i hullet i vasken. Koble henholdsvis varmt og kaldt vann til den riktige slangen til blandebatteriet.

2

Spenn fast bunnventilen og avløpsstussen til vasken. Både rist og sekskantnøkkel fulgte med denne vasken fra Ikea.

3

Monter vannlåsen på vaskens avløpsstuss. Koble vannlåsen til avløpet med avløpsrør- og slange. Det kan bli nødvendig å kappe til avløpsslangen, slik at vannet uhindret kan renne ut.

Kjøkkenet har gjennomgått en stor forandring bare ved at benkeplaten, vasken og blandebatteriet er byttet.

Materialer

 • Benkeplate (her laminat)
 • Innbyggingsvask (her Ikea Hällviken)
 • Blandebatteri (her Ikea Bosjön)

Dessuten:

 • 4 x 60 mm, 4 x 35 mm og 3,5 x 20 mm skruer
 • 29 x 29 mm og 40 x 40 mm vinkler
 • Kontaktlim til kantstykker
 • Silikonfugemasse

Tidsforbruk

2 dager

Pris

Cirka 4500 kroner

Vanskelighetsgrad

Det er ikke vanskelig å skifte en benkeplate, men du skal være nøye med å måle opp.

Video

VERKTØY: Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

TEKNIKK: Skift benkeplate

Solid innfesting med skruer og store spennskiver

TEKNIKK: Laminatkant på kjøkkenbenk

Kanten på båndet files av. Det gir en flott finish.

TIPS: Fordel limet med en pensel

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

TIPS: Vanntett kant på sponplaten

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Kjøkkenbenk