Nytt kjøkkengulv med klikkfliser

Veggen er revet, og resultatet er blitt et stort, deilig rom. Men gulvet er et problem. De gamle gulvene som møter hverandre, er forskjellige. Løsningen er et klikkgulv som legges direkte oppå det gamle gulvet. Her viser vi metoden med klikkfliser av linoleum.

Intro

Hvis du har det samme problemet som her, med to forskjellige gulv i samme rom, så er et linoleumsgulv av klikkfliser en god løsning. Det kan nemlig legges direkte oppå det andre, som et såkalt flytende gulv, og skal ikke monteres fast til det gamle. Resultatet blir et nytt, lekkert gulv, som skjuler problemet.

Før du legger klikkgulvet

For at du skal kunne legge et nytt gulv oppå det gamle, krever det at underlaget er jevnt – høydeforskjellen skal maksimalt være 2 mm. Dette er det første som skal avklares. Deretter kommer selve gulvet du velger å legge som et tradisjonelt klikkgulv. Her velger vi å legge det som et klassisk sjakkmønster, diagonalt på gulvet. Det krever at låsemekanismen skjæres av på den ene siden av klikkflisene, så de i stedet kan legges enkeltvis med fjær og not og lim. Men det går helt greit. Disse klikkflisene er 30 x 30 cm. De er 10 mm tykke, fordi de har et lyddempende korklag på undersiden, og flisene finnes i 29 farger.

PROBLEM: To forskjellige gulv støter sammen midt i det nye kjøkkenet

LØSNING: Legg et nytt klikkgulv oppå det gamle, så du får en stor, jevn flate.

Veiledning

01
Klargjøring 7 Trinn

Linoleumsflisene legges som et flytende gulv. Det vil si at flisene legges direkte oppå det gamle gulvet, uten at de settes fast til det. Når flisene legges oppå et gammelt gulv, er det viktig at gulvet er plant og uten større ujevnheter. Det skal ikke være større avvik enn 2 mm. Ellers må “toppene” slipes ned, og fordypningene rettes opp med gulvsparkelmasse.

Her skal det nye gulvet legges oppå et flisgulv på et støpt betongdekke. Det krever at det først legges ut en fuktsperre for å unngå oppstigende fukt. Deretter rulles det ut en kraftig gulvpapp. Den fanger små ujevnheter og er trinnlyddempende.

1

Sjekk om det gamle gulvet er plant. Det gjør du enklest med et to meter langt vater eller en rettholt. Legg det på gulvet på de kritiske stedene. Det skal ikke være mer enn 2 mm luft under skinnen.

2

Nivåforskjellen utlignes. Tregulvet er litt høyere enn flisgulvet. Det slipes ned med en båndsliper med grovt slipebånd, korn 40-60. Fliser som ligger for høyt, kan slipes ned med en diamantslipekopp.

3

Dørlistene kappes, slik at det er plass til at klikkflisene kan legges under dem. Det er enklest å kappe listene med en multikutter. Den støttes på en flis, med to lag gulvpapp under, slik at du får et anlegg med samme høyde som det ferdige gulvet.

4

Fjern eventuelle feielister mellom fotlistene og gulvet. Løsne dem for eksempel med et stemjern, og ta dem forsiktig av. Det gjelder også lister som sitter mellom dørterskelen og gulvet.

5

Hvis du legger gulv i et kjøkken, skal sokkelen under kjøkken skapene tas av. Når det nye gulvet er lagt, tilpasses sokkelen og klikkes på plass igjen.

6

Vi legger en fuktsperre på flisene som ligger rett på betongplaten. Støvsug godt først. Skjær til fuktsperren, og brett den ut til to meters bredde. Lengdene skal overlappe med 20 cm, og teipes fast i skjøter og langs kanter.

7

Rull ut gulvpapp over hele gulvet. Lengdene skal ikke overlappe hverandre. Legg dem heller med 5 mm mellomrom. Teip alle skjøter og langs alle kanter. Det holder pappen på plass, og du unngår at den ødelegges under leggingen.

02
Legg flisene 11 Trinn

Når du skal begynne å legge flisene, skal du fjerne låsemekanismen på den ene siden av klikkflisene - bortsett fra den første rekken. Her er det viktig at låsen bevares, slik at du kan klikke de etterfølgende rekkene fast på den.

Det er raskt og enkelt å legge flisene når låsemekanismen er fjernet, slik at du bare kan legge en flis om gangen. Du skal likevel huske å lime alle skjøtene der du har fjernet låsen, slik at du er sikker på at skjøten ikke glir opp.

De siste flisene ute ved kanten er lettest å få på plass hvis du skjærer av låsemekanismen på begge sider.

1

Til den første rekken skal du bruke fliser der klikkskjøtene er bevart. Klikk rekken sammen, og legg den langs den diagonale streken. Husk at flisene skal passe med krysset du har tegnet på gulvet.

2

Flisene i begge ender av første rekke skjæres til, slik at de holder 5 mm avstand til fotlister eller sokkel. Også disse flisene har bevarte klikkskjøter.

3

En ny rekke fliser starter med at du skjærer til flisen med minst 5 mm avstand til fotlisten. Deretter skjærer du av låsemekanismen mot den neste flisen, og vipper flisen på plass.

4

Legg lim på fjæren til den første flisen, og klikk fast den neste flisen i den foregående rekken. Den skal også skjæres til, slik at den passer langs listene. Flisen bankes sammen med den første.

5

En hel flis legges på plass ved å holde den på skrå og stikke den med klikksiden inn i den foregående rekken. Vipp flisen litt opp og ned til den sitter perfekt, og klem den ned mot gulvet.

6

Slå sammen flisene med en slagkloss, slik at skjøtene blir tette. Når du bruker en slagkloss, unngår du å skade flisene. Eventuelt overskytende lim fjernes straks med en fuktig klut.

7

Legg først flisene helt ferdig på den ene siden av den første skrå rekken, som ble lagt langs den diagonale streken. Deretter kan du fortsette på motsatt side, og legge andre halvdel.

8

De siste flisene lirkes på plass. Du kommer ikke til for å banke de siste flisene på plass i den andre enden. Derfor må du lirke dem på plass i stedet. Et brekkjern fungerer, eventuelt kan du bruke et gulvjern.

9

Husk å holde 5 mm avstand hele veien rundt gulvet, også for eksempel mot en trelist ved kjøkkensokkelen. Her skal du sørge for at sokkelen kommer til å dekke avstanden mellom gulvet og trelisten når den settes på igjen.

10

Til slutt monteres lister og eventuelt sokkelen. En sokkel skal først tilpasses til den nye gulvhøyden. Du kan eventuelt klipse fast en plastskinne på underkanten, slik at fukt ikke suges opp i sokkelen.

11

Så er gulvet ferdig. Det er lett å holde rent og pent, hvis du av og til vasker det med en oppvridd fille med et pH-nøytralt vaskemiddel.

Materialer

  • Klikkfliser, 30 x 30 cm (her Marmoleum fra Forbo i fargene Barbados og Wine Barrel)
  • Tykk gulvpapp
  • Fuktsperre (0,20 mm PE-folie)
  • Teip
  • Plastbrikker, 5 mm
  • Parkettlim

Spesialverktøy

  • Multikutter

Tips & Triks

Kom riktig i gang med en prøvelegging

Det er viktig å unngå små biter av linoleumsfliser i kantene. Derfor skal du lage en prøveopplegging, slik at du finner den beste plasseringen av flisene. Legg en rekke på langs og en rekke på tvers midt i rommet. Lag et krysspunkt, og marker en strek på langs av rommet gjennom punktet. Ut fra denne streken lages en ny diagonal strek på 45 grader, også gjennom punktet. Det er den streken som den første flisrekken legges etter.

  1. LEGG UT EN REKKE FLISER, vinkelrett i begge retninger i rommet. Rett inn mønsteret, slik at det ikke blir små stumper av fliser langs veggen. Det er penest med fliser i en jevn størrelse langs kantene.
  1. LEGG DEN YTTERSTE FLISEN over den nest siste flisen. Overlappingen tilsvarer det målet du skal skjære av den siste flisen. Er overlappen for eksempel 7 cm, skal du skjære 7 cm av flisen.
  1. NÅR MØNSTRET LIGGER HELT FAST, tegnes et “kryss” mellom to fliser i den langsgående rekken. Den ene flisen skal være den som ligger der de to rekkene krysser hverandre. Hvis du legger et gulv i flere farger, er det en god idé å skrive opp fargene på flisene i krysningsfeltet.
  1. TEGN EN STREK DIAGONALT GJENNOM KRYSSET. Legg en 45 graders vinkel mot streken, slik at du kan lage en “diagonal” strek som du kan legge den første rekken fliser etter. Du kan også bruke en liten vinkel til å tegne de store linjene.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Kjøkkengulv