Sett rotet bak dører

Plassen over overskapene på kjøkkenet er altfor god til ikke å brukes, og det er enkelt å lage nye skap som lukker åpningen mellom overskapene og taket.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
600 kroner

Intro

Selv om du i teorien kan nøye deg med ei enkelt 240 cm lang kasse til de fire overskapene, er det mye enklere å lage to mindre skap - blant annet når du skal løfte dem på plass.

Et overskap har den høyden det har. Og fordi de fleste fabrikkene som lager kjøkkeninnredninger har bestemt at overskap skal være 60 cm høye på tross av at det ofte er høyere til taket, har mange av oss en ubenyttet plass mellom skapene og taket - om vi da ikke bruker toppen av overskapene som ei uryddig hylle for større gjenstander - ofte fulle av støv og smuss.

Selv om kjøkkenleverandørene bruker dyktige interiørarkitekter, mangler det ofte gode standardløsninger. Du må gå i gang selv. Og ved hjelp av noen fjær beslag kan du raskt og billig fortsette der kjøkkenleverandørene ga opp å utnytte den gode plassen over skapene. Fordi de nye, lave skapene bare hviler på de gamle overskapene, og dørene er hengslet på begge sider, er kravene til konstruksjonen minimale, lim og skruer er tilstrekkelig.

Og du trenger ikke å bestille dyre dører på spesialmål. De er akkurat som dørene på de andre skapene slik at det blir en helhet av kjøkkenet. På samme måte som frontene på skuffene i sokkelen, går de ekstra overskapene fint sammen med de gamle skapene bare de flukter med linjene i elementene og ikke bryter altfor mye med dem når det gjelder farge, kanter og overflate.

Veiledning

01
Skapene lages 7 Trinn

Du kan ikke ta det for gitt at huset ditt er 100 prosent rett. Når du måler opp til høyden på skapet, bør du derfor måle avstanden mellom overskapet og taket tre-fire steder til du har funnet den laveste avstanden. I dette nybygde huset var det forskjeller på 4 mm.

Alle delene skjæres til av 16 mm mdf-plate. Har du ikke ei sirkelsag på skinne eller ei stasjonær sirkelsag, er det en god investering å få alt tilskåret.

Den faste kassa monteres med lim og skruer uten ekstra avstiving. Belastningen på sammenføyningene er minimal. Du må bare være sikker på at sidene er vinkelrette når limet tørker.

1

Rommet over overskapene måles opp før platene skjæres til. Ta flere mål slik at små skjevheter i huset ikke lurer deg. Målene på tegningen tilpasses, og delene skjæres ut. Markér tydelig med piler hvilken vei de skal vende.

2

Bor opp til toppskaphengslene i gavlene (B) med et 3 mm bor nå - vent ikke til skapene er montert. Beslaget legges først opp i hjørnet - med 16 mm til over kanten på sidene slik at det blir plass til topplata (A), deretter merker vi opp gjennom hullene.

3

Bor opp til skruene ved alle sammenføyninger med et 3 mm bor.
VIKTIG! Forsenk skruehodene! Overflata på mdf-plata er hardere enn kjernen, og gjengene kan ikke trekke ned hodet. Bor også opp til skilleplata (C).

4

Kassa monteres med lim og 3,5 x 40 mm skruer. Pass på at vinklene er rette mens du setter i skruene. Er det vanskelig å holde vinklene, settes kassa i spenn mens limet tørker, ellers fortsetter du med det samme.

5

Fest toppskaphengslene med 4,5 x 15 mm skruer. Mål opp til skruene til beslagene på døra (D). Pass på at kantene på døra ligger 2 mm fra ytterkantene på kassa.

6

Bor opp, og sett 4,5 x 15 mm rundhodede skruer i de fire oppmerkingene på døra. «Nøkkelhullene» i beslagene gir mulighet for å justere døra noen millimeter opp og ned og litt til siden.

7

Sett på døra, og sjekk plasseringen. Skruene i døra skyves ned over den åpne delen av «nøkkelhullene» på døra. Døra tilpasses, og skruene spennes over den smale delen av hullet når alt sitter riktig. Passer det ikke, må du tette hullene og bore nye.

02
Skapene settes opp 5 Trinn

Når dørene passer, skrur du beslagene helt av igjen og maler skapene.
Den harde mdf-plata slipes ren for markeringer og grunnes først.
Deretter sparkler du over alle ujevnheter - for eksempel skruehodene.

Unngå å fylle hullene til beslagene. Endelig sliper og maler du to-tre ganger. Mange tynne strøk med maling gir den glatteste overflata til slutt.

Vi har ikke forsøkt å etterligne overflata på de eksisterende dørene, men prøvd å finne en farge som passet godt til både veggfliser og skap.

Noen store kjeler, ei salatskål og et fri tyrsett forsvinner inn i de nye skapene. Kjøkkenet ser bedre ut, og tingene støver ikke ned.

1

Skyggelista fjernes bak skapene. Har du adgang til en multikutter, klarer du det raskt og lett på stedet som her - ellers må du ta ned listene, sage dem til på mål og sette dem opp igjen.

2

Skapene skyves inn på plass. Du får belønning for den nøyaktige oppmålingen nå. Det er noen få millimeter luft mellom skapet og taket, og de nye og de gamle framkantene flukter perfekt.

3

Skapene festes i de gamle skapene med en 3,5 x 30 mm skrue i hver ende. Bor opp, og forsenk skruehodet.
TIPS: Er taket glatt, kan du tette mellom skapet og taket med en akrylfuge, men det vil ikke bli så pent her.

4

Håndtakene monteres på de nye dørene. Her bruker vi to håndtak på hver dør slik at det er ett over hvert av de gamle skapene. De fleste håndtakene festes med tynne maskinskruer som settes inn fra innsiden. Dørene hektes på.

Beslaget trekker overkanten på døra nedover når den åpnes.

5

Skruene spennes lett til over beslagene, døra rettes inn slik at det er 2 mm luft til alle sidene, og skruene spennes til. Fordi fjæra holder døra åpen eller lukket, trenger du ikke magnetlås eller sneppert. Skapene er nå klare til bruk.

Materialer

Materialer til et enkelt skab
16 mm mdf-plade:
• 2 vandrette plader (A)
a 33 x 116,8 cm
• 2 sider (B) a 29 x 33 cm
• 1 skillerum (C), 25,8 x 33 cm
• 1 låge (D), 28,6 x 119,6 cm

Desuden:
• 1 sæt klapholdere
(Beslaco 4124-3570)
• 2 greb
• Skruer a 3,5 x 30 mm
• Skruer a 3,5 x 40 mm
• Skruer a 4,5 x 15 mm
• Snedkerlim
• Grundmaling, akrylspartel og
slutmaling til kabinet og låge

Tidsforbruk

En dag - pluss noen dager med tørketid underveis mens du maler.

Pris

Et skap cirka 600 kroner

Vanskelighetsgrad

Enkelt å lage forutsatt at du er nøyaktig når du måler opp og sager.

Tegning

Multimedia

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Kjøkkenskap