Bytt vasken og forny benkeplaten

Du kan fint bytte ut kjøkkenvasken selv, bare du velger en vask som er et nummer større. Sliper du samtidig ned den massive benkeplaten, blir den som ny.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1-2 dager
Pris
5000 kroner

Intro

Kjøkkenvasken er ripete, bulete og opptæret i bunnen. Blandebatteriet er utett, og den massive trebenkeplaten er medtatt etter mange års daglig bruk, med merker i overflaten og mørke fuktskjolder ved vasken. Gummifugen inn mot veggen er også løsnet. Alt skal skiftes ut - både vask, blandebatteri og gummifuge, og benkeplaten skal slipes helt ned og få en ny overflatebehandling med olje. Det høres kanskje mye ut, men er en overkommelig oppgave.

Først og fremst gjelder det å finne den riktige vasken. Den må være minst et nummer større enn den eksisterende, og er det skjolder i benkeplanten, vil det være smart om vasken dekker dem. Dermed vil kjøkkenet virke helt nytt - med ny vask, vannkran og nyslipt benk.

Veiledning

01
Klargjøring 3 Trinn

1

Fjern den gamle vasken og dørene under. Løsne alle skruer og beslag som holder fast vasken. Steng av vannet, og demonter rørene fra avløpet og blandebatteriet. Har du ikke kuleventil i benken, må du ringe en rørlegger.

2

Fjern gummifugen dersom den skal skiftes. Skjær den løs med en hobbykniv. Første snitt over benkeplaten. Andre snitt langs veggen. Nå kan fugen fernes. Skjær bort evt. rester med kniven, og rens sprekken med en skrutrekker.

3

Rens også hulkilen. Treet skal være helt rent for å sikre god heft. Snu et stemjern som vist, og dra. Hvis det er rester av fugemasse på flisene, fernes de lettest med en vindusskrape med et skarpt blad.

02
Mål opp til vasken 5 Trinn

Det er viktig at du er nøye når du måler opp til den nye vasken, slik at hullet ikke blir for stort. Den letteste metoden er å legge vasken med bunnen i været over det eksisterende hullet og streke opp rundt kanten.

Etterpå måler du på vasken hvor mye mindre hullet i platen skal være enn kanten. Strek opp avstanden på benkeplaten. Dermed får du to streker på platen - og det er den innerste du skal sage etter.

Hullet sager du ut med en stikksag. Det kan hende du trenger et ekstra langt blad hvis du også må sage gjennom toppen av kjøkkenskapene.

1

Legg den nye vasken over hullet med bunnen i været. Her skal vasken plasseres slik at den dekker over skjolder benkeplaten. Strek opp rundt kanten.

2

Lag en ny strek som du skal sage hullet etter. Mål på vasken hvor mye mindre hullet i benkeplaten skal være enn kanten (ofte ca 1 cm), og strek opp til hullet.

3

Sag ut til hullet. Sett et nytt blad i stikksagen, og sag etter streken hele veien rundt. Om du også skal sage gjennom toppen av skapene, bør du sette et ekstra langt blad i stikksagen.

4

Merk opp til vaskens beslag. Sjekk først om vasken passer i hullet. Kanskje må det tas av litt mer noen steder. Når du er sikker på at hullet passer, løfter du bort vasken og markerer med streker på benken der beslagene er plassert.

5

Stem bort treet slik at det blir plass til beslagene. De kan som regel bare “gape” over plater på 40 mm, og siden vi har skåret gjennom skapet, må vi her stemme bort en del av sponplaten.

03
Slip benkeplaten 5 Trinn

Den 20 år gamle benkeplaten av massiv bøk skal få en heloverhaling, siden det er hakk i den. Og overflaten trenger en ny behandling med benkeplateolje. Den er blitt vedlikeholdt med rå linolje, men det er ikke velegnet til en kjøkkenbenkeplate. Oljetypen beskytter ikke særlig bra, og overflaten blir fort klebrig.

Problemet med linolje er at den ikke kan slipes bort. Slipepapiret begynner straks å “pakke”. Så hvis du har en benk med linolje, lønner det seg å skrape den av før du begynner å slipe.

Husk å fjerne slipestøvet før du oljer, og sørg for at treet blir helt mettet. Særlig kantene ved utskjæringen til vasken.

1

Den gamle linoljen skrapes av. En bred tohåndsskrape er svært effektiv. Her med et vendbart blad med fire skjær. Et annet effektivt verktøy er en sikling, som holdes på skrå og trekkes mot deg.

2

Slik skal benkeplaten slipes. En båndsliper med korn 80 er fin til grovslipingen. En plansliper er bra til neste trinn, og den kan komme helt inn i hjørnene. Bruk korn 100-120. Slip på langs etter årene, og beveg maskinen hele tiden.

3

Til slutt skal det hele håndslipes med korn 150-200. Her er det en fordel med en stor slipekloss. Støvsug etterpå. Til sliping av hulkilen er det en fordel med en gummislipekloss. Vikle slipepapir rundt kanten, og press den mot fordypningen.

4

Nå skal benkeplaten mettes med olje. Hell olje ut på platen, og arbeid den ned i treet med en spesiell skrubb, eventuelt en grytesvamp. Gjenta påføring av olje på endetreet, helt til treet er mettet. Endetreet suger ekstra mye.

Det er særlig viktig å mette kanten på benkeplaten ved utskjæringen til vasken.

5

La platen suge oljen til seg en halv times tid. Fjern nå all overskytende olje med en bomullsklut, og poler til slutt med en helt tørr klut.

04
Ny gummifuge 2 Trinn

Hvis gummifugen inn mot veggen har sprukket, kan det skyldes tre ting: Benkeplaten arbeider og drar fugen i stykker, fugen er laget galt eller det er brukt en feil fugemasse. I de aller fleste tilfellene oppstår problemet som en kombinasjon av de tre tingene.

Ikke bruk tid på å lappe på den eksisterende fugen. Det kommer det ikke noe godt ut av. Fjern i stedet den gamle, ødelagte helt, og lag en ny, flott gummifuge.

Her er det brukt en allround fugemasse som kan gi seg litt. Den tåler derfor at treet arbeider, uten at fugen drar seg løs og sprekker.

1

Dekk til med maskeringsteip. Fjern først alt støv og skitt i fugen med en støvsuger, slik at du sikrer god heft. Press teipen godt fast på benken og veggflisene.

2

Påfør rikelig med fugemasse i sprekken. Når fugen er fylt, skal den glattes. Den beste måten å få en flott, buet overflate på, er å bruke en finger. Den overskytende fugemassen havner på teipen, som fjernes straks du er ferdig.

Hvis sprekken er stor, kan det være en fordel å tette den i enden, slik at fugemassen holdes på plass.

05
Monter vasken 5 Trinn

1

Legg vasken med bunnen i været over hullet på et par lister. Monter bunnventiler og avløpsrør på vasken.

Den sorte kabelen på vasken går til en “knapp” på kanten, som åpner ventilen.

2

Monter en ekstra plate til blandebatteriet, slik at det ikke vrir seg. Det vil det gjøre dersom det bare festes i kanten av benkeplaten. Sag derfor til en bit vannfast kryssfiner med et hull som passer, og monter det på vasken.

Den ekstra platen monteres med samme fugemasse som brukes til benkeplatens gummifuge.

3

Blandebatteriet monteres i hullet, oppå den ekstra platen av kryssfinér og spennes fast.

4

Vasken skal holde tett mot benkeplaten. Her er den utstyrt med en pakning av silikongummi under kanten. Det er en ypperlig tetning mot en treplate som beveger seg.

5

Spenn fast vasken til benkeplaten ved å stramme beslagene. Monter blandebatteriets flexslanger til kuleventilene, og koble avløpet til vannlåsen.

Materialer

 • Stålvask
 • Blandebatteri
 • Eventuelt sanitetskitt
 • Fugemasse (f.eks. Sikaflex 11 FC)
 • Benkeplateolje

Spesialverktøy

 • Evt. skrape
 • Evt. båndsliper

Tidsforbruk

1-2 dager.

Pris

Fra 2000 til 10 000 kroner, avhengig av vaskens pris.

Vanskelighetsgrad

Det er ikke vanskelig å skifte vasken selv. Vær nøye når du måler opp til vasken, slik at du ikke sager feil.

Tips & Triks

Slik bruker du sanitetskitt

I dag er mange vasker laget med en tetningslist av silikongummi for at vasken skal holde tett mot benkeplaten. Har ikke vasken din en slik tetningslist, bør du bruke sanitetskitt. Det rulles på som en pølse og trykkes fast rundt kanten på vasken. Når vasken spennes fast, presses det overflødige kittet ut mellom vasken og benken. Det skal du fjerne uten å ripe benken.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Kjøkkenvask