Frisk opp kjøkkenet med en ny vask

Er kjøkkenvasken stygg eller bare for liten? Er benkeplata ødelagt av vannsøl? Da er det kanskje på tide å skifte ut vasken og friske opp benkeplata. Med litt planlegging kan jobben gjøres på ei helg uten at det oppstår problemer.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
1.800 kroner

Intro

Med en ny kjøkkenvask – og kanskje også en ny overflatebehandling av benkeplata – kan du raskt få store forandringer på kjøkkenet. Før du fjerner den gamle vasken, skal du se på vannrørene. Notér dimensjoner på koblinger og rør, og mål opp til den nye vasken. Ta gjerne også med et par foto av den gamle vasken når du går i forretningen. Det kan være til god hjelp.

Så gjelder det å finne ut hvordan du får stengt av vannet. Sitter det ei kulekran (Ballofix-ventil) på vanntilførselen, er det ingen problemer. Men er kulekrana grodd fast, eller hvis det ikke er kulekraner på rørene, kan du ikke arbeide med rør og avløp selv. Da må du tilkalle en rørlegger til den delen av arbeidet. Vasken klarer du selv.

Veiledning

01
Demontér vasken 5 Trinn

1

Begynn med å stenge vanntilførselen på kulekrana (Ballofixen). Er oppvaskmaskinen koblet til det samme røret, så slå den av. TIPS: Ha ei balje inne i skapet før du begynner å løsne rørene.

2

Bunnsilen i den gamle vasken er som regel skrudd fast med en skrue ovenfra. Den løsnes med en skrutrekker.

3

Vær forsiktig når du løsner vannrøret slik at du ikke får ødelagt det ved en feil eller løsner feil kobling. Hold godt fast på verktøyet, og bruk den ene skiftenøkkelen til å løsne med og den andre til å holde imot med.

4

Beslagene som holder vasken fast til benkeplata, løsnes. Det er nok å skru et par omganger på skruene slik at du kan vri beslaget fri.

5

Kjøkkenvasken kan nå løftes fri. Igjen kan det dryppe noe vann, så hold klar ei balje eller ei bøtte.

Tips: Kantene på en kjøkkenvask kan være skarpe, så vær forsiktig, eller - enda bedre - bruk arbeidshansker.

02
Sag hull til vasken 6 Trinn

1

Sjekk benkeplata grundig. Er det større fuktskader, kan du bli nødt til å skifte hele plata. Men ofte kan du nøye deg med å montere en vask som dekker et større område enn den gamle. Da kan du sage vekk de skadde områdene.

2

Ligner ikke den nye vasken på den gamle? Her har den nye vasken runde kanter. Det hadde ikke den gamle, og det må du ta hensyn til. Ellers er det vanskelig å finne ut av hvor mye du må sage av benkeplata i den andre enden.

3

Sag ut i plata slik at den nye vasken dekker de skarpe hjørnene fra den gamle vasken. Her sto det en oppvaskmaskin i skapet ved siden av slik at vi ikke bare kunne sage løs. I stedet måtte vi sage litt om gangen til vasken dekket helt.

4

Nå skal det merkes opp til den nye vasken. Snu vasken på hodet at den har skyllekummen på den riktige siden, og merk opp hele veien rundt med blyant. Trykk ikke for hardt - du skal bare akkurat kunne se streken.

5

Legg maskeringsteip slik at den følger den innvendige siden av oppmerkingen. Mål 10-15 mm inn fra streken som markerer omrisset av vasken, og merk av hele veien rundt på teipen. Det er denne oppmerkingen du skal sage etter.

På teip er det lett å se streken, og du unngår samtidig at treet fliser seg opp når du sager.

6

Sag nøyaktig etter den innerste streken - da får vasken en 10-15 mm bred kant å hvile på. Sjekk så om vasken sitter som den skal, eller om den må finjusteres.

VIKTIG! Pass på at du ved en feil ikke sager ned i beslag eller hengsler i kjøkkenskapet.

03
Gjør klar benkeplata 2 Trinn

Dersom benkeplata har behov for å bli pusset opp, skal du gjøre det nå - før den nye vasken monteres. Det er faktisk den mest tidkrevende delen av arbeidet, for slipearbeid tar tid.

Er plata svært slitt, kan du begynne med slipepapir i korn 80 og deretter i korn 120 og 180 til treet er glatt og fint.

Når du er ferdig med å slipe, skal plata beskyttes mot smuss og vann. Her kan du velge mellom å såpebehandle, lakkere eller - som vi gjør her - å olje.

1

Benkeplata må slipes før den nye vasken monteres. Har plata vært lakkert tidligere, kan du med fordel bruke ei skrape for å fjerne den gamle lakken. Prøver du å slipe den vekk, vil lakken raskt brenne seg fast i slipepapiret.

2

Den nyslipte plata beskyttes. Vi velger å bruke kjøkkenbenkolje. Fordel oljen i et jevnt, dekkende lag, og la den trenge inn i 20-30 minutter. Tørk av overskytende olje med en klut, og polér grundig med ei hvit poleringspute.

04
Montér vasken: 3 Trinn

1

Montér ei tetningslist hele veien rundt langs undersiden av kanten på vasken. Tetningslista som er selvklebende, hindrer vannet i å trenge inn under vasken og hindrer ødeleggelse av benkeplata.

2

Montér beslagene som skal klemme vasken fast til benkeplata. Bøy dem litt bakover slik at de ikke er i veien når du skal legge vasken på plass i hullet.

3

Legg vasken på plass slik at den hviler på kanten hele veien rundt, og slik at framkanten på vasken flukter med framkanten på benken. Så må du under vasken for å spenne fast beslagene slik at det blir tett mellom vasken og benkeplata.

05
Montér rør og avløp 5 Trinn

Nå er vasken på plass, og det går som regel uten store problemer. Vanligvis går tilkoblingen av vannrør også greit. Men ta deg god tid slik at du er sikker på at alt er skrudd skikkelig til. Når avløpsrøret er koblet til, kan det være vrient å komme til for å spenne etter koblingene.

Kan du bruke om igjen det gamle avløpet, er den siste delen av arbeidet raskt gjort. Men krever den nye vasken at det også må monteres nye avløpsrør og vannlås, skal du også her være forberedt på at det kan ta litt tid. Arbeid sakte og systematisk slik at du er sikker på at alle sammenføyningene blir tette.

1

Skal blandebatteriet skiftes, er tiden inne for å montere det nye nå. Rørene skrus fast, og batteriet kobles til vanntilførselen. Kobberrør, som du må bøye selv, er standard, men du kan også bruke armerte fleksible slanger som her.

2

Bunnventilen i vasken skrus fast. Hvis det som her er en relativt stor skrue - og du ikke har en skrutrekker som passer til så stort spor - kan du også bruke en mynt til å skru med.

3

Alle beslag og koblinger skrus nå fast. Det kan nemlig være vanskelig å komme til når avløpet er montert. Bruk gjerne hamp til koblingene slik at de blir helt tette. Rengjør gjengene før du setter på hamp.

4

Passer den gamle vannlåsen? Ellers må du kjøpe en ny, for det følger normalt ikke en med vasken. Det fins mange muligheter, og kanskje kan du finne noe som passer. Men ofte må du skreddersy noe som passer nøyaktig akkurat hos deg.

5

Ha tålmodighet når avløpet skal monteres. Det må sikkert justeres, vris og vrikkes litt før alt passer. Tenk ellers over hva du normalt pleier å oppbevare i skapet, kanskje kan du dreie rørene slik at det blir bedre plass.

Tidsforbruk

1 helg

Pris

Her er vasken, vannkrana og vannlåsen kjøpt for 1800 kroner

Vanskelighetsgrad

Å montere en ny kjøkkenvask er et overkommelig helgeprosjekt. Er alle materialene i hus på forhånd, har du også tid til å pusse opp benkeplata.

Tips & Triks

Montering med silikon

Spesielt når det gjelder benkeplater i tre, er det viktig at overgangen mellom benkeplata og vasken blir helt tett. Kommer det bare litt vann inn under vasken, blir benkeplata etter hvert skadet av fuktighet - noe som gir synlige, stygge skader.

Du kan tette på flere måter. Her bruker vi et tetningsbånd som er beregnet for formålet. Slike følger ofte med, og noen ganger er det også limt på. Du kan også bruke våtromssilikon eller en av de gode allround fugemassene som legges i ei pølse rundt langs kanten av vasken før den trykkes fast.

Begge metodene er utmerkede, og generelt anbefaler vi at du velger det alternativet som fabrikken angir.

Legg ei pølse av våtromssilikon eller - som her - klar silikon hele veien rundt langs kanten av vasken. Bruk heller for mye enn for lite - det er lett å tørke vekk overskytende silikon.

Når vasken spennes fast i åpningen, presses noe av silikonen ut under kanten. Den fjernes med det samme med en fugepinne (som har stått i vann i cirka 10 minutter - hvis en er av tre).

Slik monterer du et blandebatteri med kobberrør

Vanligvis leveres nye blande batterier med rør av myk kobber med kromatisert overflate. Rørene går loddrett ned, men er vannrørene dine plassert en tanke forskjøvet, kan du uten problemer forme rørene slik at de passer.

Sitter vannrørene svært forskjøvet i forhold til kobberrørene, kan du i stedet bruke armerte slanger. De er mye mer fleksible. Kobberrørene leveres i standardlengde. Disse må du derfor selv skjære til.

En liten rørkutter lager fine snitt uten skarpe kanter. Du kan også bruke ei baufil, men da må du file bort de skarpe kantene etterpå.

Rørene formes i bløte kurver til de treffer tilkoblingsstedet. Bruk hendene - ikke verktøy. Kurvene må ikke være skarpere enn vist her.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Kjøkkenvask