Sett en vask i benkeplaten

Det er faktisk en ganske enkel oppgave å sette en vask i benkeplaten. Du skal bare sørge for å måle ordentlig opp, og sjekke oppmålingen en ekstra gang.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
600 kroner

Intro

De fleste skjelver nok litt på hånden når de skal sage hull i en dyr benkeplate for å sette i en vask. Men det er ikke noe å være redd for. Hvis du måler opp, sjekker målene en ekstra gang og kontrollerer at vasken dekker oppstrekingen, så er det faktisk en enkel oppgave.

Når du planlegger hvor vasken skal plasseres ...

... er det to ting du skal sjekke. Du skal undersøke om det er plass i skapet under vasken til HELE vasken. I tillegg skal du unngå at de to strimlene med benkeplate som blir foran og bak vasken blir for smale. Normalt vil disse stykkene ende opp som cirka 6 cm brede.

Veiledning

01
Slik gjør du 7 Trinn

1

Mål opp til vasken. Normalt følger det med en mal når du kjøper vasken. Den bør du bruke - også når du skal streke opp til de avrundede hjørnene. Sjekk en gang ekstra at vasken dekker de strekene du har laget på benkeplaten.

2

Nå kan du forbore. Bruk et 10 mm trebor for å lage et hull som bladet på stikksagen kan komme ned i.

3

Skjær ut etter oppstrekingen. Bruk en stikksag med et skarpt blad. Husk å holde en hånd under platen, slik at ikke avskjæringen brekker ned i skapet.

TIPS: Er det åpne rør i skapet, så tett dem igjen. Ellers faller det sagflis ned i dem.

4

Den åpne kanten på platen forsegles med f.eks. silikon. Da unngår du at platen suger fukt og utvider seg. Legg to striper silikon, og fordel dem med en sparkel, slik at hele kanten dekkes.

5

Skap og benkeplate settes sammen med to små vinkler. Her kunne den ikke sitte bakerst i skapet, så den måtte skrus fast i siden av underskapet i stedet.

6

Rundt hullet til vasken trekker vi striper av silikon, som vasken skal senkes ned på. Stripene kan gjerne være tykke, og de bør være ubrutte.

7

Vasken legges på plass og spennes fast. Deretter kan overskytende silikon fjernes med en fugepinne eller lignende. Dermed er den nye vasken klar til å bli koblet til - ikke minst er den klar for bruk.

Materialer

• 1 stålvask, her fra Blanco
• 1 patron sanitærsilikon
• 2 små vinkler

Tidsforbruk

Et par timer.

Pris

Fra cirka 500 kroner for en vask i rustfritt stål. 50-100 kroner for silikon.

Vanskelighetsgrad

Hvis du er nøye med oppmålingen, så er ikke dette noen vanskelig oppgave.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Kjøkkenvask