Ny flott stålvask - dekker gamle skjolder

Har benkeplaten din fuktskjolder rundt kjøkkenvasken, kan du montere en ny vask som dekker skadene. Se her, hvordan du setter inn en ny vask riktig, slik at du unngår skjolder i fremtiden.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
2.000 - 12.000 kroner

Dermed er det en ny flott stålvask i benkeplaten, som også fremstår ny fordi den er slipt ned og mettet med olje.

Intro

I mange kjøkken er benkeplaten av tre velholdt med olje. Men rundt vasken er det stygge skjolder, som er umulige å få vekk. Det skyldes mangelfull eller feil tetting mellom benkeplaten og vasken. Resultatet er at vannet renner inn under kanten på vasken og trenger ut i treplaten. Det resulterer i mørke skjolder.

Hvis du gjerne vil beholde benkeplaten, er løsningen å montere en ny vask som er stor nok til å dekke skjoldene. Det er det vi gjør her. Før vi monterer den nye vasken, sliper og oljebehandler vi treplaten så den blir som ny igjen.

Når du skal montere en vask i en benkeplate, er det viktig at den lukker tett rundt i kanten. Da unngår du at det kommer nye skjolder i benkeplaten i fremtiden. Du skal ikke bruke silikonfugemasse til å tette med. Den herder nemlig, slik at den ikke følger treplatens “bevegelser” ved skiftende luftfuktighet. Bruk i stedet sanitærkitt. Det herder aldri, og er enkelt å arbeide med.

Veiledning

01
Klargjøring 2 Trinn

Hvis du skal bytte ut en gammel vask til en ny for å dekke skjolder på den gamle benkeplaten, skal du sørge for å velge en som er stor nok til å dekke skjoldene.

Før du setter i gang, skal du stenge vannet. Ofte vil det sitte en stoppekran under vasken, tett på blandebatteriet. I dette tilfellet måtte også oppvaskmaskinen ved siden av vasken fjernes, for at vi skulle kunne arbeide ordentlig.

Hvis vasken sitter fast, kan du eventuelt banke nedenfra med en hammer. Du kan også bruke et gammelt stemjern til å løsne den rundt i kantene.

1

Fjern blandebatteriet og den gamle vasken. I forkant skal du huske å stenge for vannet. Lukk også for ventiler, og demonter rørene til blandebatteriet. Vent med å avmontere blandebatteriet til du har fjernet vasken.

2

Rens kanten helt ren for rester av gammel tetning. Bruk en sparkel eller et stemjern. Benkeplaten skal være helt plan, så den nye vasken kan legges med bunnen i været med full kontakt til benkeplaten. Da kan du måle opp nøyaktig.

02
Skjær hull 5 Trinn

Du skal først måle opp hullet til vasken. Vær grundig - hullet må ikke bli for stort, for da er benkeplaten ødelagt. Når du skal måle opp, legger du den nye vasken med bunnen i været over det gamle hullet, og markerer omkretsen på vasken med maskeringsteip. Deretter måler du hvor bred kanten på vasken er. Du skal tegne en ny strek innenfor maskeringsteipen, slik at vasken passer i hullet mens kanten hviler på benkeplaten.

Når du skal skjære ut hullet til vasken, skal du bruke en stikksag med et “friskt” blad. Det kan være nødvendig med et ekstra langt blad hvis det også skal rekke gjennom toppen av kjøkkenskapene.

1

Legg vasken over hullet med bunnen i været, og sett teip rundt den. Rett den først inn, slik at den dekker over skjoldene i benkeplaten, og mål ut til kanten i begge sider så den ligger rett. Sett teip på platen hele veien rundt vasken.

2

Fjern vasken og sjekk at plasseringen er grei. Mål hvor mye hullet i platen skal være mindre enn vaskens yttermål. Avsett målet fra teipen, og tegn en strek hele veien rundt som du skal sage etter.

3

Skjær et spor med en hobbykniv 1-2 mm utenfor streken hele veien rundt. Da unngår du at treet fliser seg opp. Det risikerer du hvis du sager rett i streken.

4

Skjær hele veien rundt med en stikksag. Bor først et hull på minst 8 mm rett innenfor streken i hvert hjørne, slik at du kan komme til for å sage. Pass på at du ikke tref er beslag på undersiden.

5

Marker plasseringen til spenn-beslagene. De vil ofte butte når du prøver å sette den nye vasken i hullet. Stem ut til beslagene med et stemjern, hvis det er nødvendig.

03
Benkeplaten fikses 3 Trinn

1

Nå er det smart å fikse benkeplaten. Her har den behov for å bli slipt helt ned. Det gjøres enklest med en eksentersliper eller en plansliper. Er det hakk i platen, kan du starte med korn 60. Avslutt med korn 180.

2

Bruk slipepapir på forkanten. Slip også listen mot veggen og helt ut i hjørnene av benkeplaten. Når du er ferdig, rengjøres platen for slipestøv.

3

Mett benkeplaten med olje, spesielt rundt i kanten, da endetre suger ekstra mye. Hell olje på platen, og arbeid det godt ned i overflaten med en skuresvamp. La platen suge til seg olje en halvtimes tid. Fjern det overskytende med en tørr klut.

04
Vasken monteres 4 Trinn

Hvis du oljer benkeplaten, som vi gjør her, når du likevel skifter vasken, trenger du ikke å vente på at oljen skal trenge inn i treet. Du kan fint montere vasken rett etter at du har oljet benken.

Nå skal vasken snus på hodet igjen, slik at du kan montere bunnventil, rør og blandebatteri. Avløpsrørene skal festes til vasken, slik at de bare skal kobles til når vasken er på plass i benkeplaten.

Vasken monteres med sanitærkitt, som skal sitte i en pølse hele veien rundt i kanten, slik at det ikke kan trenge inn vann på undersiden. Når vasken er satt i, kan du koble til vann og avløp.

1

Monter bunnventil og rør på vasken. Legg den med bunnen i været, slik at du kan komme til. Monter også blandebatteriet.

2

Trykk fast en pølse sanitærkitt hele veien rundt i kanten av vasken. Rull sanitærkittet mellom håndf atene, slik at det blir enkelt å forme. Bruk heller for mye enn for lite kitt.

3

Press vasken ned i hullet. Spenn den fast til benkeplaten ved å stramme beslagene. Fortsett med å spenne, til vasken er helt nede ved platen.

4

Fjern overskytende sanitærkitt. Bruk en plastskrape, slik at du ikke riper opp benkeplaten. Etterpå monterer du blandebatteriet til vannrørene og forbinder avløpet til vannlåsen.

Materialer

• Stålvask
• Blandebatteri
• Sanitærkitt
• Olje til benkeplate

Tidsforbruk

Cirka én dag

Pris

Fra 2000 til 12 000 kroner, alt etter hvilken vask du velger

Vanskelighetsgrad

Pass på at du ikke lager et for stort hull til vasken. Ellers er det en ganske enkel oppgave.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Kjøkkenvask