Ny kjøkkenvask i kompositt

Du kan raskt og enkelt oppgradere kjøkkenet med en ny vask i kompositt. Den får kjøkkenet til å se mer moderne ut, i tillegg til at den er veldig praktisk.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 timer
Pris
4.000 kroner
Ny kjøkkenvask i kompositt

En mattsvart komposittvask passer godt til en benkeplate i mørkt tre, og gir kjøkkenet et moderne utseende.

Intro

Vil du oppgradere kjøkkenet raskt og enkelt, kan du bytte ut den gamle vasken med en ny, lekker vask i kompositt. Den får kjøkkenet til å se mer moderne ut, samtidig som den er veldig praktisk. En vask av kompositt kan nemlig tåle det meste den utsettes for, og den krever nesten ikke noe vedlikehold.

Med en ny vask i kompositt får du mange fordeler:

 • Den er enkel å holde ren
 • Den er hardfør overfor riper
 • Den tåler varme ting
 • Den krever ikke vedlikehold
 • Den fås i mange farger

Vi viser deg trinn for trinn hvordan du skjærer ut i benkeplaten til den nye vasken. Du får en grundig veiledning i hvordan du måler opp, slik at hullet blir nøyaktig der det skal være, med riktig størrelse. Det er nemlig viktig at du ikke lager hullet til vasken for stort – i så fall må du nemlig bytte ut benkeplaten også.

Vi viser også hvordan du monterer vasken, fuger med silikonfugemasse og kobler til vann. Hvis det blir nødvendig å kutte vannrørene eller forlenge dem, kan du også se hvordan det gjøres.

Veiledning

01
Forberedelse 3 Trinn

1

Steng vannet, fjern det gamle avløpet og skru av rørene til blandebatteriet. Er det kuleventiler er dette enkelt. Hvis ikke, må du plugge rørene midlertidig igjen eller holde vannet stengt mens du holder på.

2

Løsne beslagene som holder den gamle vasken på plass. De sitter på undersiden av vasken og løsnes med en skrutrekker.

3

Fjern den gamle vasken når alle deler er løsnet. Fjern eventuelle rester av silikon hvis du beholder den gamle benkeplaten og det nye hullet blir tett på det gamle.

02
Mål opp og sag ut til vasken 7 Trinn

Du skal være nøye når du skal måle opp til vaskens plassering i benkeplaten. Det er viktig at du forsikrer deg om at det er plass til de dype vaskene i skapet under benkeplaten.

Maskeringsteip er til god hjelp. Det brukes til både å markere sidene til underskapet og til å tegne opp rundt vasken. Du skal bruke to streker - en som viser vaskens omkrets, og en som settes 12 mm lenger inn, slik at vasken får en kant å ligge på. Hullet til vasken sager du ut med en stikksag.

1

Mål opp til den nye vasken. Marker med teip hvor sidene til underskapet er, slik at du forsikrer deg om at vasken plasseres mellom dem. Foran vasken er en avstand på 8-10 cm til kanten av benken passe.

2

Vaskens nøyaktige plassering markeres med teip hele veien rundt. Det gir deg muligheten til å tegne opp plasseringen direkte på benkeplaten.

3

Tegn tydelig opp, for eksempel med en sprittusj hele veien rundt vasken. Da kan du se akkurat hvor vasken skal plasseres i benkeplaten.

4

Mål opp og lag en strek der du skal sage ut til den nye vasken. Den nye vasken skal ha en liten kant å ligge på; her skal kanten være 12 mm. Derfor skal du tegne en ny strek 12 mm innenfor streken som markerer vaskens omkrets.

5

Bor hull i alle fire hjørner med et bor som er stort nok til at du kan komme enkelt til med stikksagbladet.

6

Sag hull til den nye vasken med en stikksag langs den innerste streken. Det er viktig at du har tegnet streken fullt ut hele veien rundt, slik at du hele tiden har et nøyaktig styrepunkt til sagen. Det kan også være nødvendig å sage helt inn i hjørnene der du har boret hull.

7

Den nye vasken settes på plass i hullet når du har fjernet teipen som du har saget i. Sett ny teip rundt vasken, slik at du har det nøyaktige omrisset avtegnet med kanten av teipen på benkeplaten.

03
Slik lager du hull til armaturet 2 Trinn

1

Sett en skrutrekker der det er gjort klart med et delvis perforert hull. Slå på skrutrekkeren med en hammer, slik at hullet blottlegges.

2

Fjern eventuelle grader med en fil, slik at hullet blir glatt og det nye armaturet kan monteres.

04
Skifter du ut en rørdel 4 Trinn

Hvis du ikke har oppvaskmaskin, men har tenkt å montere en i forbindelse med utskifting av vask og armatur, viser vi deg hvordan du kan klargjøre for det. Det krever vanntilførsel, og derfor skal det være en ekstra vanntilkobling under vasken.

Som regel vil du kunne klare det ved å skifte ut den eksisterende kuleventilen på kaldtvannet med en kran med mulighet for å koble til et ekstra vannuttak. Du skrur av den gamle kuleventilen (husk å stenge vannet!) og setter på kranen. For å få monteringen tett, skal du vikle pakkgarn rundt gjengene før du monterer kranen.

1

Fjern den gamle kuleventilen. Den løsnes med en fastnøkkel etter at du har stengt vannet. Hold en skål under, så du ikke får vann i underskapet. Selv om du har stengt vannet, vil det være vann i røret, som renner ut når du fjerner kuleventilen.

2

Lag en risse på tvers av gjengene i den nye kranen. Det gjør du lettest med en fil. Når du har risset gjengene, sikrer du at pakkgarnet blir sittende skikkelig fast.

3

Pakkgarnet vikles rundt gjengene på den nye kranen. Dra av en passe mengde pakkgarn og vikle det rundt gjengene, som du først har smurt litt pakksalve på. Begynn i en ende, og vikle det forholdsvist stramt på.

4

Monter den nye kranen. Den skrus på plass og justeres slik at den sitter best mulig. Fordelen med pakkgarn, er at du har muligheten til å justere og eventuelt dreie kranen litt tilbake. Den muligheten har du ikke hvis du bruker gjengeteip.

05
Monter vasken i benkeplaten 11 Trinn

Før du setter fast den nye vasken, er det noen ting som må ordnes. Det gjør du enklest ved å legge vasken med baksiden opp i en god arbeidshøyde. Du skal tilpasse og montere det nye avløpet under vasken, og armaturet skal settes fast. Det skal også settes på klembeslag på undersiden av vasken, slik at den kan spennes fast til benkeplaten.

Før du snur vasken rundt og legger den på plass i hullet, legger du en stripe silikon langs kanten. Overskytende silikon fjernes med en fugebrikke.

1

Slip benkeplaten i kanten der den nye vasken skal sitte. Det kan ikke unngås at treet flises opp litt når du har saget med stikksagen. Bruk for eksempel en slipekloss med slipepapir i korn 120.

2

Smør silikonfugemasse på kanten, hele veien rundt i hullet. Silikonfugemassen forsegler, så det ikke kan trenge ned vann.

3

Sett sammen rørdelene som skal monteres under vasken. Det kan være nødvendig å skjære til avløpsrøret for å få det til å passe. Men det er ikke noe problem - det gjøres enkelt med en baufil.

4

Renskjær kanten med en hobbykniv, hvis det har vært nødvendig å kutte et rør. Det gjør det enklere å sette sammen delene.

5

Monter armaturet på den nye vasken. Det er enklest hvis vasken ligger med baksiden opp. Da er det også lettere å komme til når avløpsrøret skal monteres.

6

Vannrørene til armaturet skrus fast. Det gjøres med en spesiell halvring, som settes ned i hullet og spennes fast med en mutter. Når vannrørene til armaturet er spent fast, sitter også armaturet fast.

7

Monter klembeslag under vasken. De skal brukes til å sette fast vasken til benkeplaten med, etter at vasken er plassert i hullet. Klembeslagene spennes fast til kanten på undersiden av vasken.

8

Legg silikon på undersiden av vasken mens den ligger med baksiden opp. Legg en stripe hele veien rundt, cirka 5 mm fra kanten.

9

Plasser vasken i hullet i benkeplaten. Stripen av silikon på undersiden skal helst ligge midt i den 12 mm brede kanten som vasken skal hvile på.

10

Spenn fast vasken til benkeplaten. Det gjør du ved å presse ned klembeslagene så de får tak i benkeplaten. Når de har fått tak, spenner du dem fast med en skrutrekker.

11

Fjern overskytende silikonfugemasse. Dra en fugebrikke langs kanten oppå maskeringsteipen, som du har satt opp rundt i kanten. Når du har vært hele veien rundt, fjernes teipen.

06
Slik kobler du til rørene 3 Trinn

1

Kapp avløpsslangen i en passe lengde. Du finner lengden ved å holde slangen opp mot tilkoblingsstedene under vasken.

2

Her er det nødvendig å forlenge den ene vannslangen. Det ekstra tilkoblingsstykket spennes godt fast i sammenføyningen, slik at det lukker helt tett. Deretter skrus det godt fast til vanntilkoblingen.

3

Dermed er alle rør og slanger montert under vasken. Slangene bør ikke være lenger enn nødvendig. Da sjenerer de minst mulig.

Materialer

 • 1 komposittvask, inkludert avløpsrør og beslag
 • Silikonfugemasse
 • Maskeringsteip

Spesialverktøy

 • Sylinderbor, 20 mm
 • Fugebrikke

Tidsforbruk

2-3 timer.

Pris

Cirka 4000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Det er ikke vanskelig å skifte en vask. Men du skal være nøye med oppmålingen, slik at du ikke risikerer å sage feil i benkeplaten.

Video

TEKNIKK: Montering av kjøkkenvask

Grundig oppmåling er oppskriften på suksess

Video

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Kjøkkenvask