Montering av kjøkken – fra A til Å

Følg med når vi planlegger og bygger et komplett IKEA-kjøkken - fra første ide til siste skuff. Det er billig, har god kvalitet, og det beste av alt - det er ikke så vanskelig å bygge! Vi guider deg fra start til slutt.

Intro

Respekt for kjøkkenfolkene hos Ikea. Det svenske bolighuset tilbyr i all sin enkelhet verdens beste hverdagskjøkken i forhold til prisen. Slik generelt sett.

Du finner bedre kjøkken på markedet. Du finner billigere kjøkken. Du kan finne ting Ikea ikke har med i sin store katalog. Men å finne et kjøkken med så store valgmulig heter, så god rådgiving og med så høy kvalitet til samme pris - det vil du få problemer med.

Det feirer vi i denne utgaven av Gjør Det Selv, ved å planlegge og bygge et Ikea-kjøkken. Hele veien følger vi Ikeas råd og veiledninger.

Verdensmester i sin egen kategori

Ikea har hatt talentet, størrelsen og viljen til å utvikle og finpusse kjøkkenene sine, slik at det i dag virker tett på perfekt innen sin spesielle kategori. Et kjøkken til familier som har råd til å kjøpe leilighet eller hus, men ikke har råd til, eller behov for, å svi av flere hundretusen kroner på et kjøkken. Har du pågangsmot til å montere et nytt kjøkken fra bunnen av, bør Ikea være med blant det du vurderer.

Den grunnleggende kvaliteten er det ingen grunn til å tvile på. Du har gleden av at varehuset kan presse prisene, produsere stort og oppbevare og selge møbler i flate pakker, som kjøperne selv må montere til møbler.

Skapinnredning og skuffer er for det meste det samme som du finner i dyrere kjøkken. Vil du ha en bedre kvalitet, må du ofte opp i en mange ganger dyrere prisklasse.

Selvfølgelig er det ting du vil savne, og ting som kunne ha vært bedre. Så utover å følge i de sporene Ikea har lagt, og komme med gode råd underveis, skal vi også bemerke hvor ting kan gjøres bedre. I tillegg gir vi inspirasjon til hvordan du kan tilføre litt ekstra personlighet til det kjøkkenet som Ikea byr på.

Med komplette trinn for trinn veiledninger og materialeliste, guider vi deg gjennom oppsetningen fra start til slutt:

 • Hyller og skap
 • Bordplate og vask
 • Hvitevarer
 • Skuffer og dører

Veiledning

Start med å montere sokkel og skap

Ikea er uoffisiell verdensmester i monteringsveiledninger. Hver skrue og hver dings er med i veiledningen. Du har mye igjen for å studere veiledningen, og følge den i alle detaljer når du monterer kjøkkenet.

For en amatør skulle det egentlig ikke kunne la seg gjøre å forvandle alle de mange tusen skruene, platene, listene og beslagene i et lass fra Ikea til et komplett kjøkken.

Men det kan det. Har du bare litt erfaring med verktøy, kan du ikke bare bygge et kjøkken av alle pakkene; du vil skape et helstøpt møbel, som utstråler en kvalitet du mange steder må betale både tre, fire og fem ganger så mye for.

Det skyldes at Ikea i alle detaljer har foredlet den spesielle formen for møbler som kundene må montere selv. De har også fin-justert monteringsveiledningene til å bli de beste i verden.

Du kan selvsagt bli forvirret. Særlig når du skal hoppe over noen sider. Men erfaringen etter to dagers arbeid med å montere dette kjøkkenet er helt klar: Når vi tror noe ikke stemmer eller mangler, er det vi som har gjort en feil - ikke Ikea.

Skrogene monteres med smarte beslag

Vi begynner med å montere de enkelte skapelementenes ytre skall - det som Ikea kaller stammen. Her får du hjelp av en genial klassisk teknisk detalj: eksenterbolten, som i samarbeid med treplugger binder sponplatene helt nøyaktig sammen.

De fleste skap monteres etter noen felles prinsipper, men små forskjeller kan snu opp-ned på teknikk og rekkefølge. Det er en av grunnene til at det lønner seg å følge monteringsveiledningene. Da havner hver ting på sin plass, til sin tid.

1

3 eksenterbolter skrus i hver av skapets sideplater. Fordi underskapet ikke har en plate i toppen, skal det kun sitte bolter nederst. De tilsvarende puggene stikkes inn i kanten av bunnplaten.

2

Sideplatene trykkes på plass på bunnplaten. Pluggene gir så godt grep, at du kan plassere begge sideplatene før du spenner dem fast med eksenterhuset, som trykkes inn i bunnplaten og vris til høyre.

3

Bakkledningen skyves på plass. Utskjæringen til opphengsbeslagene skal være øverst - og pass på, her kan det nemlig gå galt for selv den beste: Den hvite siden skal vende inn mot skapets innside!

4

De to metallskinnene skrus på overkanten av sideplatene. Trykk samtidig platene inn mot kanten av skinnen, slik at avstanden mellom sideplatene blir den samme øverst som nederst.

Vinklene låses i 90 grader

Du har satt sammen delene til stammen - og nå skal du for alvor holde tungen rett i munnen. Utfordringen med jobben er å låse stammen med helt rette vinkler. Det gjør du først når du spikrer fast den stive bakkledningen i sideplatene.

Det krever et systematisk arbeid, og det kan du finne ut av i veiledningen, som har delt den tilsynelatende enkle prosessen opp i en rekke selvstendige trinn. Hvis du jukser her, blir stammene skjeve - og da får du dem aldri til å passe sammen.

1

Første stift slår du i det ene sidestykket tett mot bunnplaten. Bakkledningen presses samtidig helt i bunn i sporet på siden og i sporet på bunnplaten.

2

Den andre stiften slår du i nederst i det andre sidestykket. Her presser du samtidig bunnplaten tett opp mot bakkledningen. Stiplede linjer viser hvor stiftene kan sitte.

3

Vinkelen mellom bunnplaten og sideplatene rettes inn med en skuffefront som vinkelmåler. Den bør bli vinkelrett hvis du presser den første sideplaten inn mot bakkledningen.

4

Den tredje stiften slås inn øverst på den sideplaten du satte den første stiften i. Dermed låser du vinkelen mellom sideplatene og bunnplaten fullstendig fast.

5

Resten av stiftene slås inn. Ta et par stifter til side til de avstandsklossene som skal sitte på bunnplaten, hvis skapet skal henges opp på veggskinner.

Skapene henges på en felles veggskinne

Til å sette opp skapene, har Ikea innført et nytt system: En skinne skrus opp på veggen i hele skaprekkens lengde, stammene henges opp på den, og deretter justeres de løse sokkelbeina i forkanten i høyden.

Skinnen sikrer at stammene henger like høyt og vannrett. Men det er en stor utfordring å få skinnen til ikke bare å henge vannrett, men også helt rett. Slår skinnen seg bare litt, vil ikke skapene sitte tett.

Skinnen er smart til overskap, men til skap på gulvet, vil vi egentlig anbefale å bygge en fast sokkel i stedet.

1

Opphengsbeslagene skrus på skapside-ne i de forborede hullene. På høyskap og overskap skrus beslagene på før bakkled-ningen føyes til. På bunnstykket stiftes to avstandsstykker deretter fast.

2

Tegn opp til opphengsskinnen. Til 80 cm høye underskap, skal det være minst 82 cm fra gulvet til skinnens underkant. Det gir 8 cm luft til sokkelen - og en benkehøyde på 90 cm. Et laservater er til stor hjelp.

3

Skinnen spennes løst fast. Hullene er større enn skruehodene, så du setter skruene i veggen først, hekter skinnen opp på dem - og føyer deretter til de spesielle skivene som kan justere høyden på skinnen.

4

Bak skinnen setter du avstandsklosser for å utligne eventuelle skjevheter i veggen. Du må derfor i første omgang sette skinnen løst, så du samtidig kan justere både høyden med de spesielle skivene og eventuelle skjevheter med avstandsklosser.

5

Skinnen justeres på plass. Den skal ikke bare henge vannrett i riktig høyde, nøyaktig og avstemt med høyskapene, som henger på sin egen skinne. Den skal også være helt rett, for ellers vil skapene komme til å sprike i forkantene.

6

Skapet henges på skinnen. Her jukser vi litt i forhold til veiledningen, og venter med å sette på sokkelbeina til skapet er på plass. Da unngår vi at de kan brekke. Skinnen bærer fint skapet alene.

7

Sokkelbeina settes på bunnen og justeres i høyde, til bunnen på skapet er vannrett. Beinets faste del har fire tapper, som sitter litt forskjøvet. Det gjør systemet fleksibelt, slik at to naboskap kan dele ett bein.

8

Skapet settes fast til naboskapet, mens plasseringen kan justeres. De skrus sammen med medfølgende skruer og muffer gjennom hullene i sidene. Til slutt låses skapene fast på skinnen.

9

Nå er de helt nakne stammene til skaprekken langs veggen på plass. Neste skritt er å lukke tett mot gulv og vegger.

Skapene lukkes mot gulv og vegger

Stammene henger og står på plass. Nå skal vi få rekken av enkeltskap til å fremstå som et helstøpt møbel.

Benkeplaten vil føye skapene sammen, men vi pynter også opp skapene fra sidene ved å dekke de hvite stammene med dekksider med samme utseende som frontene. Du kan selvsagt også velge en annen farge, og fremheve frontene.

Du kan stoppe platen ved underkanten av stammen, men vi fører kledningen helt ned til gulvet, og understreker at vi bygger et helstøpt møbel med mange funksjoner.

1

Dekksidene skjæres ut med et så fintannet blad, at kanten blir helt ren. De 13 mm tykke platene har samme overflate som skuffefrontene og skapdørene.

2

Vi skrur først en dekkside på den åpne gavlen ut mot rommet. Platen spennes på skapsiden, og skrus fast fra innsiden med 4 x 30 mm skruer - pass på at de ikke trenger gjennom den tynne platen.

3

Dekksidene kan skjule ujevnheter på veggen. Platen er så bred, at den kan tilpasses veggen. Samtidig skjuler dekk siden den brede sprekken som opphengsskinnen skaper.

4

Siden på høyskapet dekker vi også med en dekkside. Også her vil den skjule sprekken bak stammen og den hvite siden. Husk at benke platen skal føres inn på undersiden av dekksiden.

5

Avstandsstykket mellom høyskapet og veggen strekes opp. Husk å lage plass til en dekkside, som vi skjærer ut av samme plate. Jo bedre avstandsstykket følger veggen, desto penere blir overgangen.

6

Avstandsstykket skrus på den dekksiden, før vi skrur den fast på skapsiden. Husk å forbore. Dekksiden her trenger ikke å dekke hele skapsiden, ettersom den bare vil synes i fronten av skapet.

7

Dekksiden og avstandsstykket skrus på skapet som en samlet enhet. Den er enkel å styre på plass og skru fast fra innsiden.

Sokkelfronten klikkes på beina

Nå mangler vi bare å tette igjen ned mot gulvet, før vi setter i gang med benkeplate, vask, skuffer og alt det andre som gir de tomme skallene sine funksjoner.

Sokkelfronten i plast kan virke litt simpel i forhold til de øvrige delene, men den har den åpenbare fordelen at den ikke vil skades av vann som blir stående mot den.

Når du skal klikke sokkelfrontene på beina, vil du sikkert, som vi gjorde, oppdage at et par bein vender feil. Det er ikke noe problem - beina kan fint snus nå.

1

Sokkelfronten skjæres til med en fintannet baufil. Fronten føres ubrutt gjennom under alle elementene, der det er mulig. Her må den brytes av en rist under kjøleskapet, så det kan slippe ut varmen.

2

Sokkelfronten klikkes på sokkelbeina med klips som vris på plass i et spor bak på listen og forskyves, slik at de sitter ut for hver sitt bein. Skal to klips gripe om samme bein, vris de hver sin vei inn i sporet.

Benkeplate og vask

Vi har satt opp skapene til det nye kjøkkenet; nå skal elementene ha innhold og funksjon. Også her lønner det seg å følge veiledningene nøye - og lese dem før du begynner å gjøre noe.

Du har bygget de enkelte skapelementene, du har montert dem til et helstøpt møbel, og du har skapt en perfekt overgang til veggene og gulvet - men det er fortsatt bare et tomt skall. Nå skal du gi skallet innhold, og gi hvert element sin spesielle funksjon med dører, hyller, skuffer og hvitevarer.

Vi begynner med benkeplaten - med vask og avløp. Mange velger å bestille platen på mål, med vasken innlagt, slik at de slipper å skjære feil og ødelegge benkeplaten. Men med en plate til denne relativt lave prisen, tar vi sjansen. Også til dette, kan du løse oppgaven ved å følge de vedlagte veiledningene nøye.

Benkeplaten skjæres til

Benkeplaten skjærer vi til i lengden med et vinkelrett snitt, og deretter skjærer til bakkanten, slik at den følger veggens skjevheter. Når benkeplaten er blitt satt fast, vil vi tette inn mot veggen med en svart silikonfugemasse i en 3-4 mm bred fuge, som blir nesten usynlig.

Vi streker opp til snittene på maskeringsteip; det er nesten umulig å lage streker på det svarte laminatet. Snittet inn mot veggen krever en stikksag. Det rette snittet lager vi med dykksagen.

1

Benkeplaten kappes, slik at den havner tett inn mot høyskapet og stikker 1-2 cm utover skapet i motsatt side. Første snitt lager vi kun 2-3 mm ned. Da unngår vi å flise opp laminatet når vi skjærer helt gjennom platen.

2

Veggens ujevnheter strekes opp på platen. Vi finner en kloss så tykk som den største avstanden mellom platen og veggen, legger en blyant inntil klossen, og trekker en strek som avspeiler veggen. Utskjæringen gjør du med en stikksag.

Vasken legges i benkeplaten

Den største utfordringen ved å legge vasken i benkeplaten selv, er å treffe helt riktig når du skjærer ut hullet til den.

Hele jobben - oppmåling, utskjæring og montering - gjøres best fra undersiden av platen, mens den ligger på hodet på et par lekter du kan skjære ned i. Først når vasken og armaturet er satt fast, legger du platen tilbake på skapet.

1

Innerkanten av vaskeskapet strekes opp på undersiden av benkeplaten, mens den ligger på plass på skapet. Deretter legger vi benkeplaten med bak siden opp på et par lekter.

2

Omrisset til vasken strekes opp på baksiden av platen. Kanten av vasken legges 45 mm fra forkanten til benkeplaten. Sidene skal ligge like langt fra skapsidene. Det er lite å gå på.

3

Hullet strekes opp akkurat 1 innenfor omrisset til vasken. Hullet skal være mindre enn vasken, ellers faller den jo ned gjennom benkeplaten.

4

De rette snittene lager vi med en dykksag. Ikea foreslår at hele hullet lages med stikksag, men har du en dykksag med styreskinne, blir snittene nøyaktige, og jobben går mye raskere.

5

De buede snittene klarer stikksagen. Vi skjærer fra baksiden, så det er ingen risiko for å rive opp laminatet. Fordi platen ligger på to lekter, faller ikke det avskårne ned, men blir liggende.

6

Kiipsene til fastspenning av vasken klikkes på kanten av vasken. Klipsene på kortsidene får en strimmel maskeringsteip, så de ikke butter når vi legger benkeplaten over vasken.

7

Benkeplaten senkes over vasken og spennes fast på den. Vasken har en tetningslist på undersiden av kanten. Når vasken er på plass, spennes den bare til med de korte klipsbeslagene.

8

Benkeplaten legges på skapet og settes fast med to skruer gjennom skinnene både foran og bak i hvert element. De lange klipsene på vasken spennes på skapsidene med små beslag.

Hvitevarer

Vi bygger alle hvitevarer inn i skapene, og senker platetoppen ned i benkeplaten, slik at de blir en del av møbelet. Vi bruker Ikeas hvitevarer, så tingene passer sammen.

Oppvaskmaskinen skjuler seg bak to skuffe fronter, fryseren og kjøleskapet har de samme dørene som resten av kjøkkenet, og platetoppen går i ett med benke platen. Vi har blitt glade i kjøkken der maskinene ikke stikker seg ut som i en butikk med hvitevarer, men er fullt integrerte med skapene.

Vil du forsikre deg om at alt passer sammen, kjøper du skap og hvitevarer sam men, som vi gjorde hos Ikea. Det begrenser utvalget, men letter arbeidet.

Oppvaskmaskinen

Utfordringen med oppvaskmaskinen er å få skuffefrontene til å sitte riktig. Det er mange hull, for alle Ikeas dører og skuffefronter skal kunne passe på alle Ikeas oppvask maskiner. Du må virkelig studere veiledningen nøye, for å treffe riktig på første forsøk.

1

På undersiden av benkeplaten kleber vi en folie, slik at platen er beskyttet mot dampen som slår opp når vi åpner en nettopp ferdigvasket oppvaskmaskin.

2

Oppvaskmaskinen dyttes på plass. Avløpet under vasken i naboskapet er klar til å ta mot vannet fra den, og begge skapene har utskjæringer til slangene.

3

De lange opphengsskin-nene skrus på frontene. Sjekk veiledningen grundig, for alle hullene i fronten og skinnene gir utallige muligheter for feil.

4

Skjøtebeslagene til døren skrus på skinnene. Igjen skal du se godt i veiledningen, så beslagene treffer riktige hull når du hekter fronten på maskinen.

De skinnene vi har skrudd frontene på, får et par plastpropper øverst. De hektes på døra til oppvaskmaskinen. Nederst settes to beslag, som fronten til slutt skrus fast gjennom.

5

Maskinen dyttes inn og settes fast. Slanger og kabler kobles til. Beina justeres, til maskinen står vannrett. Til slutt sikres den øverst, så den ikke kan velte fremover.

6

Fronten settes endelig fast på døren med en skrue fra hver side. Vent til alle skuffer og dører er på plass, slik at du kan finjustere plasseringen av den.

Ovn, kjøleskap og fryser

De høyskapene vi skal sette henholdsvis en ovn og et kjøle-/fryseskap i, er bestilt spesielt til hvert sitt formål. De rommer forsterkede hyller, har rister og utskjæringer til ventilasjon, og de er utstyrt med beslag som skal feste hvitevarene i skapet og til dørene.

1

Skinnene til hyllene til ovnen skrus opp i hullrekke nr. 16 fra bunnen, gjennom avlange hull i skinnene. Høyden justeres, så skinnenes underkant er 77 cm. Deretter skrus de ytterligere fast.

2

Egne skruer til hyllen over ovnen skrus inn i hullrekke nr. 24 fra bunnen. De spesielle skruene griper tak i hyllen, slik at den i motsetning til hyller på løse hyllebærere vil stabilisere skapet.

3

Hyllen til ovnen skrus på de faste skinnene. Den stabiliserer sidene, og gir en solid plattform for ovnen. Over ventilasjonshullet bak hyllene setter vi rister, så vi ikke tetter dem ved et uhell.

4

Ovnen settes fast i skapet. Den løftes opp på hyllen sin, rettes til i sidene og festes i begge sider med skruer inn i forkanten av skapsidene.

5

Kjøle-/fryseskapet i siste skap settes også på faste hyller og sikres ventilasjon. Her hentes kjøleluft helt nede fra gulvet, der vi må felle inn en rist i sokkelfronten.

Skuffer og dører

For alle som har vokst opp med Lego eller puslespill, er det en ren lek å montere skuffene og henge dem opp i skapene. Men brikkene passer sammen på utallige måter, og kun én av dem er riktig, så en gang iblant må du begynne forfra.

Skuffene settes inn

Første gang du pakker ut delene til en skuff, virker alt ganske uoversiktlig. Men du skal bare jobbe tålmodig og systematisk, holde styr på alle delene og ha monterings veiledningen liggende foran deg fra start til slutt. Trøst deg med at du ikke kan gjøre noe galt, du kan kun bli nødt til å gjøre noe på nytt.

1

Skuffesidene klikkes på bakstykket. Metalldelene kan være forvirrende, men bruk slissene til bunnen som peilemerke, så går det greit.

2

Skuffens bunn skyves inn i sidene og bunnen, og delene settes fast med et par skruer gjennom bakstykket.

3

Beslag skrus på frontene. Følg veiledningen! Alt etter skuffens type, plass og høyde, brukes forskjellige hull.

4

Bunnen og sidene klikkes på fronten. I tillegg til et kraftig beslag i skuffesiden, sikres de høye frontene med en stang.

5

Skuffeskinnene skrus opp. Det er mange hull i både skapet og skinnen! Finn riktig side i veiledningen, så du treffer riktig.

6

Skuffene skyves inn på skinnene. De skal gripe skinnene riktig, slik at skuffen stanses når den er trukket helt ut.

Grepene

Vi har valgt dører og fronter som det skal settes grep på. De skrus fast fra innsiden med maskin -skruer, som vi borer hull til med et fire millimeter bor.

For å plassere grepene helt likt på alle frontene, bruker vi Ikeas boremal. Den kan brukes til alle grepene fra Ikea, så du må selv finne ut hvilke to hull som du skal bore gjennom.

1

Hullene til grepene borer vi gjennom boremalen. Vi begynner med å lage en strek midt på alle frontenes overkant. Midt markeringen på malen legges over streken, og deretter borer vi helt gjennom fronten i de to utvalgte hullene.

2

Grepet skrus fast med maskinskruer fra innsiden. Teknikken er den samme på dørene, der vi også bruker bruker malen til å sikre at grepene sitter likt.

Fronter og dører justeres på rad og rekke

1

Frontenes helling justeres ved hjelp av de stengene som forbinder baksiden og frontene. De skrus til fronten står loddrett.

2

Fronten kan løftes og vris når du løsner en liten skrue inne i skuffesiden. Dermed kan du sikre at de sitter helt på linje.

3

Dørene vippes og vris på plass ved hjelp av justeringsskruer i hengslene. Du hever døren trinnløst ved å skru en skrue.

4

Så er hele den ene delen av det nye kjøkkenet klart til bruk. Kun øya med platetopp, dyp benkeplate og fire skuffeskap mangler, før vi har et komplett kjøkken med hvitevarer til en pris på 43.175 kroner. På romtegningen skisserer vi et kjøk ken med hjørneskap.

Materialer

Alle elementene i kjøkkenet er utstyrt med solide Maximera-skuffer. Dører, fronter og sider er i serien Veddinge. Hvitevarene er ikke toppmodeller, men gode kjøp i en solid mellomklasse.

Rekken ved veggen

Fra venstre mot høyre, alle 60 cm brede og 80 el. 220 cm høye med 2 synlige skuffefronter.*

 • Skap m. 4 skuffer 1930 kr.
 • Skap til vask m. 2 skuffer 1607 Vask, avløp og armatur 2293 kr.
 • Integrert oppvaskmaskin m. fronter og dryppbrett 5088 kr.
 • Skap m. 3 skuffer 1715 kr.
 • Høyskap til ovn m. 3 skuffer og 1 dør 2600 kr.
 • Ovn 3950 kr.
 • Høyskap til kjøl/frys 1773 kr.
 • Kjøle-/fryseskap 4495 kr.
 • Benkeplate (Säljan) 645 kr.
 • Dekksider 1250 kr.
 • Bein, sokler og oppheng 650 kr.
 • Grep til dører og skuffer 483 kr.

Rekken ved veggen i alt: 28.479 kr.

Kjøkkenøya

4 stk. 80 cm skap, herav 2 stk. 60 cm dype og 2 stk. 40 cm dype, alle med 2 synlige skuffefronter.

 • Skap, benkeplater, skuffer, fronter, dekksider, osv. 10.846 kr.
 • Induksjonstopp 3.850 kr.

Kjøkkenøya totalt: 11.037 kr.

Nytt kjøkken: 43.175 kr

Tegning

Sokkel og skap

Skrogene monteres med smarte beslag

Skrogene monteres med smarte beslag

Skapene henges på en felles veggskinne

Skapene henges på en felles veggskinne

Skapene lukkes mot vegger

Skapene lukkes mot vegger

Skapene lukkes mot gulv

Skapene lukkes mot gulv

Benkeplate og vask

Multimedia

Video

IKEA-kjøkken satt opp på 20 sekunder

Slik så det ut da vi satt opp et IKEA-kjøkken på en helg.

Video

Tips & Triks

Gode råd er gratis når du planlegger

Når du planlegger et nytt kjøkken, får du mye hjelp fra Ikea, både på nettet og i butikken, til å forvandle ideene dine til en konkret plan og en samlet bestilling.

Selv om grunntanken bak Ikea-konseptet er å la oss selv finne, hente og bygge de møblene de selger oss, så er det mye hjelp å få når du skal bevege deg fra løse ideer og drømmer, til en konkret plan for det nye kjøkkenet ditt.

I tillegg den inspirasjonen du finner hos venner og kjente, i magasiner og på TV, og ikke minst under et besøk hos Ikea, vil du finne mye i Ikeas katalog og på hjemmesiden. Når du vil konkretisere drømmene, finner du “Planlegg kjøkkenet og badet i 3D” på Ikeas hjemmesider. Der finner du hjelp til å bruke Ikeas design program på PC-en din.

Programmet er enkelt å bruke, etter at du har satt deg inn i det. Men mange vil også ha glede av å bestille en time hos rådgiverne til Ikea, og gjøre jobben ferdig der. Ikke bare fordi rådgiverne mest rer programmet, men også fordi erfaringen deres hjelper deg å velge riktige løsninger.

Rådgivingen er gratis, men rådgiveren vil sikkert finne ting du ikke hadde tenkt å kjøpe, og tipse deg om en masse detaljer som vil gjøre kjøkkenet penere og bedre. Til gjengjeld slipper du å kaste bort penger på løsninger som ikke virker.

Vi måler opp rommet

For å få kontroll på alle de løse ideene, skal du lage en nøyaktig oppmåling av rommet. Du skal også tegne inn alle dører, vinduer, stikkontakter, vannrør og avløp.

Fordi ingen vegger eller gulv er helt rette, må du måle flere steder, så en skjev vegg ikke velter planen.

Etter å ha tegnet opp rommet på millimeterpapiret fra Ikeakatalogen, skisserer vi opp en løs idé i rommet. Vi henter inspirasjon i prinsippene Ikeas folder gir oss for hvordan du innreder et kjøkken, slik at det kommer til å fungere best mulig.

Vi tegner opp kjøkkenet på PC-en

Så skal vi prøve å tegne opp drømmekjøkkenet vårt i designprogrammet på Ikeas hjemmeside. Vi klikker oss frem til det, oppretter en profil og starter et nytt prosjekt. Prosjektet kan vi lagre kopier av underveis, slik at vi kan vende tilbake til tidligere løsninger, og vi kan finne frem den samme profilen på en hvilken som helst PC med internett-tilkobling.

Vi velger en romtype, og bygger opp kjøkkenet med dører, vinduer, avløp, også videre. Der tingene er skjeve, bruker vi de minste målene.

Deretter kan vi hente inn skap og innredning fra menyen til venstre i programmet. Det er helt enkelt: Vi klikker oss frem til det skapet vi vil bruke, og trykker på “Legg til”. Dermed står skapet i rommet, og vi kan flytte det dit vi vil ha det, og snu det den riktige veien.

Vi kan hele tiden fritt velge om vi vil se det digitale kjøkkenet rett ovenfra som en planskisse, eller i en 3D-utgave, som vi fritt vinkler og roterer.

Rådgiver justerer planen

Neste steg er et besøk hos Ikea, der vi har tid hos en rådgiver. Rådgiveren finner forslaget på nettet, og justerer det i samråd med oss, for å få det optimale ut av våre ønsker og økonomiske rammer. Rådgiveren forteller om svakhetene med hjørneløsningen, og vi blir enige om å ha en skaprekke langs den ene veggen, og flytte kokeplaten ut til en kjøkkenøy.

I hjørnet har vi to høyskap. I det første har vi en innbyg-gingsovn i benkehøyde, og i det neste har vi kjøl og frys.

Hele kjøkkenet bestilles

Dermed er kjøkkenet på plass. Skaprekken ved veggen koster 28.479 kroner, med ovn, oppvaskmaskin, vask og kjøle-/ fryseskap, mens de fire skuffeskapene, kokeplate og den store benkeplaten på kjøkkenøya får total pris opp i 43.175 kroner.

Alle skap velges i akkurat den formen og med den funksjonen de skal ha. De vil bli levert med profiler, skinner, skuffer også videre, som hører til hver spesialitet - og som vi aldri ville husket mer enn en brøkdel av hvis vi skulle styrt det selv.

Den ferdige planen

Her er drømmene kokt ned til et konkret prosjekt, med Ikeas samlede erfaring bygget inn.

Nå har vi altså fått plassert alle funksjoner riktig, valgt hvert enkelt skap og alle hvitevarer, funnet den riktige benkeplaten og valgt fronter og dører som passer til kjøkkenet.

Underveis har Ikeas planleggings-program tegnet inn delene, slik at vi har kunnet se alt både rett forfra, litt ovenfra og fra sidene.

Da rådgiveren til slutt trykker på knappen for å bestille hele herligheten, går det opp for oss hvor kjekt det er at programmet også husker og holder styr på alle delene. For selv om de enkelte skapene bare står som et vare nummer, inneholder det alle opp lysninger om hyller, skruer, rister og beslag som de enkelte skapene trenger for å fylle sin funksjon. Totalt består den endelige innkjøpslisten av ganske mange sider.

Men da har rådgiveren også husket alt. Fra opphengsskinner og dekksider, til innebygde lamper, dryppbrett under oppvaskmaskinen og det lille verktøyet som skal skjære hull til armaturet i stålkjøkkenvasken, for å nevne noe.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Nytt kjøkken